26 Φεβρουαρίου, 2017

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Θολό τοπίο για την απόφαση του Eurogroup για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, καθώς ουδείς -πλην της κυβέρνησης- γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμφωνήθηκε και ποιές παραχωρήσεις έγιναν, προκειμένου οι επικεφαλής του κουαρτέτου να επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Όπως φάνηκε από τη συμφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου, το Ταμείο δε βιάζεται να μπει στο Πρόγραμμα και επιμένει στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και δομικών αλλαγών, παράλληλα με την ανάγκη απομείωσης χρέους, την οποία απορρίπτει όμως το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες για σύντομη συγκεκριμενοποίηση των ελαφρύνσεων του χρέους, διαψεύδοντας ουσιαστικά σχετικό ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Πιο συγκρατημένοι πάντως από όλους εμφανίζονται οι υπουργοί, που χειρίζονται την διαπραγμάτευση και γνωρίζουν εκ των έσω επακριβώς τι έχει συμφωνηθεί την περασμένη Δευτέρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, χρησιμοποιώντας «καρότο και μαστίγιο», εστιάζει στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση  μιλώντας στην Καθημερινή.

Ο μηχανισμός δημοσιονομικών μέτρων και αντισταθμιστικών παρεμβάσεων που συμφωνήθηκε στο Eurogoup ενέχει τον κίνδυνο τα βάρη να είναι περισσότερα από τις ελαφρύνσεις, παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Πρόκειται για το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που αποκλίνει από τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου πως για κάθε ένα ευρώ σε μέτρα θα υπάρξουν ισοδύναμα αντίμετρα.

Σε κάθε περίπτωση  ορόσημο για την κυβέρνηση  είναι η συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Μαρτίου, πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση για να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές τάσεις της οικονομίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: