19 Ιανουαρίου, 2017

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ

 

Αποτίμηση των συνομιλιών στη Γενεύη . Τι άλλαξε από το Μοντ Πελεράν στην Γενεύη; Η Τουρκία πήρε πενταμερή και έδωσε χάρτη που είναι στα πλαίσια άλλα δεν μας ικανοποιεί, παραμένει αδιάλλακτη στα επεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό για πολλούς μπορεί να είναι μεγάλη επιτυχία.

Μια ζωή στόχος της Τουρκίας ήταν η πενταμερής. Τι το ουσιαστικό καταφέραμε; Η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άλλα με τη μορφή που ήθελε, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δυο κοινότητες.

Η Τουρκία εμμένει στις σκληρές θέσεις της. Στα θετικά είναι η συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή, η αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία, που όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στο τελικό κείμενο.

Κατά τη γνώμη μας, την οποία κάποιοι - και δικαίωμά τους - μπορεί να μη συμμερίζονται, αυτό είναι το κόλπο για να κρατήσουν την Τουρκία στο τραπέζι και τη διαδικασία ζωντανή. Κάναμε μια τρύπα στο νερό, όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη. Έχουμε μια υποψία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αληθεύει. Ίσως κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο ετοιμάζονται για εκλογές και επενδύουν στην αδιαλλαξία της Άγκυρας.

Τέλος, από την πλευρά τους πέτυχαν για πρώτη φορά ορισμένα πράγματα και ταυτόχρονα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Αυτή είναι η δική μας ανάλυση για τη Γενεύη.

Στόχος μας ήταν να προσπαθήσουμε μέσα από αυτή την προσέγγιση να θέσουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις χωρίς να θέλω να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αποτυχία ή επιτυχία, όπως αποδεδειγμένα επιχειρείται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Προσπάθεια γίνεται για να αγγίξουμε την ουσία καταθέτοντας την καθαρά προσωπική μας εκτίμηση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: