15 Φεβρουαρίου, 2017

ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

 

«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά διακινδύνευση της Eυρωζώνης» προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνώντας τον Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε «αδιανόητο» να είναι η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, αλλά πρόσθεσε: «Θα είμαι φίλος απαιτητικός».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον επίτροπο της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί στο προεδρικό μέγαρο και τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος.

«Σας απονέμω το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικα, ως επίτροπος έχετε συμβάλει τα μέγιστα για υπεράσπιση της ενότητας της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της. Η δράση σας πολύ θετική για τη χώρα μου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε με νόημα: «Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός ευρώ είναι διακινδύνευση της ίδιας της ευρώ ζώνης. Ασκείτε, λοιπόν, στον ανώτατο βαθμό τα καθήκοντά σας».

Απαντώντας στην προσφώνηση ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως «είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της ευρωζώνης». Δεσμεύτηκε πως «αυτή τη μάχη που διεξαγάγω εδώ και χρόνια θα συνεχίσω να την δίνω» και τόνισε: «Η Ελλάδα είναι σαν τον φοίνικα, επιδεικνύει πάντα το θάρρος με τους ηγέτες της. Θα ρίχνω λοιπόν πάντα γέφυρες με τις Βρυξέλλες αλλά θα είμαι ένας φίλος απαιτητικός».

Ολος ο διάλογος Παυλόπουλου-Μοσκοβισί

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Moscovici, σας απονέμω το Παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Φοίνικος με το εξής αιτιολογικό: Ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, έχετε συμβάλει τα μέγιστα ως προς την υπεράσπιση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. 

Ακόμα και η στάση σας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στάση πολύ θετική για τη Χώρα μου, εντάσσεται σ’αυτό το πλαίσιο. Διότι αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Ευρώπη ότι η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση της ενότητας της ίδιας της Ευρωζώνης. Επομένως, συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση στην ουσία συμβάλλετε στην ενότητα της Ευρωζώνης και, επομένως, ασκείτε στον ύψιστο βαθμό τα καθήκοντα τα οποία σας έχουν ανατεθεί.

P.MOSCOVICI: Κύριε Πρόεδρε, Εξοχώτατε, θα ήθελα να σας εκφράσω την πολύ μεγάλη τιμή που αισθάνομαι και την μεγάλη συγκίνηση για την τόσο τιμητική παρασημοφόρηση που μου έχετε επιφυλάξει και που θεωρώ ότι είναι ουσιαστικά η ανταπόκριση στην μεγάλη φιλία που αισθάνομαι για την χώρα σας ως Γάλλος και ως Ευρωπαίος. 

Την μεγάλη φιλία που αισθάνομαι για την Ελλάδα, η οποία υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς για το παρελθόν αλλά και φάρος για το μέλλον μας, η Ελλάδα στην οποία γεννήθηκε, φυσικά, η Δημοκρατία, η Φιλοσοφία και κατ’επέκταση η απελευθέρωση του ανθρώπου, η Ελλάδα η οποία είναι τόσο απαραίτητη και αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι είναι αδιανόητο να σκεφτούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την Ευρωζώνη φυσικά, χωρίς να έχει στον πυρήνα και στην καρδιά της την Ελλάδα. 

Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή τη μάχη την οποία διεξάγω εδώ και χρόνια θα συνεχίσω να τη δίνω. Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τον Φοίνικα θεωρώ, είναι μία χώρα που έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος. Το επιδείκνυε πάντα και συνεχίζει να το επιδεικνύει μέσω των ηγετών της. Έτσι λοιπόν, θα ήθελα για άλλη μία φορά να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Και εγώ από την πλευρά μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να ρίχνω ‘γέφυρες’ ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες φυσικά, αλλά και ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι διότι είμαι Γάλλος όπως γνωρίζετε. Εγώ πάντα έτρεφα και θα τρέφω βαθύτατα αισθήματα φιλίας για την Ελλάδα, αλλά θα είμαι ένας φίλος απαιτητικός που θα βρίσκομαι πάντα στο πλάι της χώρας σας την οποία αγαπώ βαθύτατα. Θα ήθελα λοιπόν να πω για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι σημείο αναφοράς για όλους εμάς στην Ευρώπη.-

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Η τελετή πραγματοποιήθη  παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Νικόλαο Θ. Μυλωνά.

Ακολούθησε
 H Αναγόρευση του τιμωμένου- Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητή Νικόλαο Π. Ηρειώτη.- Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητή Μιχαήλ Γ. Σπουρδαλάκη.- Επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.- Ομιλία του τιμωμένου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Νικολάου Γ. Μαλιάρα, έψαλλε τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: