30 Μαρτίου, 2017

ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΤΖΕΝΤΕΣ

 

Με διαφορετικές ατζέντες θα παραστούν την Κυριακή στο κοινωνικό δείπνο, που θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Η στάση της τ/κ πλευράς, που αναιρεί σημαντικές συγκλίσεις και διευρύνει το χάσμα στις διαφωνίες, δημιουργεί μειωμένες προσδοκίες. Είναι καταδικασμένη η προσπάθεια επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου, αν στόχος είναι η συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατά το δείπνο, διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι στόχοι της ε/κ πλευράς αφορούν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με δομημένη και συμφωνημένη ατζέντα για κάθε ένα από τα κεφάλαια. Επαναβεβαίωση των συγκλίσεων, που η τ/κ πλευρά προσπαθεί να αναιρέσει και συνέχιση του διαλόγου από το σημείο, που διακόπηκε και απόσυρση από το τραπέζι θεμάτων, που δεν άπτονται πτυχών του Κυπριακού, όπως οι 4 βασικές ελευθερίες της Ε.Ε.

Η τ/κ πλευρά, όπως φάνηκε από δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, θα πάει στο δείπνο της Κυριακής με τελεσίγραφο για χρονοδιάγραμμα και απαίτηση για συζήτηση  Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Την ευθύνη στην ε/κ πλευρά για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων επέρριψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στην τουρκική κρατική τηλεόραση  ΤRT.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ η ε/κ πλευρά εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις, έπειτα από τις επικρίσεις, τόσο του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, όσο και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Όσο δεν διορθώνεται αυτή η λανθασμένη απόφαση, που έχει ληφθεί από τη Βουλή, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Ο κ. Αναστασιάδης, ακόμη κι αν θέλει προσωπικά να κάνει κάποια πράγματα, φαίνεται, είπε, ότι είναι σε ένταση και ανήσυχος. Δεν έχει πλήρη στήριξη. Τρία κόμματα είναι εξολοκλήρου εναντίον της λύσης.

Ενώ στο Μοντ Πελεράν έφτασαν σε σημείο, που να μπορούν να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα, δήλωσε, η ε/κ πλευρά ζήτησε διάλειμμα λέγοντας ότι δεν έχει ούτε από την Ελλάδα, ούτε και από το νησί τόση στήριξη, ενώ και η Εκκλησία ήταν αρνητική. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε, εξάλλου, την ε/κ πλευρά ότι έχει ξεστρατίσει και οδεύει κατευθείαν προς τις προεδρικές εκλογές.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε να μετατοπίζεται στο θέμα της της πολιτικής ισότητας και δεν επιθυμεί να αντικρίσει τους Τ/κ ως πολιτικά ίσους.Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, προειδοποίησε, δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε πως αν δεν υπάρξει λύση, θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και η Τουρκία θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο. 

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν ξανά, μόνο αν η ε/κ πλευρά κάνει βήματα, που διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνήλθε χθες υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. 

Δίκαιη και μόνιμη λύση, επισημαίνει, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού.Παράλληλα καλεί την ε/κ πλευρά να επιδείξει καθαρή και εποικοδομητική στάση, εγκαταλείποντας συμπεριφορές, όπως είναι το χάσιμο χρόνου.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: