18 Μαρτίου, 2017

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

 

Σε μια θεαματική σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης έναντι της Βόρειας Κορέας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, απείλησε ευθέως την Πιονγιάνγκ με προληπτικό, στρατιωτικό πλήγμα εάν δεν ανακρούσει πρύμναν στο πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.

Αφού επισκέφθηκε αμερικανική βάση στη Νότια Κορέα, κοντά στα σύνορα των δύο κορεατικών κρατών, ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Βόρειας Κορέας, απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι». Αφού διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη στρατιωτική σύγκρουση, έσπευσε να προσθέσει:

«Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Βόρεια Κορέα επιδίδεται σε ενέργειες που απειλούν τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας ή τις δικές μας, ενέργειες που απαιτούν την κατάλληλη απάντηση. Αν κλιμακώσουν την απειλή του εξοπλιστικού προγράμματος σε επίπεδο που θα θεωρήσουμε ότι πρέπει να βρει απάντηση, τότε αυτή η εκδοχή (της στρατιωτικής δράσης) θα βρίσκεται στο τραπέζι».

Την απειλητική τοποθέτηση Τίλερσον ήρθε να ενισχύσει, λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας, μέσω Twitter: «Η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. Εξαπατά τις ΗΠΑ επί χρόνια. Η Κίνα έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να βοηθήσει».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τις –αστήρικτες, μέχρι στιγμής– καταγγελίες Τραμπ περί τηλεφωνικής παρακολούθησής του επί προεδρίας Ομπάμα. 

Παρότι οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπέρ της καταγγελίας Τραμπ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη θέση του.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό σχολιαστή του αμερικανικού δικτύου Fox News ότι ο Ομπάμα παρακολουθούσε τον Τραμπ μέσω της βρετανικής, μυστικής υπηρεσίας GCHQ «για να έχει καθαρά τα χέρια του». 

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το Λονδίνο έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογες αιτιάσεις.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: