19 Μαρτίου, 2017

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, μετά την κατηγορία του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ότι η Τουρκία επιχειρεί να αναμειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου. 

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα, οι αρχές της χώρες είναι ετοιμοπόλεμες και έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για να βρουν Τούρκους πράκτορες που κινούνται στη Βουλγαρία. 

Η DANS, Η βουλγαρική κρατική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας, ήδη έχει εκδώσει διοικητική πράξη απέλασης σε έναν Τούρκο πολίτη και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για πέντε χρόνια, ενώ, άλλος ένας Τούρκος χαρακτηρίστηκε ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια».Τα δύο άτομα, όπως αναφέρει η DANS, διέπραξαν δραστηριότητα που αντίκειται στο Σύνταγμα της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε  τη γειτονική Τουρκία για «απαράδεκτη ανάμιξη» στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου στη χώρα του και προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί την ανάμιξη αυτή.

«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT. «Όμως η ανάμιξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμιξη αυτή είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται έπειτα από μια εβδομάδα εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στο νέο κόμμα της τουρκικής μειονότητας Ντοστ («φίλος» στα τουρκικά).

Η μειονότητα αυτή αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους, σε συνολικό βουλγαρικό πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων, και περίπου 60.000 Τούρκοι που έχουν την βουλγαρική υπηκοότητα ψηφίζουν στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μεχμέτ Μουεζίνογλου κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το Ντοστ. Και στις 7 Μαρτίου, η Σόφια κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ για να καταγγείλει την εμφάνισή του σε ένα προεκλογικό κλιπ του κόμματος αυτού.

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή της Σόφιας, η οποία κατήγγελλε ήδη την «ανάμιξη» της Τουρκίας στις βουλγαρικές υποθέσεις. Χθες το βράδυ, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Όμως, προειδοποίησε, «οι βουλγαρικοί θεσμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται δραστήρια για την εξάλειψη κάθε ανάμιξης στην εκλογική διαδικασία μας και στις εσωτερικές υποθέσεις μας». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: