02 Ιανουαρίου, 2017

ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Η κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυκτα στη Συρία, τηρείται συνολικά σήμερα από το καθεστώς και τους αντάρτες βάσει μιας συμφωνίας, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας και η οποία προβλέπει την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τα μπει ένα τέλος στον πόλεμο.

Μόνο μερικές μεμονωμένες αψιμαχίες αναφέρθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, χωρίς πάντως να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία, η οποία δεν αφορά τις οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές», όπως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη χωρίς τις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε χθες από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβεβαιώθηκε από τον συριακό στρατό και τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό (CNS), την κύρια συνιστώσα της εξόριστης αντιπολίτευσης.

«Δεν υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις» της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Από τα μεσάνυχτα δεν έχουμε καταγράψει καμιά απώλεια μεταξύ των αμάχων», υπογράμμισε.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) και στην ανατολική Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, έκαναν γνωστό πως η κατάσταση είναι ήρεμη μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Στη διάρκεια της νύκτας, όμως, παρατάξεις που πρόσκεινται στους τζιχαντιστές και φαίνεται πως έχουν συνεπώς αποκλειστεί από τη συμφωνία, επιτέθηκαν σε θέσεις του καθεστώτος κοντά στην πόλη Μαχράντα, στην επαρχία Χάμα (κεντρική Συρία), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο κάνει λόγο για θύματα μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων.

Άλλα επεισόδια, όπως η βολή ενός βλήματος όλμου που αποδίδεται στις δυνάμεις του καθεστώτος στην επαρχία Ντεράα (νότια Συρία), επισημάνθηκαν επίσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η κατάπαυση του πυρός λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα μετά την πλήρη ανακατάληψη της βόρειας πόλης του Χαλεπίου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που συνιστά τη σημαντικότερη νίκη του και δεν θα είχε καταστεί δυνατή χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων του, του Ιράν και της Ρωσίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: