16 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (16/3/2017)

 

Ελλάδα:Ερωτήματα προκαλεί η «ανεμπόδιστη» αποστολή του δέματος βόμβα (που ανακαλύφθηκε εγκαίρως), στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε με φερόμενο ως αποστολέα τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Την έκπληξή του για το γεγονός ότι το δέμα με παραλήπτη το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είχε αποστολέα τον ίδιο εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν είναι αστείο, διότι χθες το πρωί είχα μία βόμβα στο βιβλιοπωλείο μου, κανονική βόμβα, με συνδεσμολογία. Κανονική τρομοκρατική επίθεση, όχι αντιεξουσιαστική και το βράδυ είχα τον φάκελο» τόνισε.

Τέσσερις παρεμβάσεις που θα αφήσουν βαθύ το «αποτύπωμά» τους στην εικόνα της Αθήνας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Δοκιμαστική διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν στον στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα.

Τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη δήλωσαν ως αποστολέα αυτοί που έστειλαν το παγιδευμένο δέμα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με πιθανό παραλήπτη τον ίδιο τον γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κόσμος:Βαθιά ανάσα πήρε η Ολλανδία και μαζί με αυτήν η ΕΕ, αφού οι δημοσκοπήσεις έπεσαν και πάλι έξω: Το ξενοφοβικό κόμμα του Χερτ Βίλντερς αύξησε μεν τις δυνάμεις του, αλλά δεν πέτυχε το στόχο του. Οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε κέρδισαν καθαρά, οι Εργατικοί βούλιαξαν και οι Πράσινοι πέτυχαν την έκπληξη.

Ομοσπονδιακός δικαστής από τη Χαβάη μπλόκαρε το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, ώρες προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή. Ο δικαστής Ντέρικ Γουότσον σημείωσε ότι «ελέγχεται βάσιμα» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι απαγορεύσεις στην είσοδο πολιτών έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Νίκη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και με διαφορά έναντι του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς δίνουν τα exit poll της ολλανδικής κάλπης που άνοιξε τον κρίσιμο εκλογικό χορό του 2017 υπό τη σκιά του λαϊκισμού μετά το σοκ του Brexit, αλλά και την εκλογή Τραμπ.

Το φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε αποσπά 31 σε σύνολο 150 εδρών, ενώ η ακροδεξιά του Βίλντερς μένει πίσω συγκεντρώνοντας ίδιο αριθμό εδρών με άλλα δύο κόμματα (19 έδρες). Μεγάλοι νικητές της εκλογικής νύχτας οι Πράσινοι τετραπλασιάζοντας σε 16 τις έδρες τους. Ιστορικό χαμηλό για το κόμμα του Ντάισελμπλουμ. Στο 81% η προσέλευση.

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όταν εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο το οποίο περιείχε τελικά μείγμα εκρηκτικών. Σφραγίδα ελληνικού ταχυδρομείου στο δέμα.

Αλληλεγγύη προς την Ολλανδία και κριτική για την Τουρκία εξέφρασαν σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οικονομία:Για μία ακόμη χρονιά χιλιάδες οικογένειες θα λάβουν τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΟΓΑ ως αντιστάθμισμα των μεγάλων μειώσεων που έχουν γίνει από το 2010 ως σήμερα στο αφορολόγητο όριο για όσους έχουν ένα παιδί, δύο παιδιά, τρία παιδιά ή και περισσότερα. Ποια είναι τα κριτήρια.

Μια κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την οποία ο Έλληνας ομόλογός του, επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα σκοπεύει να ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και την Τράπεζα της Ελλάδος της κυρίας Ντανιέλ Νουί, Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κ. Νουί απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, κίνηση στην οποία συνέτειναν η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η σιγουριά πως ο πληθωρισμός αυξάνεται και πλησιάζει το ποσοστό-στόχο της Fed.

Με τροποποίηση σχετικής ΚΥΑ εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου πραγματοποιείται περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των σημείων υδροληψίας από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ενώ η εποπτεία των αντλούμενων ποσοτήτων ύδατος γίνεται μέσα από το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).

Αθλητισμός:Η Μονακό «έδειξε τα δόντια της» από το πρώτο ματς και μπορεί να ηττήθηκε με 3-5 στο «Ετιχαντ» από τη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο, στη σημερινή ρεβάνς των «16» του Champions League στο «Λουί Ντε» η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ νίκησε με 3-1 του «πολίτες» και πήρε μεγαλειώδη πρόκριση στους προημιτελικούς της διοργάνωσης για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία. 

Το 4-2 στην «Μπάι Αρένα» αποτελούσε ισχυρότατο εχέγγυο για την Ατλέτικο Μαδρίτης, που το αξιοποίησε για να φτάσει στην πρόκριση απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν και την είσοδό της στις οκτώ καλύτερες ομάδες της εφετινής διοργάνωσης, έστω και αν η ρεβάνς έμεινε στο 0-0.

Ο σάλος που έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του βραζιλιάνου τερματοφύλακα Μπρούνο Φερνάντες ντε Σόουζα, δεν απέτρεψε την ομάδα Μπόα Εσπόρτε να υπογράψει μαζί του συμβόλαιο για δύο χρόνια. Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή που τον Δεκέμβριο του 2010 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της ερωμένης του, Ελίζα Σαμούδιο, την οποία στη συνέχεια διαμέλισε και την έδωσε ως τροφή στα σκυλιά του προσπαθώντας να εξαφανίσει τα αποδεικτικά στοιχεία!

Μπορεί το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης στο γήπεδο Καραϊσκάκη να δίνει σαφές προβάδισμα στην Μπεσίκτας για την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League, ωστόσο ο προπονητής της τουρκικής ομάδας προτίμησε τους χαμηλούς τόνους ενόψει του αυριανού αγώνα ρεβάνς στην Κωνσταντινούπολη. Κάταγμα αποδείχθηκε πως ήταν ο τραυματισμός του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς σήμερα το μεσημέρι. 

Ο παίκτης μπήκε άμεσα στο χειρουργείο για αποκατάσταση και η επιστροφή του αναμένεται σε ενάμιση μήνα περίπου. Χάνει τα ματς με Πανιώνιο (εντός, 19/3), Λάρισα (εντός, 2/4), Ατρόμητο (εκτός, 5/5), Παναθηναϊκό (εντός, 9/4), Πλατανιά (εκτός, 23/4) και Κέρκυρα (εντός, 30/3). Πιθανότατα και τους ημιτελικούς του Κυπέλλου.

Το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης στο γήπεδο Καραϊσκάκη αναγκάζει τον Ολυμπιακό να κυνηγήσει πάση θυσία το γκολ μέσα στην Κωνσταντινούπολη, στον  αγώνα ρεβάνς με την Μπεσίκτας για τη φάση των «16» του Europa League. Κι εκεί ακριβώς εστίασε ο Βασίλης Βούζας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: