13 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Περίπου 2,5 μήνες μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία της σύνταξης της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εντάσσεται ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως γίνεται γνωστό με επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Την απόφαση του να μη συμμετέχει πλέον στην ΚΟ του Ποταμιού έκανε γνωστή ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Είναι η τέταρτη αποχώρηση μετά τους Κατερίνα Μάρκου, Χάρη Θεοχάρη και Ιάσωνα Φωτήλα.

Τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να συζητούν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται στα γραφεία του κόμματος. Επί τάπητος, η αξιολόγηση, αλλά και τα όσα έγιναν στη Γενεύη στις επαφές για το Κυπριακό.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο. Η δεύτερη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί όταν καταλήξουν οι τεχνοκράτες σε απαντήσεις επί βασικών ερωτημάτων αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κόσμος:Καθώς κάθε πληροφορία γύρω από τον Ανίς Αμρί, δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο πριν τα Χριστούγεννα, έδειχνε πως οι γερμανικές υπηρεσίες τον είχαν αφήσει να περάσει από «τρύπες» του συστήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι έγιναν σοβαρά λάθη και προανήγγειλε έρευνα για «το ποιος παρέλειψε να κάνει τι». 

Την ίδια στιγμή, βουλευτές συνεχίζουν να ζητούν αυστηρότερα μέτρα για όσους θεωρούνται επικίνδυνοι για τέλεση επιθέσεων. Η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα τερμάτισε την πολιτική για ειδική μεταχείριση μεταναστών από την Κούβα, που ουσιαστικά έδινε βίζα σε όποιον Κουβανό κατάφερνε να πατήσει στις ΗΠΑ -επαναπροωθώντας μόνο όσους εντοπίζονταν στη θάλασσα (η πολιτική που λεγόταν «βρεγμένα πόδια, στεγνά πόδια»). 

Η Κούβα ζητούσε εδώ και χρόνια την κατάργησή της, η οποία και ανακοινώθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο «σπριντ της τελευταίας στιγμής» από κουβανούς επίδοξους μετανάστες. Μετά από μία εξοντωτική ανάκριση 22 ωρών, ο επικεφαλής της Samsung έφυγε από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Νότιο Κορέα για το σκάνδαλο διαφθοράς που απειλεί να ρίξει ακόμη και την πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκουν-Χιέ, και περιμένει να μάθει εάν σε βάρος του θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. 

Η εισαγγελία ερευνά εάν ο όμιλος διοχέτευσε περίπου 25 εκατ. δολ. σε ιδρύματα φίλης της Παρκ, με αντάλλαγμα υποστήριξη σε σχέδιο συγχωνεύσεων. O συριακός στρατός κατηγόρησε το Ισραήλ πως εκτόξευσε πυραύλους σε στρατιωτικό αεροδρόμιο νοτιοδυτικά της Δαμασκού και προειδοποίησε το Τελ Αβίβ για αντίποινα για την «θρασύτατη επίθεση». Οι εκρήξεις ακούστηκαν μέσα στην πρωτεύουσα, ενώ ο καπνός ήταν ορατός μέχρι τα νότια τμήματα της Δαμασκού. 

Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν βίντεο κατοίκων που έδειχναν από μακρυά την πυρκαγιά που ακολούθησε. Με δάκρυα και χιούμορ -αλλιώς ο Ομπάμα δεν θα ήταν ο Ομπάμα- και έναν αιφνιδιαστικά «παρασημοφορημένο» αντιπρόεδρο κλείνει η οκταετία στο Λευκό Οίκο: Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τίμησε με το Μετάλιο της Ελευθερίας τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν για το έργο του. Ο Μπάιντεν, που δεν γνώριζε πως θα του απονεμόταν η υψηλότερη τιμητική διάκριση για μη ένστολους, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Οικονομία:Κόλλησε ξαφνικά η υπόθεση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε αίτημα αναβολής λήψης απόφασης έως την έκακτη γενική συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου.

Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος «και να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά».

Τα capital controls εξοικείωσαν περισσότερο τους πολίτες με το πλαστικό χρήμα με αποτέλεσμα ο αριθμός των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών να αυξηθεί κατακόρυφα από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα. Ωστόσο, οι συναλλαγές είναι όλο και μικρότερης αξίας.

Στα 6,2 δισ. ευρώ ανήλθε πέρυσι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, χάρη στην ισχυρή οικονομία και το χαμηλό κόστος δανεισμού, με τον Β.Σόιμπλε να δηλώνει ότι επιθυμεί το πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για απόσβεση χρέους. 

Η θέση του αυτή δεν αναμένεται να ικανοποιήσει καθόλου τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εδώ και καιρό καλούν το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει τα ισχυρά δημόσια οικονομικά του για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η αναδιανομή του εισοδήματος που παράγεται αποκλειστικά από τους άλλους, χωρίς δανεικά, έχει πάντα ημερομηνία λήξης επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ασκώντας κριτική για την υπερφορολόγηση και την υπερρύθμιση της οικονομίας και συνδέοντας τις με τις πολιτικές εξελίξεις.

Αθλητισμός:Μετά τον Φελίπε Πάρντο, που θα παίξει στη Ναντ, και τους Σιόβα, Τσιμίκα, ένας ακόμη παίκτης του Ολυμπιακού φεύγει από τον Πειραιά με τη μορφή του δανεισμού. Πρόκειται για τον Σάσα Ζντίελαρ, ο οποίος θα παίξει για έξι μήνες δανεικός στη Μαγιόρκα και στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 40 ζωές! Οι πρωταθλητές Ευρώπης επιβεβαίωσαν μένοντας όρθιοι (3-3) μπροστά σε 40.000 φιλάθλους στο Sanchez Pizjuan, την ικανότητα να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο ή ατυχία, αποφεύγοντας την ήττα από την Σεβίλη, στην μεταξύ τους επαναληπτική συνάντηση στην φάση των «16» (α’ ματς 3-0), όταν 13 λεπτά πριν το τέλος, αυτή έμοιαζε περισσότερο αναπόφευκτη.

Σούπερ πρόκριση με μεγάλη ανατροπή πήρε η Μίλαν για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας, επικρατώντας της Τορίνο στο «Σαν Σίρο» με 2-1. Η «γκρανάτα» προηγήθηκε με τον Μπελότι στο 27΄ αλλά δέχθηκε δύο γκολ σε τρία λεπτά, αρχικά από τον Κούτσκα στο 60΄ και ύστερα από τον Μποναβεντούρα στο 63΄ και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Ο Παναθηναϊκός συνάντησε αντίσταση στο πρώτο ημίχρονο από τον αξιόμαχο Κισσαμικό, νίκησε όμως τους Κρητικούς στο «Απόστολος Νικολαΐδης» 3-0 με τις κεφαλιές των Μπεργκ στο 50΄, Λέτο στο 74΄ και το πέναλτι του Αργεντινού στο 90΄, «κλειδώνοντας» την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας ενόψει της ρεβάνς στις 24 Ιανουαρίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: