14 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Για τρίτη ημέρα παραμένει χωρίς νερό ο Βόλος και τα προβλήματα των χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών οξύνονται ακόμη περισσότερο, αφού δεν υπάρχει νερό ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας. Η πρωτοφανής κατάσταση στον Βόλο προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Πρόωρες εκλογές προβλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει πάνω στο τραπέζι δύο σενάρια: «Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Ταυτόχρονα όμως προετοιμάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες».

Σημαντικά χαρακτηρίζει τα ευρήματα από την υπόθεση Ρούπα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σύμφωνα με όσα λέει, ο ίδιος διαχωρίζει την εγκληματικότητα από την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Όλο το νέο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές δίνει σήμερα στην Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας. Στην ίδια Σύνοδο ανακοινώνει την κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων και την αντικατάσταση τους με Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και σειρά αλλαγών στην εκλογή των διοικήσεων των ΑΕΙ, τα οποία δημοσιεύει αναλυτικά το Βήμα της Κυριακής.

Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο η τοποθέτηση των μηχανισμών για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους σταθμούς του Μετρό. Έτσι, το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί «Σεπόλια», «Μεταξουργείο» (γραμμή 2) και «Ευαγγελισμός», «Κατεχάκη» (γραμμή 3).

Κόσμος:Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν θα αρνηθεί, σε περίπτωση που νικήσει, να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, παρά τις εκκλήσεις της Γερμανίας για αλληλεγγύη, προειδοποίησε ο στενός συνεργάτης του Μπρουνό Λε Μερ.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν σήμερα πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία  στις ΗΠΑ όσον αφορά την απειλή που θέτει για τη χώρα τους η Ρωσία, όπως υποδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Κορίτσι που απήχθη το 1998 όταν ήταν βρέφος σε νοσοκομείο στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, βρέθηκε ασφαλής 18 χρόνια μετά, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές της Πολιτείας. Μια γυναίκα από την Νότια Καρολίνα που η κοπέλα πίστευε ότι ήταν η μητέρα της, συνελήφθη με την κατηγορία της απαγωγής. 

Η 18χρονη Καμίγια Μόμπλεϊ εντοπίστηκε στο Γουαλτερμπόρο της Νότιας Καρολίνας, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη στο Τζάκσονβιλ. Η ταυτότητά της εξακριβώθηκε μετά από τεστ DNA. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι θα διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας «τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο». 

Οι οποίες μπορεί να αρθούν «εάν η Ρωσία βοηθήσει». Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις κινεζικές πρακτικές στα πεδία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εμπορικών συναλλαγών.

Ο Ερυθρός Σταυρός περιγράφει μια «ανθρωπιστική κρίση», οι γιατροί μιλούν για συνθήκες αντάξιες του «τρίτου κόσμου»: το δημόσιο σύστημα υγείας NHS, καύχημα της Βρετανίας από το 1948, διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση η οποία αρχίζει να έχει συνέπειες για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Οικονομία:Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών, που άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσακαλώτου-Σταθάκη και τραπεζιτών. Η συνάντηση έγινε μετά την εμπλοκή που δημιούργησαν οι τράπεζες οι οποίες σε επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών, χαρακτήριζαν την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αντισυνταγματική.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών την Παρασκευή. Οι επενδυτές, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών, ύψους 3,35% που είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 651,70 μονάδες, με πτώση 2,03%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση 1,30%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 1,25%.

Την υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, με 136.260 νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». 

Ωστόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα των θέσεων εργασίας, το 54,74% εξ αυτών είναι μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. Το Δεκέμβριο 2016 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 11.132 θέσεις εργασίας.

Διευκρινίσεις του γερμανικού υπ. Οικονομικών για τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. 

Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ.

Αθλητισμός: Ποιος ποδοσφαιριστής της Bundesliga σε εντυπωσίασε περισσότερο το 2016; Κάποιος κορυφαίος επιθετικός ή μήπως ένας στυλοβάτης της άμυνας; Ψάχνουμε τον καλύτερο της χρονιάς και εσύ αποφασίζεις ποιος θα είναι αυτός!

Η διοργανώτρια αρχή προχώρησε στην αναβολή της αναμέτρησης ΑΕΛ-ΠΑΟΚ, που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή στη Λάρισα, στο πλαίσιο της (εξ αναβολής) 11ης αγωνιστικής. Ταυτόχρονα, για να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη στη θέση της αναβληθείσας συνάντησης μετατέθηκε για τις 15:00 αντί για τις 17:15 το παιχνίδι Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ανδρών, Μίχαελ Σκίμπε, μαζί με τους συνεργάτες του Κώστα Τσάνα και Θωμά Στράτο θα παρακολουθήσουν δύο αγώνες της Super League την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, αμφότεροι στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε τον Χρήστο Λισγάρα με τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο 200 ευρώ για την αποβολή στον αγώνα της Ξάνθης απέναντι στον Ολυμπιακό για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, συνεπεία του πολύ σκληρού φάουλ στον Σεμπά.

Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί η 11η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, η οποία είχε αναβληθεί το Νοέμβριο με απόφαση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το μεγάλο αθηναϊκό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, το οποίο θα γίνει την Κυριακή στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: