08 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης τη Δευτέρα και την Τρίτη, 9 και 10 Ιανουαρίου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Κλειστά σχολεία και στο Άργος Ορεστικό το διήμερο. Κλειστά τη Δευτέρα και στην Έδεσσα.

Bλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας.Οι μονάδες 3 και 4 του ατμοηλεκτρικού σταθμού που τροφοδοτούν με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά την διάρκεια της νύκτας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Μ.Ακιντζί αναχώρησαν για τη Γενεύη όπου τη Δευτέρα αρχίζει η κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οι δύο θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση, το βράδυ της Κυριακής.

Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική ούτε για αποχώρηση, ούτε για παραμονή του ΔΝΤ, καθώς τα ζητήματα εγείρονται από το ίδιο το Ταμείο και όχι από την Αθήνα, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Παραμένουν οι δυσκολίες από την επέλαση της κακοκαιρίας σε βόρεια Πελοπόννησο και κεντρική Ελλάδα: Στην Πατρών-Κορίνθου αποκατάσταθηκε μεν τα ξημερώματα η κυκλοφορία μεταξύ Αιγίου και Καλαβρύτων, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται στην παλαιά εθνική οδό από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο. Συνεχής ενημέρωση με την εικόνα σε όλη τη χώρα. 

Κόσμος: Η ισραηλινή πρεσβεία στη Βρετανία ζήτησε συγγνώμη μετά το σάλο που προκάλεσε στο Λονδίνο κρυφά ηχογραφημένη συνομιλία στελέχους της με σύμβουλο στη βρετανική κυβέρνηση, στην οποία το στέλεχος έλεγε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να «φύγει» εξαιτίας της θέσης του στο ζήτημα του εποικισμού. 

Ο ισραηλινός πρέσβης ξεκαθάρισε ότι τα σχόλια «δεν εκφράζουν τη θέση της πρεσβείας ή της ισραηλινής κυβέρνησης». Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, καθώς όπως φαίνεται ο φόβος κράτησε μακριά τους επισκέπτες. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που έφτασε στην πόλη μειώθηκε κατά 26% σε 9,2 εκατομμύρια -πρώτη φορά που καταγράφεται κάμψη σε 16 χρόνια. 

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη βουτιά μάλιστα ήταν ο Ιούνιος, πριν δηλαδή το αποτυχημένο πραξικόπημα. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Εστέμπαν Σαντιάγο, βετεράνου του πολέμου στο Ιράκ ο οποίος θεωρείται ο δράστης της ένοπλης επίθεσης σε αεροδρόμιο Φλόριντα, με απολογισμό τουλάχιστον πέντε νεκρούς. 

Στα στοιχεία από το παρελθόν του που αποσαφηνίζονται, εντύπωση προκαλεί πως οι Αρχές είχαν επιλέξει -μετά την αξιολόγηση που του έγινε από ψυχιάτρους- να του επιστρέψουν το όπλο του τον προηγούμενο μήνα.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 50 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε αγορά στην ανατολική Βαγδάτη. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική ISIS και στόχος ήταν, όπως συνήθως στο Ιράκ, σιιτική περιοχή.

Δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα ψύχους που σαρώνει το Σάββατο πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι πολικές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων στην Πολωνία και την Ιταλία, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη έχει καλυφθεί από ένα πυκνό στρώμα χιονιού.

Οικονομία:Για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017, τον καθορισμό της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων και τη νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα ενημερώνει η ΕΣΕΕ. Ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου, ενώ προαιρετικά τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, στέλνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν στον ασφαλιστικό νόμο και καταγράφονται στις εγκυκλίους και στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές βάσει του καθαρού εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα και ειδικότερα το 20% του καθαρού εισοδήματος για κλάδο σύνταξης και το 6,95% για κλάδο ασθενείας.

Ετοιμασίες για πολιτική διαπραγμάτευση και παράταση της εκκρεμότητας για την οικονομία κάνουν ξανά στην κυβέρνηση, καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν στο Βήμα της Κυριακής τις πληροφορίες ότι δεν αναμένεται συμφωνία στο προσεχές Eurogroup (26 Ιανουαρίου).

Αθλητισμός: Αστέρας Τρίπολης και ΑΕΚ διαφήμισαν το ποδόσφαιρο στην παγωμένη αρκαδική πρωτεύουσα, στο μεταξύ τους παιχνίδι που διεξήχθη στο πλαίσιο της (εξ αναβολής) δεύτερης αγωνιστικής και έληξε με νίκη 3-2 των Πελοποννήσιων. 

Οι γηπεδούχοι απάντησαν στο 0-1 του Πέκχαρτ (36΄) με τους Στανισάβλιεβιτς (49΄) και Ιγκόρ Σίλβα (66΄), ο Τσέχος επιθετικός σκόραρε δύο λεπτά αργότερα το τέταρτο φετινό τέρμα του στο πρωτάθλημα, αλλά η Ένωση δεν κράτησε το βαθμό καθώς στο 81΄ ο Τσουκαλάς χάρισε τους βαθμούς στην ομάδα του.

Την ήττα γνώρισε η ΑΕΚ στην χιονισμένη Τρίπολη από τον Αστέρα (Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ 3-2), στο πλαίσιο της 2ης εξ αναβολής αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Η Ένωση προηγήθηκε στο ματς, ο Αστέρας ανέτρεψε το σκορ, η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 2-2 αλλά η ομάδα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου έφτασε τελικά στη νίκη με 3-2. 

Νίκη του Ατρομήτου επί του Λεβαδειακού στο Περιστέρι (Ατρόμητος - Λεβαδειακός 2-0). Αναβλήθηκε η αναμέτρηση της Βέροιας με τον Ηρακλή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πρωτεύουσα της Ημαθίας. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, ο αγώνας, καιρού επιτρέποντος, θα γίνει την Κυριακή στις 17:15.

Νίκη - βάλσαμο στην προσπάθεια για παραμονή στη Serie A σημείωσε η Έμπολι, που επιβλήθηκε 1-0 της Παλέρμο στο στάδιο «Κάρλο Καστελάνι» στη συνάντηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 19ης αγωνιστικής. Παράλληλα η ομάδα της Τοσκάνης άφησε σε απόγνωση τους Σικελούς, που παρέμειναν στους 10 βαθμούς και εντός της ζώνης υποβιβασμού, την ώρα που Έμπολι και Σασουόλο είναι από πάνω τους με 17 βαθμούς.

Με το σωστό πόδι πάτησε η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζιεντίν Ζιντάν τη νέα χρονιά, επικρατώντας 5-0, με συνοπτικές διαδικασίες της Γρανάδα, φτάνοντας τα 39 παιχνίδια στη σειρά χωρίς ήττα και ισοφαρίζοντας το καλύτερο αήττητο σερί στην La Liga, που είχε μέχρι σήμερα η Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε. Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο 2017 η Ατλέτικο Μαδρίτης, που πέρασε με 2-0 από το «Ιπουρούα» απέναντι στη γηπεδούχο Έιμπαρ και (με παιχνίδι περισσότερο) ανέβηκε στην τέταρτη θέση.

Με τον Τόνσο να εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή της αναμέτρησης, σκοράροντας και τα δύο τέρματα του Ατρόμητου (25΄, 90΄+3΄), οι Περιστεριώτες υπερασπίστηκαν την έδρα τους με 2-0, απέναντι στον Λεβαδειακό, και επέστρεψαν στις νίκες, για την εξ αναβολής 2η αγωνιστική της Super League.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: