29 Μαρτίου, 2017

ΤΗΣ ΔΕΗ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

 

Δεν ξέρουμε αν η ΔΕΗ «πουληθεί όσο, όσο», όπως φοβάται ο κ. Πάνος Σκουρλέτης. Ξέρουμε ότι θα πουληθεί όσο ακριβώς την χαντάκωσε ο ίδιος ως προϊστάμενος υπουργός της και γενικότερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Διότι, πριν αναλάβει τούτη η λαοσωτήριος κυβέρνηση, η τιμή της μετοχής κυμαινόταν το 2014 στα 12 ευρώ. Χθες, μετά την αριστεροδεξιά λαίλαπα, η τιμή ήταν στα 2,79 ευρώ.

Επομένως δεν χρειάζονται θεωρίες συνωμοσίας για «βαποράκια συμφερόντων, στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία», όπως είπε ο πρώην υπουργός Ενέργειας στον ΣΚΑΪ (29.3.2017).

Μια χαρά απαξιώνει το κοινό μας βιός ο κ. Σκουρλέτης και οι συνάδελφοί του. Όλη η περιουσία ημών των Ελλήνων πολιτών, έπεσε θύμα του ρεσάλτου που έκαναν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Την χαντάκωσαν με εκείνες τις περήφανες διαπραγματεύσεις (με τα πουκάμισα έξω γενικώς και με τους τορβάδες επ' ώμου ειδικώς) και τώρα μάλλον θα πουληθεί στο ένα τέταρτο της αξίας που είχε επί «Σαμαροβενιζέλων».

Ή μπορεί να πάει ακόμη παρακάτω. Να θυμηθούμε ότι αυτή η κυβέρνηση πούλησε την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.» έναντι 45 εκατ. ευρώ όταν ο κ. Γιώργος Σταθάκης ως αντιπολιτευόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το 2013: 

«Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση προωθείται σε προκλητικά χαμηλή τιμή (300 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να έχει αμελητέα ωφέλεια ως προς την εξυπηρέτηση του διακηρυγμένου στόχου της κυβέρνησης, την αποπληρωμή τμήματος του δημοσίου χρέους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. 

Ταυτόχρονα, οι όροι του διαγωνισμού για την εκποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. περιλαμβάνουν και σκανδαλώδεις όρους που ευθέως τραυματίζουν το ελληνικό δημόσιο, καθώς χαρίζονται στους υποψήφιους αγοραστές ακίνητα του δημοσίου αξίας ύψους κοντά στο μισό (120 εκατ. ευρώ) της συνολικής τιμής πώλησης». (Δήλωση 15.7.2013)

Μην μιλήσουμε βέβαια για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας όπου διάφορα καλόπαιδα είχαν το ελεύθερο από αυτή την κυβέρνηση να σπάνε ακυρωτικά μηχανήματα τις καθημερινές και να καίνε τρόλεϊ Κυριακές και εορτές. Χαντακώνονται κι αυτές και σιμά κοντά, είναι το αδιέξοδο. Εδώ θα είμαστε κι ελπίζουμε ότι δεν θα το δούμε...

Σαν τον λίβα που καίει τα τελευταία σπαρτά περνά αυτή η κυβέρνηση σε όση δημόσια περιουσία απέμεινε. Δεν είναι μόνο ότι την απαξιώνει με πράξεις και παραλείψεις, αλλά μετά ζητάει και τα ρέστα. «Ακολουθήθηκε πολιτική απαξίωση (της ΔΕΗ) για να πωληθεί όσο-όσο, είναι ιδεοληπτικοί οι άνθρωποι. 

Πρόκειται για ιδεοληψία και δογματισμό» είπε ο κ. Σκουρλέτης που ήταν υπεύθυνος για την ΔΕΗ την εποχή που η μετοχή της κατρακυλούσε. Πάλι καλά που δεν βγήκε και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης και να καταγγέλλει το άθλιο τίμημα με το οποίο πούλησε τις τραπεζικές μετοχές η κυβέρνηση. 

Ή μήπως κατήγγειλε κι αυτός τους δανειστές για τα capital controls που ο ίδιος επέβαλε; Το θράσος του κ. Σκουρλέτη δεν περιορίστηκε στο τίμημα πώλησης της ΔΕΗ. Επεκτάθηκε και στην Πολιτειακή του λειτουργία. 

Αν και θεωρεί προϊόν συνωμοσίας και έγκλημα σε βάρος της περιουσίας μας την πώληση, θα πειθαρχήσει, λέει, στην απόφαση του κόμματος διότι «έχω γαλουχηθεί εντελώς στην λογική των συλλογικών αποφάσεων. Δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο, είμαστε το πιο δημοκρατικό κόμμα, το έχουμε κατακτήσει αυτό». 

Μπράβο στον κ. Σκουρλέτη που δεν κάνει «προσωπική καριέρα στην Αριστερά», μπράβο και στην ΣΥΡΙΖΑ που κατά τον κ. Σκουρλέτη είναι «το πιο δημοκρατικό κόμμα». Μόνο που κάποιος πρέπει να του πει ότι κάνει καριέρα, ως βουλευτής, με τα λεφτά μας. 

Δεν πληρώνεται ως συνεπής Αριστερός, αμείβεται ως βουλευτής που έχει «απεριόριστο δικαίωμα λόγου και ψήφου» το οποίο πρέπει να το ασκεί, ειδικά όταν βλέπει ότι γίνεται «ρεσάλτο» στην περιουσία μας. Πληρώνεται αδρά από τον ελληνικό λαό για να προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι του κόμματος του.

Μην παρεξηγηθούμε. Είναι σωστή η απόφαση του κ. Σκουρλέτη να υπερψηφίσει την πώληση της ΔΕΗ, διότι με αυτή την κυβέρνηση σε τρεις μήνες η σημερινή τιμή της των 2,79 ευρώ θα φαντάζει βασιλική. 

Τούτοι εδώ είναι ικανοί να χρεοκοπήσουν την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρα. Αλλά πάει πολύ να ζητούν τα ρέστα εκείνοι που την χαντάκωσαν. Νισάφι πια με αυτή την Αριστερή υποκρισία...

Κόντρα σε «βαποράκια συμφερόντων» η διαπραγμάτευση για τη ΔΕΗ.«Ρουκέτες» Σκουρλέτη για το ρόλο των τροϊκανών. Σε ηθικό δίλημμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά σε μια μεγάλη αντίφαση βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να βρει λύση στο θέμα της ΔΕΗ και  να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με συμφωνία  SLA: Θεωρεί τις απαιτήσεις των δανειστών ως προσπάθεια υφαρπαγής  δημόσιας περιουσίας για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι όμως αναγκασμένη να  τις αποδεχθεί κατ’ αρχήν και να  συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί. Αυτό είναι που προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές και έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες εστιάζονται στον χειρισμό του ζητήματος – πού θα μπουν οι «κόκκινες γραμμές», τι θα αποδεχθεί η κυβέρνηση, ποιες εξελίξεις θα προσπαθήσει να αποτρέψει, με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η κυοφορούμενη  συμφωνία με τους Θεσμούς.

Τους προβληματισμούς και τις «δεύτερες σκέψεις» που υπάρχουν στην κυβέρνηση και στο  κόμμα  διερμήνευσε σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι «βαποράκια συμφερόντων.

Όπου θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία» και ότι η όλη διαδικασία είναι στημένη για να καταλήξει η ΔΕΗΞ σε ιδιώτες. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι «θα αναγκασθούμε τελικά να πουλήσουμε τη ΔΕΗ “άσο-όσο”».

Οι αντιδράσεις και ο «τοίχος»
Τις απόψεις αυτές ασπάζονται κι άλλοι υπουργοί,  καθώς και πολλά ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να συζητηθεί το θέμα σε κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται  ιδιάιτερα από κυβερνητικούς βουλευτές  των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα ενεργειακά «σκοντάφτει σε τοίχο» - από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση διαλλακτικότητας και συμβιβασμού. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν ένα πρωταρχικό στόχο: 

Να περάσει την επόμενη τριετία σε ιδιώτες το 50% της αγοράς ρεύματος, το 40% των κοιτασμάτων λιγνίτη και ανάλογο  κομμάτι των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Με ποιο τρόπο, είναι δευτερεύον. Γι αυτό ο κ. Σκουρλέτης μίλησε σήμερα για «μεθοδεύσεις», «στημένο διαγωνισμό» και «έφοδο στην κρατική περιουσία».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης  ως υπουργός Ενέργειας είχε αντιταχθεί κατηγορηματικά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πηγαίνοντας κόντρα στην κυβερνητική γραμμή – κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος μετακίνησης του στο υπουργείο Εσωτερικών.
 
Τώρα όμως βρίσκεται μπροστά στο ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν  οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι αναγκασμένη να υπερψηφίσουν μια συμφωνία που θα «απαλλοτριώνει» τη ΔΕΗ υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Θα ψηφίσουν
«Το ερώτημα δεν είναι μόνο ατομικό, για το αν θα ψηφίσω», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. «Εχω γαλουχηθεί στη λογική των συλλογικών αποφάσεων. 

Δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι θα υπερψηφίσει ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση. Επισήμανε πάντως ότι θα συνεχίσει να εκθέτει δημόσια τις απόψεις του, προσπαθώντας «να λειάνει την τελική απόφαση».

Ως προς τη στάση των δανειστών και την κατηγορία  ότι στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι «βαποράκια συμφερόντων», ανέφερε ότι στην πρώτη αξιολόγηση είχε συμφωνηθεί τι θα γίνει με τη ΔΕΗ. 

«Συμφωνήσαμε να βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιο των συμπράξεων. Αντί να πουλήσει η ΔΕΗ «κομμάτια» της,  να συνεργαστεί με εταιρείες. Αυτό το σχέδιο  δεν μας το επιτρέπουν τώρα.  

Μας έβαλαν όρο ότι απαγορεύεται η ΔΕΗ να συμπράξει».«Αυτό το σχέδιο το είχα επεξεργαστεί και είχα φθάσει σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρία, να μπει ως μέτοχος και όχι αγοραστής», πρόσθεσε ο κύριος Σκουρλέτης, καταλήγοντας: «Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε όσο όσο. 

Δεν είμαι δογματικός. Μπορεί και να πουλήσεις όταν έχεις σχέδιο ανάπτυξης, όλες οι εταιρίες μπορεί να το κάνουν. Ομως μέσα από δικό τους σχεδιασμό, όχι επιβαλλόμενο».


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: