23 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (23/3/2017)

 

Ελλάδα:Τα σχολεία θα αυτοαξιολογούνται, αλλά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν θα ανακοινώνονται. Τα αποτελέσματά της δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα ούτε για τα σχολεία ούτε για τους εκπαιδευτικούς. Αυτά είναι τα βασικά σημεία της μιας από τις δύο προτάσεις για την έναρξη της αξιολόγησης στα σχολεία, που έλαβε το υπουργείο Παιδείας.

Στην ιταλική πρωτεύουσα θα βρεθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός εν όψει της πανηγυρικής Συνόδου για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ. Στόχος της Αθήνας να τονιστεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων. Για «πιθανή χρεοκοπία» της ΔΕΗ, που «θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ξεπούλησε τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση».

Την ευρωπαϊκή διάσταση της κακοδιαχείρισης της ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) ανέδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, υπεύθυνος των σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή Πολιτισμού για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ρύθμιση με την οποία καθορίζεται ότι η πρόσληψη αναπληρωτών θα υπάγεται στο ΑΣΕΠ, κατέθεσε με μορφή τροπολογίας το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κόσμος:Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρήσουν σε μαζική εκκένωση έως και 20 χιλιάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το Κίεβο «βλέπει» σαμποτάζ πίσω από το συμβάν.

Στους πέντε ανήλθε ο νεότερος απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ενώ οι τραυματίες είναι 40. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την επίθεση «αρρωστημένη», διαβεβαιώνοντας την πίστη της στις αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ο δράστης έδρασε μόνος, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Τα κεντρικά ζητήματα για τη χώρα της προτάσσει η πρωθυπουργός της Πολωνίας προκειμένου να υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ένωσης. Μεταξύ αυτών για την Μπεάτα Σίντλο, η ενότητα της ΕΕ, η στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων.

Ο Τομπάιας Έλγουντ, υπουργός της κυβέρνησης Μέι και πρώην στρατιωτικός, έγινε το πρόσωπο που όλοι θα θυμούνται από την αποτρόπαια επίθεση στο Λονδίνο: Έτρεξε πάνω από τον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό και προσπάθησε να τον κρατήσει στη ζωή με τεχνητές αναπνοές. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Ο τρόμος χτύπησε το Λονδίνο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν -μεταξύ αυτών και ο δράστης- όταν άνδρας έπεσε πάνω σε περαστικούς στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ και στη συνέχεια επιτέθηκε με μαχαίρι κατά φρουρού του Ουεστμίνστερ. Είκοσι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών τρεις Γάλλοι μαθητές και τρεις αστυνομικοί. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης ήταν ένας. «Φρούριο» το Λονδίνο.

Οικονομία:Σε μεγάλο βραχνά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έσοδα του κράτους αναδεικνύεται η «αναγκαστική» διακοπή εργασιών των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι φορολογούμενοι σπεύδουν καθημερινά στις εφορίες για να κλείσουν τα «μπλοκάκια» τους.

Εάν κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε ένα προσύμφωνο στα μεγάλα ανοιχτά θέματα (εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικά) το κουαρτέτο θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολιτική επικύρωσή της ενδεχομένως στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. 

Εάν η κυβέρνηση δεν συμβιβαστεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Τον μισό τζίρο της έχασε μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ οκτώ στις δέκα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η ολλανδική AkzoNobel, μητρική της εταιρείας χρωμάτων Vivechrom, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει την παραγωγή βερνικιών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% και συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή για τη ΔΕΗ. 

Περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για την ενεργειακή πολιτική, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της ΔΕΗ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος, Κωστής Χατζηδάκης. Εσφαλμένη η τακτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης, τόνισε, παρουσιάζοντας αναλυτικά την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αθλητισμός:Καλύτερο τέλος στην καριέρα του με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Λούκας Ποντόλσκι. Το γήπεδο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, το «Signal Iduna Park», φόρεσε απόψε τα γιορτινά του για να χαιρετήσει τον διεθνή άσσο, στον φιλικό αγώνα με την Αγγλία για το αντίο του στη «νατσιονάλμανσαφτ», τη φανέλα της οποίας φόρεσε για περίπου 12 χρόνια.

«Φωτιά» στην Football league, «έβαλε» η νίκη των Τρικάλων με 1-0 επί της Λαμίας για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι Θεσσαλοί επικράτησαν χάρη στο πέναλτι του Γιαννιτσάνη από το 3ο λεπτό, δίνοντας την ευκαιρία στον Αρη, που συνέτριψε με 4-0 τον Πανελευσινιακό, να πλησιάσει την Λαμία στους τρεις βαθμούς και να «αναζωπυρώσει» τις ελπίδες του για επιστροφή στην Super League.

Νικηφόρα 2-0 πέρασε ο ΟΦΗ από τα Χανιά, σε ένα ντέρμπι που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια πριν την έναρξη στο λιμάνι της πόλης. Πρόβλημα στην παρούσα φάση δημιουργεί στον Ολυμπιακό η κλήση του Καρίμ Ανσαριφάρντ στην Εθνική Ιράν. Ο 27χρονος επιθετικός θα απουσιάσει για τα προκριματικά του Μουντιάλ και συγκεκριμένα για τις αναμετρήσεις με το Κατάρ και την Κίνα και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την άλλη Πέμπτη (30/3). 

Όμως ο Ολυμπιακός αγωνίζεται δύο 24ωρα μετά, το Σάββατο 1 Απριλίου κόντρα στον Πλατανιά, οπότε δεν θα υπάρχει χρόνος διαθέσιμος για τον διε8νή ποδοσφαιριστή ώστε να ξεκουραστεί. Ο Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού σάρωσε στα βραβεία της 25ης αγωνιστικής, αφού πήρε τόσο εκείνο του MVP όσο και αυτό του καλύτερου γκολ, λόγω της εξαιρετικής εμφάνισης του στη νίκη στο ντέρμπι επί του Ολυμπιακού.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: