13 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (13/2/2017)

 

Ελλάδα:Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση μεταρρύθμισης των εργαζομένων στον ΔΟΛ, με την οποία ζητείτο η ανάκληση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων και η εξασφάλιση χαρτιού.

Ένα βίντεο - ντοκουμέντο από τον Ιανουάριο του 2005 έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα για να επιβεβαιωθεί ότι η Χρυσή Αυγή υμνούσε το τρίτο ράιχ.

Στο βίντεο εμφανίζονται οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Μισιάκας να χαιρετούν ναζιστικά και να τραγουδούν το «Υπεράνω όλων η Γερμανία».

«Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στη γερμανική SZ, εν όψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με Μέρκελ και Σόιμπλε.

Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι μελετά σχέδιο εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες. Το σχέδιο προβλέπει αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων και καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων έναντι μισθώματος που θα ορίζεται σε αναλογία με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών.

Στα Προπύλαια έχουν  συγκεντρωθεί το πρωί της Δευτέρας μαθητές από σχολεία της Αττικής, που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αναμένεται να κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με κατεύθυνση προς τη Βουλή.

Κόσμος:Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση τη Δευτέρα δύο πολιτικών ανδρών με εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοθεωρίες. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει κάνει σημαία την αύξηση του προστατευτισμού, υποδέχεται στον Λευκό Οίκο έναν ένθερμο υποστηρικτή του ελεύθερου εμπορίου - ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με τον νότιο γείτονά της – τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις, αυταρχικά μέτρα καταστολή και αντίποινα σε συγγενείς υπόπτων καταλογίζει η Διεθνής Αμνηστία στις αρχές Τυνησίας, επικρίνοντας τις πρακτικές των υπηρεσιών ασφαλείας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. 

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η χώρα -η μοναδική στην οποία η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» δεν κατέληξε σε χάος ή σε «παλινόρθωση» των προηγούμενων δυνάμεων- επιστρέφει στις «κτηνώδεις μεθόδους του παρελθόντος».

Δεν υποχωρούν, παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές στη Ρουμανία, που βγήκαν ξανά στις πλατείες του Βουκουρεστίου και άλλων μεγάλων πόλεων επιμένοντας να ζητούν παραίτηση της νέας κυβέρνησης. Ήταν η 13η νύχτα με συνθήματα σε ένα κύμα συγκεντρώσεων που ήδη από το ξεκίνημάτου είχε ξεπεράσει σε μέγεθος τις διαδηλώσεις του 1989.

Τουλάχιστον 130 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη βόρεια Καλιφόρνια, καθώς τμήμα του υψηλότερου φράγματος στις ΗΠΑ κινδυνεύει με υπερχείλιση. Η Καλιφόρνια που επί χρόνια μαστίζεται από ξηρασία, ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια.

Η γερμανική αστυνομία εκκένωσε το μεσημέρι της Κυριακής το αεροδρόμιο του Αμβούργου καθώς αρκετοί επιβάτες εκδήλωσαν ταυτόχρονα προβλήματα στην αναπνοή εξαιτίας εναέριου παράγοντα που κυκλοφόρησε στο σύστημα εξαερισμού -πιθανολογείται σπρέι πιπεριού. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατία. Το αεροδρόμιο άνοιξε μετά από περίπου μία ώρα.

Οικονομία:Τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς αναμένουν οι θεσμοί, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής που έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το χρονοδιάγραμμα είναι, πάντως, στενό και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί έως την Τετάρτη για να μην χαθεί το «ραντεβού» της 20ης Φεβρουαρίου.

Στρεφόμενος κυρίως στο εσωτερικό γερμανικό πολιτικό πεδίο, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς επέκρινε σφοδρότατα τη συζήτηση για Grexit, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της στο ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Διάσπαση της Ευρώπης μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Λεπέν ή Τραμπ, αλλά όχι προς το συμφέρον της Γερμανίας ή της Ευρώπης» υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος.

Έντονη κριτική στη στάση του ΔΝΤ άσκησε, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ο ίδιος τόνισε ότι «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις», ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» και πως με λίγη καλή θέληση, σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

«H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με την νοοτροπία του λογιστή», τόνισε o Βέλγος πολιτικός και επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφστατ.

«Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αθλητισμός:Αγχωτικό απόγευμα για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ επικράτησε με 4-0 του Παναιτωλικού στη Λεωφόρο, σημειώνοντας και τα τέσσερα τέρματα στο τελευταίο 25λεπτο του αγώνα. Ισόπαλο με 0-0 έληξε το ματς στα Πηγάδια ανάμεσα στην Ξάνθη και στον ΠΑΟΚ.  

Σημαντίκη νίκη πήρε η Κέρκυρα που νίκησε στην έδρα της το Λεβαδειακό με 1-0, ενώ αγγλικό σκορ είχαμε στα Περιβόλια, όπου ο Πλατανιάς αναδείχθηκε ισόπαλος 3-3 με τον ΠΑΣ Γιάννινα.Η Μπέρνλι σταμάτησε την Τσέλσι στο «Turf Moor», υποχρεώνοντας την πρωτοπόρο της Premier League σε ισοπαλία 1-1.

 Στην Ιταλία, χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, η Ρόμα επικράτησε με 2-0 στην έδρα της Κροτόνε. Άνετη νίκη επίσης με 2-0 σημείωσε στο Μιλάνο η Ίντερ επί της Έμπολι. Στην Ισπανία, ισόπαλο 1-1 έληξε το ματς στην έδρα της Βιγιαρεάλ με τη Μάλαγα. 

Αποφασιστικό βήμα για την σωτηρία της έκανε η Βόλφσμπουργκ η οποία νίκησε στην έδρα της 2-1 την Χοφενχάιμ για την 20ή ημέρα του γερμανικού πρωταθλήματος.

Με δύο γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο (Ανδρούτσος 1΄, Ιντέγε 9΄) ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο εναντίον της ΑΕΛ και επικράτησε 2-0 στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Super League διατηρώντας διαφορά ασφαλείας (13β.) από τους διώκτες του. Αγωνία, ωστόσο, υπάρχει για τον τραυματισμό του Μπράουν Ιντέγε, ο οποίος υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης στο 68ο λεπτό. 

Ο Πανιώνιος κατάφερε να περάσει νικηφόρα και από την έδρα της Βέροιας με 1-0. Στο ντεμπούτο του ο Ρικάντο Σα Πίντο πήρε ισοπαλία στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, σήμερα οδήγησε τον Ατρόμητο σε εκτός έδρας νίκη για το πρωτάθλημα.

Επιτέλους αφύπνιση για τη Λίβερπουλ, που επικράτησε 2-0 της Τότεναμ και πανηγύρισε την πρώτη της «σοβαρή» νίκη μέσα στο 2017. Είχε προηγηθεί μόνο εκείνη εναντίον της Πλίμουθ για το κύπελλο, πριν αποκλειστεί από τη Γουλβς. 

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σκόραρε για δεύτερη συνεχή αγωνιστική ανοίγοντας το δρόμο προς τη νίκη στο Αμβούργο, που διέλυσε με 3-0 εκτός έδρας τη μέχρι πρότινος πρωτοπόρο της Bundesliga. «Πρόγευση» από τον τελικό του ισπανικού κυπέλλου είχαμε το Σάββατο με τον αγώνα της Αλαβές και της Μπαρτσελόνα στη Βιτόρια, όπου οι Καταλανοί διέσυραν τους γηπεδούχους πετυχαίνοντας επιβλητική νίκη με 6-0.

Το Κατάρ ξοδεύει 500 εκατ. δολάρια ή διαφορετικά 467 εκατ ευρώ την εβδομάδα για το Μουντιάλ του 2022! Χρήματα που δίνονται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική ιστοδελίδα calcioefibnanza, προκειμένου να δείξει στη διεθνή κοινότητα του ποδοσφαίρου σε πέντε χρόνια, ότι έκανε τη σωστή επιλογή. 

O υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Αλ Σαρίφ - Αλ Εμαντί, ο οποίος δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ρυθμός αυτής της δαπάνης θα μπορούσε να συνεχιστεί για τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: