17 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (17/3/2017)

 

Ελλάδα:«Καλό, μέχρι εξαίρετο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου το κλίμα στο δείπνο που είχε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στο «μενού», μεταξύ άλλων, βρέθηκε η απόφαση της Βουλής για ενωτικό δημοψήφισμα και η στάση του ΔΗΣΥ.

Την εκτίμηση ότι πιθανότατα δεν έχουν αποσταλεί άλλα τρομοπακέτα εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναλύσεις που ήρθαν από τη Γερμανία και τη Γαλλία δείχνουν ότι πρόκειται για πυρίτιδα μικρής ποσότητας που δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό, όπως τα βαρελότα.

Στα ερωτήματα σχετικά με το εάν έγινε σωστά ο έλεγχος στην αλληλογραφία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν τα τρομοπακέτα προωθηθούν σε άλλες πρωτεύουσες απαντά ο υπεύθυνος σάρωσης των δεμάτων στο αεροδρόμιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν εντοπίζεται εκρηκτική ύλη από το υπερσύγχρονο μηχάνημα σημαίνει συναγερμός, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο αβλεψίας υπαλλήλου.

Συναντήσεις με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωσταντίνο Τσουβάλα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, θα έχει το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκρηξη του παγιδευμένου πακέτου στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για την Υγεία απαντά το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην «Ώρα του πρωθυπουργού». Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση στην οποία απαντά ο πρωθυπουργός, από την έναρξη της νέας Συνόδου.

Κόσμος:Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρώτη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το ραντεβού επρόκειτο να γίνει την Τρίτη, αλλά το χάλασε η χιονοθύελλα που χτύπησε τις ανατολικές ΗΠΑ. Η καγκελάριος έχει προετοιμαστεί όπως ο προπονητής που μελετά στα βίντεο την αντίπαλη ομάδα. Ενδεχομένως και ο πρόεδρος.

Με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα απάντησαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στις αναφορές από το φιλικό προς τον Τραμπ τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η GCHQ παρακολουθούσε τον Αμερικανό πρόεδρο κατ' εντολή Ομπάμα. «Οι αναφορές είναι ανόητες, εντελώς γελοίες και πρέπει να αγνοηθούν» αναφέρουν.

Οργή έχει προκαλέσει στη Νέα Ζηλανδία η είδηση ότι οι Αρχές σκότωσαν έναν εκπαιδευόμενο σκύλο, ο οποίος διέφυγε από τους εκπαιδευτές του και περιφερόταν στον διάδομο του αεροδρομίου του Όκλαντ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα στις πτήσεις.

Σομαλοί πειρατές οι οποίοι είχαν καταλάβει τη Δευτέρα το δεξαμενόπλοιο Aris 13 στα ανοικτά της Σομαλίας απελευθέρωσαν τα οκτώ μέλη του πληρώματος -όλοι από τη Σρι Λάνκα- και εγκατέλειψαν το σκάφος χωρίς να καταβληθούν λύτρα.

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν διαθέτουν καμία ένδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως επιμένει στις καταγγελίες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Οικονομία:Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία τον Ιανουάριο 2017 σημείωσαν άλμα 1,630 δισ. ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο να φθάνει στα 93,4 δισ. ευρώ.

Το δρόμο για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες αλλά και οι μεταβιβάσεις δανείων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ανοίγει η τροπολογία που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή και προσφέρει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποσβένουν σε διάστημα 20ετίας τις ζημιές που προκύπτουν.

Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, απασχολεί την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με δεδομένο το κακό αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών για το Εργατικό Κόμμα (PvdA) από το οποίο προέρχεται ο ίδιος.

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους ευρωπαϊκούς φόβους για τις φορολογικές και δασμολογικές αλλαγές που προωθεί η Ουάσινγκτον, επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σταδιακή αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης μισθωτών, από 01/01/2017 έως 01/01/2020, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι το συνολικό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών.

Αθλητισμός:Στην φάση των «16» του Europa League σταμάτησε η πορεία του ΑΠΟΕΛ. Η ήττα στη Λευκωσία από την Άντερλεχτ αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς οι Βέλγοι επικράτησαν και στις Βρυξέλλες με το ίδιο σκορ (1-0) και προκρίθηκαν στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.

Αποκλεισμός-έκπληξη στο «Ολίμπικο». Η Λιόν μπορεί να ηττήθηκε 1-2 από τη Ρόμα, αλλά ήταν αυτή που θα συνεχίσει στη διοργάνωση μετά το 4-2 του πρώτου αγώνα στη Γαλλία. Το γκολ του Μάτα έστειλε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους προημιτελικούς, ενώ η Σάλκε αν και βρέθηκε να χάνει 0-2 στην έδρα της Γκλάντμπαχα, τελικά ισοφάρισε και πήρε με πανηγυρικό τρόπο το «εισιτήριο» για τη συνέχεια.

Στη φάση των «16» σταμάτησε η διαδρομή του Ολυμπιακού στο Europa League, καθώς ηττήθηκε 4-1 από την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη και σε συνδιασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα, αποκλείστηκε.

Ο Αμπουμπακάρ (10'), ο Μπάμπελ (22', 75') και ο Τοσούν (84') τα γκολ της τουρκικής ομάδας, που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 39' λόγω αποβολής του Αμπουμπακάρ. Ο Ελιουνούσι στο 31' το γκολ της ελληνικής ομάδας που είχε σε πολύ κακή βραδιά τον ιταλό τερματοφύλακα Λεάλι.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό για το θέμα του γηπέδου, όπως επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Δημήτρη Μπαλτάκο. Εκείνος από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι «η Λεωφόρος θα πειραχτεί μόνο κι εφόσον χτιστεί το νέο γήπεδο».

Στον Γιώργο Κομίνη... έλαχε ο κλήρος να διευθύνει το ντέρμπι «αιωνίων» της 25ης αγωνιστικής της Super League. Ο διεθνής ρέφερι από τη Θεσπρωτία ορίστηκε από την ΚΕΔ να διαιτητεύσει τη μάχη του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, την Κυριακή στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης», με βοηθούς τους Λάζαρο Δημητριάδη (Μακεδονίας) και Χασάν Κούλα (Ξάνθης) και τέταρτο διαιτητή τον Πραξιτέλη Ζαχαριάδη (Μακεδονίας).



Δεν υπάρχουν σχόλια: