24 Μαρτίου, 2017

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Παρά τις πολλές προσπάθειες των ΗΠΑ, φαίνεται ότι η Ρωσία κερδίζει στον «ενεργειακό πόλεμο» στο μέτωπο της Νοτίου Ευρώπης, καθώς η Ιταλία προτιμάει τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ, από τον Αζέρικο ΤΑΡ, οποίος δεν καλύπτει ούτε τις ενεργειακές ανάγκες, αλλά ούτε και τις οικονομικές.

Ήδη η Ιταλική εταιρεία Eni και η Ρωσική Gazprom έχουν υπογράψει συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η παροχή του Ρωσικού φυσικού αερίου θα γίνεται μέσω του «Νοτίου Διαδρόμου Μεταφοράς». Αυτή η συμφωνία έχει ως αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνει η Ιταλία το Ρωσικό αέριο από το Βόρειο τμήμα της, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αλλά από το νότιο τμήμα, και συγκεκριμένα απ’ το Ότραντο.

Αυτό σημαίνει ότι από την Τουρκία, ο αγωγός θα μπει από την Κομοτηνή και θα φτάσει μέχρι τις Θεσπρωτικές ακτές, ώστε μετά να φτάσει στο Ότραντο. Μάλιστα, ήδη υπάρχει ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.» που θα αναλάβει αυτό το κομμάτι. Δείτε τον παρακάτω χάρτη, που είναι ενδεικτικός του τι θα συμβεί:
 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, είχε δηλώσει τις μερικές ημέρες ότι «Ο αγωγός EastMed (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα), όπως και οι αγωγοί ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Ελλάδα – Ιταλία) και ο IGB (ελληνο-βουλγαρικός) πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», και όπως φαίνεται έχει απόλυτο δίκιο. 

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ο βασικότερος παράγοντας του ενεργειακού παιχνιδιού στα Βαλκάνια, και θα γίνει μεγάλο έγκλημα από τις κυβερνήσεις, εάν δεν τα κάνουν ό,τι πρέπει για να το πετύχουν. Ο αγωγός θα μεταφέρει 14-20 bcm φυσικού αερίου κάθε χρόνο. Η Ε.Ε. αντιλαμβανόμενη την σημασία του αγωγού αυτού ήδη έχει παράσχει πόρους για την πραγματοποίησή του. Το μόνο που μένει, είναι να δούμε πως θα δεχθούν αυτές τις εξελίξεις οι Ηνωμένες Πολιτείες...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: