07 Ιανουαρίου, 2017

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ

 

Επειδή το παραμύθι για το υπέδαφος της Ελλάδας και τον αναξιοποίητο πλούτο μας έχει κουράσει, ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα μια και καλή. Η Ελλάδα λοιπόν έχει:

1).Μαγνήσιο:

2).Αλουμίνιο:

3).Βωξίτης:

4).Σμηκτίτες:

5).Νικέλιο:

6).Λάδι:

7).Είμαστε 3η χώρα σε παραγωγή κρόκου.

8).Είμαστε 5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών… ( δοκιμάστε τα βραστά ή ομελέτα)

9).Είμαστε 7η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές βαμβακιού (τo 2004 ήμασταν 4η)

10).Είμαστε 11η σε παραγωγή βαμβακιού

11).Ακόμη: 14η σε αφίξεις τουριστών. (18,2 εκ)

12).Είμαστε 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων…και Φυσικά είμαστε το νούμερο 1 της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας

Για τον δε πρωτογενή τομέα το παραμύθι των εκάστοτε κυβερνώντων είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την αγροτική αυτάρκεια, βάσει της σχετικής μελέτης, που παρουσιάστηκε  πρόσφατα, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής στοιχεία:
Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).

Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.

Τέλος είμαστε η 1η χώρα του κόσμου με 350.000 τόνους κομπόστα ροδάκινο (από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) με δεύτερους τους Ισπανούς με 250.000 τόνους.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: