22 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (22/3/2017)

 

Ελλάδα:Να ανακοινώσει έγκαιρα θέλει το υπουργείο τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, ώστε άμεσα να προχωρήσουν και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές, όπως αποσπάσεις, μετατάξεις, προσλήψεις αναπληρωτών και διορισμοί. Όμως οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πολύ μικρό ποσοστό αιτήσεων μετάθεσης θα ικανοποιηθεί για το ερχόμενο σχολικό έτος.

Στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο ΕΚΠΑ επιστρέφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης: θα διδάσκει στο εαρινό εξάμηνο κάθε Πέμπτη απόγευμα, ενώ θα κάνει μάθημα και σε φροντιστηριακές ώρες. Στα αμφιθέατρα και η Λούκα Κατσέλη της Εθνικής Τράπεζας.

Στην Κύπρο βρίσκεται ο Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Παιδείας της ΕE. O υπουργός αναμένεται να πιέσει τον Κύπριο ομόλογό του να «βάλει φρένο» στη βιομηχανία μεταπτυχιακών εξ αποστάσεως που παρέχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια του νησιού.

Στον σταθμό Μανιάτικα του Πειραιά αναμένεται το μεσημέρι η άφιξη του μετροπόντικα. Με την ολοκλήρωση του έργου, που αναμένεται στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα συνδεθεί με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με μία ενιαία γραμμή 50 χλμ διάρκειας μόλις 65 λεπτών.

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή παράδοσης του έργου συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Κόσμος:Εκπρόσωποι των 68 χωρών που μάχονται στο Ιράκ και στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευθεί να «εξαλείψει» τους τζιχαντιστές, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει αποδυναμωθεί λόγω διαφωνιών σε ζητήματα στρατηγικής.

«Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αντιμετωπίζεται στις ημέρες μας εχθρικά όσο λίγες φορές στο παρελθόν» αναφέρει ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με άρθρο του στα Νέα. Με αφορμή τα 60 χρόνια της ΕΕ, τονίζει την ανάγκη κοινού αγώνα για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει καταφέρει στις πρώτες 60 ημέρες της προεδρίας του να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σε μια προσπάθεια να στρέψει τη συζήτηση μακριά από μια σειρά ατυχών περιστατικών που έχουν σημαδέψει την προεδρία του.

Το καθεστώς της Βορείου Κορέας προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ απέτυχε, καθώς ο πύραυλος εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι πρότεινε νέες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να μπορέσει να παραστεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

Παράλληλα δόθηκαν εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν 100% αφοσιωμένες» στη Συμμαχία. Παράλληλα την Τρίτη είχαν συνάντηση στις ΗΠΑ ότι ο νέος υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οικονομία:Αποφασισμένοι να χρηματοδοτήσουν τη ναυτική εκπαίδευση, ώστε να μπουν στον κλάδο 3.000 - 4.000 έλληνες ναυτικοί, είναι οι έλληνες εφοπλιστές, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Μόλις 120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσι. Η έρευνα καταδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή κυμαίνεται στα 16 δισ. ευρώ ετησίως.

Παρατείνεται η αγωνία στις τραπεζικές διοικήσεις για τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης στη ρευστότητα του συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2017 οι καθαρές εκροές καταθέσεων προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.

Θέμα ημερών είναι πλέον η ενεργοποίηση του «Μεγάλου Αδελφού» της Εφορίας. Το σύστημα θα βασίζεται σε δύο δεδομένα: Στη διασύνδεση του συστήματος Taxis με τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών καθώς επίσης και στα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών.

Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας βάζει η παραοικονομία, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει στα 40 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρονική περίοδο 1999-2010 η παραοικονομία στην Ελλάδα άγγιζε το 27% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ.

Αθλητισμός:Ιδιαίτερη ήταν η πρώτη ημέρα του Κάρλος Ζέκα με τη γαλανόλευκη φανέλα. Ο μέσος του Παναθηναϊκού, που πήρε το ελληνικό διαβατήριο, έκανε το ντεμπούτο του ιδιαίτερα χαρούμενος και δηλώνοντας ότι προβάρει τον Εθνικό ύμνο.

Χωρίς κάποιο απρόοπτο ολοκληρώθηκε η πρώτη προπόνηση της Εθνικής Ανδρών στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Οι διεθνείς ξεκίνησαν προετοιμασία για τον αγώνα του Σαββάτου με το Βέλγιο, με τους Κώστα Μανωλά, Κώστα Μήτρογλου να ακολουθούν πρόγραμμα αποφόρτισης.

Για την Τετάρτη ο Μίχαελ Σκίμπε έχει ορίσει δύο προπονήσεις, στις 10:30 και στις 17:30, που θα είναι κλειστές για ΜΜΕ και κοινό. Πρώτη προπόνηση για Ζέκα, Μανθάτη και Ανδρούτσο.

Χωρίζουν οι δρόμοι του Σάκη Τσιώλη και της ΑΕΛ, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μήνες. Σε ανακοίνωσή τους οι «βυσσινί» αναφέρουν πως πρόκειται για προσωπική απόφαση του 57χρονου προπονητή, στον οποίο έγινε πρόταση ανανέωσης έως το 2019.

Μεγαλώνουν τα αγωνιστικά προβλήματα του Βελγίου για το ματς με την εθνική Ελλάδας, το Σάββατο 25 Μαρτίου στο στάδιο «Βασιλιάς Μποντουέν» των Βρυξελλών, στο πλαίσιο του 8ου προκριματικού ομίλου του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας.  Οι «κόκκινοι διάβολοι» θα παραταχθούν χωρίς το μεγάλο αστέρι τους, τον Εντέν Αζάρ, αλλά χθες προέκυψαν προβλήματα με δύο ακόμη παίκτες. 

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός-ΑΕΚ είναι τα δύο πολύ μεγάλα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, όπως βγήκαν από την κληρωτίδα χθες Τρίτη. Τα πρώτα ματς θα γίνουν σε Λεωφόρο και Καραϊσκάκη, αντίστοιχα, στις 12 και 13 Απριλίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: