15 Φεβρουαρίου, 2017

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

 

«Εάν η Δύση πρέπει πλέον να ανταγωνιστεί με τη Ρωσία για την επιρροή στα Βαλκάνια, αυτό δε θα μπορούσε να είναι μια κακή εξέλιξη», αναφέρει σε άρθρο του το Balkaninsight και ο Μάρκους Τάνερ.

Η γνωστή, για τις αναλύσεις της, ιστοσελίδα, προχωρά σε ανάλυση της γεωστρατηγικής ισορροπίας τρόμου στα Βαλκάνια και της ευκαιρίας που έχει ο Πούτιν για κυριαρχία στη Χερσόνησο. Η Ρωσία έχει προχωρήσει σύμφωνα με τον Τάνερ στις εξής κινήσεις:

1.Σύσφιξη των δεσμών της με τη Σερβία, όπου προσθέτουμε εμείς ότι την ενισχύει πλέον και στρατιωτικά ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός η δυναμική ρητορική του Βελιγραδίου το τελευταίο διάστημα να εδράζεται πάνω σε μια υποσχεθείσα ρωσική στήριξη.

2.Ενθάρρυνε τους Σερβοβόσνιους στον αγώνα τους για περισσότερη - ή ακόμη και ολική - ανεξαρτησία από το κρατικό μόρφωμα της Βοσνίας.

3.Ενίσχυσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να σηκώσουν ανάστημα ενώ είχαν υποστεί μεγάλες πιέσεις τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον προσθέτουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στα Τίρανα ότι η Πρίστινα δεν μπορεί να συγκροτήσει δικό της στρατό.

4.Υποστήριξή της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο με τη χώρα να βρίσκεται σε ένα διαρκές καθεστώς αναταραχής.

Τα τέσσερα αυτά σημεία είναι εξαιρετικά κρίσιμα και δείχνουν το μέγεθος της διπλωματικής ευφυΐας και πρόβλεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν.
 


Δημοσίευση σχολίου