19 Μαρτίου, 2017

ΑΒΕΡΩΦ - ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

Τον τρόπο, αλλά κυρίως τον οδικό χάρτη, για την επανέναρξη των συνομιλιών φέρονται να επεξεργάστηκαν, επί της αρχής, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο εν κρυπτώ και παραβύστω δείπνου που είχαν στα κατεχόμενα το βράδυ της Τρίτης.

Με βάση πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες από πρόσωπα κλειδιά, αυτό που εξυφαίνεται με τη σύμφωνο γνώμη και των Η.Ε, συμπυκνώνεται στα εξής:   

-Πραγματοποίηση κοινωνικού δείπνου ή κοινωνικής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο διάστημα μεταξύ 22 Μαρτίου  (όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας της πρότασης ΔΗ.ΣΥ για τις επετείους) και 5 Απριλίου οπόταν αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση  

-Αρχικά οι συνομιλίες θα είναι σε επίπεδο διαπραγματευτών που θα κληθούν να καταλήξουν στο γνωστό τρίπτυχο για ορθή προετοιμασία της νέας μεθοδολογίας  

-Οι επί της ουσίας συναντήσεις των ηγετών θα αρχίσουν με βάση ένα αρχικό προγραμματισμό, μετά την επίμαχη ολομέλεια και το τουρκικό δημοψήφισμα    

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗ.ΣΥ, Πρόδρομο Προδρόμου "Η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι η θέση μας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ότι είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά αποκλίνει με οποιοδήποτε τρόπο από το συμφωνημένο πλαίσιο".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα για την παρουσία Αβέρωφ σε δείπνο που θα παρίστατο και ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν ενήμερο και το Προεδρικό. Δεν γνώριζαν ωστόσο τίποτα άλλα στελέχη της Πινδάρου.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης που μίλησαν μέχρι και για πιστοποιητικά καλής διαγωγής, οι εμπλεκόμενοι, στους οποίους ΔΕΝ περιλαμβάνεται το Προεδρικό, επεξεργάζονται τη φόρμουλα άρσης του αδιεξόδου, με τέτοιο τρόπο που να μην αφήνει, έστω σημειολογικά, νικητές και ηττημένους.

Και η αντίδραση της Πινδάρου για τα χρονικά ορόσημα κινήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, σε αυτό το πλαίσιο.Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και το ΚΕΒΕ που διοργάνωσε μαζί με το Τ/κ Επιμελητήριο το δείπνο, το οποίο κατόπιν εορτής δικαιολογεί και την αισιοδοξία Έιντε αλλά και Ακιντζί. «Είναι προτιμότερο να συνομιλεί ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο».

Και όλα αυτά ενώ έχει κλειδώσει την ερχόμενη Τετάρτη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση με Γκουτέρες την Τετάρτη στις 5 και 30 το απόγευμα ώρα Κύπρου δεν θα είναι η μόνη σημαντική επαφή.

Αύριο θα ανακοινωθούν από το Προεδρικό συναντήσεις τόσο με την Αμερικανική ηγεσία αλλά και με άλλους αξιωματούχους που δεν θα περιορίζονται στο Κυπριακό αλλά θα εκτείνονται και στις εξαιρετικά σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: