12 Ιανουαρίου, 2017

ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ EΞΙ ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

 

Έξι άμαχοι, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στο Χαλέπι, παρά την κατάπαυση του πυρός που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι έξι άμαχοι ήταν θύματα μιας αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις νωρίς σήμερα το πρωί σε ένα σπίτι στο χωριό Μπάμπκα το οποίο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού. 

Ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Την ίδια ώρα στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, τουλάχιστον 22 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από αεροπορικά πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων ή του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, προσθέτει η μκο σε ανακοίνωσή της.

Η πλειονότητα των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν ανήκε στο Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην μέτωπο Αλ Νόσρα, η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα). Δύο διοικητές της οργάνωσης αυτής σκοτώθηκαν χθες από επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της αυτοκινητοπομπής στην οποία μετείχαν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται από έναν συνασπισμό ανταρτών και του Μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ. Οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονται την ώρα που η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου εξακολουθεί επισήμως να ισχύει. Επίσης γίνονται δύο εβδομάδες πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προβλέπεται να αρχίσουν στις 23 Ιανουαρίου στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Από τότε που η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ, στις 30 Δεκεμβρίου, τα πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων σε προπύργια των ανταρτών μειώθηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν. Η Φάτεχ αλ Σαμ, όπως και το Ισλαμικό Κράτος, είχαν αποκλειστεί από τη συμφωνία αυτή για εκεχειρία που συνήφθη υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Άγκυρας.

Το καθεστώς ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την αποκατάσταση της υδροδότησης της Δαμασκού. Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια συμφωνία που προβλέπει την ανάκτηση του ελέγχου μιας ανταρτοκρατούμενης περιοχής στη Δαμασκό και την επαναφορά της υδροδότησης στην πρωτεύουσα, μια πληροφορία που διαψεύδει η αντιπολίτευση.

Η Ρωσία από την πλευρά της, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επιβεβαίωσε τη διοργάνωση στις 23 Ιανουαρίου στο Καζακστάν ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί λύση στη σύγκρουση που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 310.000 ανθρώπους από το 2011.

Η συμφωνία την οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της Δαμασκού Αλάα Ιμπραχίμ αφορά την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι βασικές πηγές υδροδότησης της πρωτεύουσας, 15 χιλιόμετρα μακριά.

Ο κύριος όγκος του πόσιμου νερού της Δαμασκού προέρχεται από την Ουάντι Μπαράντα, όμως εξαιτίας των μαχών πολλά κανάλια έχουν καταστραφεί, προκαλώντας τη διακοπή της ύδρευσης για χιλιάδες ανθρώπους. Βάσει της συμφωνίας, οι περίπου 600 άμαχοι που πολιορκούνταν από τον στρατό στη συνοικία αυτή, μπόρεσαν να την εγκαταλείψουν, σύμφωνα με μια τοπική πηγή.

Ο πρόεδρος Άσαντ είχε δηλώσει αποφασισμένος να ανακαταλάβει τη συνοικία αυτή και να διασφαλίσει την παροχή νερού στη Δαμασκό και οι μάχες εκεί συνεχίζονταν παρά την επίτευξης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη Συρία από τις 30 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας, η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι αντάρτες θα παραδώσουν τα βαρέα όπλα τους και ότι ξένοι μαχητές θα εγκαταλείψουν την Ουάντι Μπαράντα.

«Στη συνέχεια ο στρατός θα εισέλθει στην περιοχή για να προχωρήσει στην αποναρκοθέτησή της (…) προκειμένου να προετοιμαστεί η είσοδος των ομάδων συντήρησης (…) ώστε να επισκευαστούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις αντλίες και τα κανάλια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις», διευκρίνισε ο Ιμπραχίμ.

Παρόλα αυτά ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο Άχμαντ Ραμαντάν, έκανε λόγο για «ανακριβή» ανακοίνωση. «Πρόκειται για ψυχολογικό πόλεμο» του καθεστώτος και των συμμάχων του.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επίσης διέψευσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, όμως επιβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι που επιθυμούν να φύγουν από την Ουάντι Μπαράντα μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

Το συριακό καθεστώς κατηγορεί τους αντάρτες και την τζιχαντιστική οργάνωσης Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) ότι έκοψαν επίτηδες την παροχή νερού στη Δαμασκό. 

Οι αντάρτες από την πλευρά τους αρνούνται ότι μαχητές της Φάτεχ αλ Σαμ βρίσκονται στην περιοχή και κατηγορούν με τη σειρά τους τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τις υποδομές.

Στη βόρεια Συρία το καθεστώς αύξησε το τελευταίο 24ωρο τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών, κυρίως στην Αταρέμπ και τη Χα αλ Άσαλ στην επαρχία του Χαλεπιού.

Αναδιάταξη των αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά τις προετοιμασίες των συνομιλιών για τη Συρία που θα διεξαχθούν στην Αστάνα με τον καζάκο ομόλογό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι συνομιλίες στην Αστάνα αναμένεται να διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου, αν και μια πηγή της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε χθες στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πως ενδέχεται να αναβληθούν για μία εβδομάδα.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αρχίσει να αλλάζει τη σύνθεση της δύναμης πυρός του στη Συρία στο πλαίσιο μιας προαναγγελθείσας μερικής αποχώρησης, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο ανέφερε πως τα πρώτα έξι βομβαρδιστικά Su-24 έχουν ήδη αποσυρθεί, αλλά τέσσερα Su-25 αεροπλάνα χερσαίας επίθεσης στάλθηκαν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίν στην επαρχία της Λαττάκειας στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης κυκλικής εναλλαγής. Το υπουργείο ανέφερε ότι και άλλα αεροπλάνα θα αποσυρθούν μαζί με στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στη βάση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία στα τέλη Δεκεμβρίου και είπε πως η Ρωσία θα αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της στη Συρία, όπου η στρατιωτική επέμβασή της ανέστρεψε την κατάσταση προς όφελος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γερασίμοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως μια ρωσική ναυτική δύναμη της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ έχει αρχίσει την αποχώρησή της από την ανατολική Μεσόγειο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: