04 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σεισμός 3,5 βαθμών σημειώθηκε στις 9:26 το πρωί της Τετάρτης στη Ζάκρο Σητείας και έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

«Σαφώς και είμαι ευχαριστημένος» για την κατάσταση στην Υγεία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργος Παύλος Πολάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν λείπουν φάρμακα από τα νοσοκομεία. Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε σημειωθεί έντονη αντιπαράθεση του υπουργού με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, γεγονός που σχολίασε ο πρώην υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Την πρώτη τους συνάντηση για το 2017 πραγματοποιούν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Έως την Άνοιξη αναμένεται να έχει μεταβληθεί ριζικά το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επόμενης φάσης είναι η ανασυγκρότηση χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων, η δημιουργία νέων και η ανακατανομή προσφύγων.

Σε κλοιό κλιμακούμενων πιέσεων βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία. Οι οποίες και αναμένεται να ενταθούν, όσο προσεγγίζει για το Κυπριακό η «ώρα μηδέν», όπως χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη της Γενεύης αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Κόσμος: Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει την επόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ. Επιβεβαιώνοντας αναφορές του αμερικανικού δικτύου CNN, ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο οποίος έχει δεχτεί κριτική ότι δεν είναι προσβάσιμος στα ΜΜΕ μετά την εκλογή του, επιβεβαίωσε το γεγονός με ένα tweet: «Θα παραχωρήσω συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Σας ευχαριστώ».

Συνεχίζονται οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας για τον εντοπισμό του ανθρώπου που σκόρπισε το θάνατο στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης. Ο υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι γνωστή η ταυτότητα του δράστη, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του. Νέο μπαράζ συλλήψεων, αυτή τη φορά στη Σμύρνη.

Η Αλβανία έχει εξελιχθεί σε κέντρο παραγωγής και διακίνησης κάνναβης. Η αστυνομία είναι αδύναμη να διαχειριστεί την κατάσταση και η μάχη για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών μοιάζει χαμένη. Ρεπορτάζ της DW.

Τη μεταφορά του 82χρονου κατά συρροή δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον σε νοσοκομείο εκτός φυλακών αποφάσισαν οι Αρχές, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που δεν αποκαλύφθηκε. Ο Μάνσον έχει χαρακτηριστεί ως ο «μεγαλύτερος» αμερικανός εγκληματίας του 20ού αιώνα.

Ένοπλοι με διασυνδέσεις με μουσουλμάνους αντάρτες επιτέθηκαν σε μια φυλακή στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, σκοτώνοντας έναν φύλακα και απελευθερώνοντας πάνω από 150 κρατούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ένας δεσμοφύλακας σκοτώθηκε.

Οικονομία:Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 657,35 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,11%.

Έτοιμος να λειτουργήσει θα είναι ο ΕΦΚΑ, στις 15 Ιανουαρίου, μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μπλοκάκια και το νέο καθεστώς εισφορών.

Το νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο με την Socar. Στόχος, να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, η διατήρηση δηλαδή ποσοστού 51% από το Δημόσιο.

Εντός του μήνα - πιθανότατα στις 16 Ιανουαρίου - θα λάβουν ιδιώτες και επιχειρήσεις τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Με το νέο πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα μερικής αποπληρωμής τρεχουσών οφειλών.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τις εισφορές των εργαζομένων σε δύο εργοδότες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί και, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, ακόμη και εάν αυτή εκδοθεί στις επόμενες ημέρες, αμφίβολο παραμένει εάν θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Αθλητισμός: Αν και... ζορίστηκε ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει την εκτός έδρας νίκη απέναντι στον μαχητικό Λεβαδειακό και να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις του για το 2017. Στο πλαίσιο του εξ αναβολής αγώνα της 1ης αγωνιστικής της Super League οι παίκτες του Ιβιτς επικράτησαν με 1-0, χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Πέλκας στο 84’.

Όπως ακριβώς ολοκλήρωσε το 2016, μπήκε στο 2017 η Ξάνθη με τους Ακρίτες να φεύγουν με το «διπλό» από το Καυτανζόγλειο (Ηρακλής - Ξάνθη 0-1) και να ανεβαίνουν έστω και προσωρινά μόνοι τους στη δεύτερη θέση στα πλαίσια της εξ αναβολής 1ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Χωρίς να εντυπωσιάσει ο ΠΑΟΚ πήρε μια πολύ σημαντική νίκη στη Λειβαδιά (Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ 0-1) και πλησίασε την πρώτη «5άδα» στον αγώνα που ολοκλήρωσε τον πρόγραμμα της μέρας.

Η Εύα Λονγκόρια μαζί με τον γερμανό Μάρκο Σρέιλ θα είναι οι παρουσιαστές στην τελετή απονομής των βραβείων της FIFA, με κορυφαία στιγμή την ανακοίνωση της Χρυσής Μπάλας, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου στη Ζυρίχη, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Στην δεύτερη θέση της Super League παραμένει η Ξάνθη, η οποία επικράτησε 1-0 του ουραγού Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και επέκτεινε σε πέντε παιχνίδια το νικηφόρο σερί της στο πρωτάθλημα. Το ματς που άνοιξε την αυλαία της -εξ αναβολής- 1ης αγωνιστικής κρίθηκε από γκολ που σημείωσε στο 58΄ ο Γιουνές, ο οποίος είχε χάσει πέναλτι στο 21΄ (απέκρουσε ο Χουάντερσον). 

Ο «Γηραιός» τελείωσε το ματς με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Περόνε στο 85΄. Με πολλές απουσίες θα υποδεχθεί η Ρεάλ Μαδρίτης σήμερα το βράδυ τη Σεβίλη, στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τη φάση των «16» του κυπέλλου Ισπανίας. 

Παρά τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας του συγκεκριμένου ζευγαριού, ο Ζινεντίν Ζιντάν αποφάσισε να ξεκουράσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον άφησε εκτός αποστολής, ενώ δεν θα ρισκάρει ούτε τη συμμετοχή του Σέρχιο Ράμος, που εδώ και καιρό αισθάνεται κάποιες ενοχλήσεις και θα προφυλαχθεί για μερικές ημέρες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: