09 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ημέρα ενημέρωσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον πρωθυπουργό η Δευτέρα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς την προσφυγή στο ΣτΕ για εξαίρεση από το πόθεν έσχες. Ο υπουργός αφήνει επίσης αιχμές σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την «να τοποθετηθεί άμεσα» σε σχέση με το ζήτημα.

Σε παιχνίδι «για πολύ γερά νεύρα» εξελίσσονται οι κορυφούμενες και κυρίως πολυεπίπεδες διεργασίες για το Κυπριακό, οι οποίες από σήμερα, Δευτέρα, μεταφέρονται στη Γενεύη.

Στα δύο μέτρα φθάνει το χιόνι στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια. Πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από το Σάββατο και σε ορισμένα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην 31χρονη γυναίκα που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε πέσει από τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, ανήκει η σορός που βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην παραλία Λακκόπετρας κάτω Αχαΐας.

Κόσμος:Το ενδεχόμενο μίας δοκιμαστικής εκτόξευσης διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα εξετάζει η Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο της χώρας Από πλευρά της Πιονγιάνγκ, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε δηλώσει την 1η Ιανουαρίου ότι η χώρα του βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας για τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, μακράς ακτίνας δράσης.

Δέκα άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία την Κυριακή, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν (μείον 20 βαθμούς σε κάποιες περιοχές), ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κυβερνητικό Κέντρο Εθνικής Ασφάλειας (RCB). Από την 1η Νοεμβρίου, τα θύματα από υποθερμία έχουν ήδη φθάσει τα 65, σύμφωνα με τις Αρχές.

Στη σύλληψη τουλάχιστον 16 ατόμων, τα οποία φέρονται να συνδέονται με την ένοπλη ληστεία εις βάρος της Κιμ Καρντάσιαν, τον περασμένο Οκτώβριο στο Παρίσι, προχώρησαν τη Δευτέρα οι γαλλικές Αρχές, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας. Οι αστυνομικές Αρχές ανέφεραν εκείνη την περίοδο ότι η αμερικανίδα τηλεπερσόνα είχε πέσει θύμα ληστείας από τουλάχιστον δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς.

Έτοιμος να διαπραγματευτεί «για όλα» δηλώνει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στις προτεινόμενες (και ακόμη αβέβαιες) ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει παραβίαση της εκεχειρίας και μιλά για ανάγκη ανακατάληψης από τον στρατό χώρου έξω από τη Δαμασκό που ελέγχει την υδροδότηση της πρωτεύουσας.

«Θετικές αλλά ειλικρινείς» συνομιλίες με βασικά στελέχη του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ είχε, σύμφωνα με το Λονδίνο, ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη είναι η πρώτη επίσημη διά ζώσης επαφή που θα έχει η βρετανική κυβέρνηση με το περιβάλλον του επόμενου αμερικανού προέδρου.

Οικονομία:Ήπια πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα, στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε συνολικά κέρδη 3,86%. Μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε πτώση 0,55%, ανοδικά κινείται το ευρώ.

Σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται εντός της εβδομάδας να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση και να προωθηθεί μία συμβιβαστική λύση ενόψει και του EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου.

Καίνε τα καύσιμα από το εκρηκτικό μείγμα φόρων και ανόδου των διεθνών τιμών του αργού, ενώ την ίδια στιγμή και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες παγωνιά επικρατεί και στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις του 2017, με τα μαγαζιά να μπορούν -προαιρετικά- να ανοίξουν και την πρώτη Κυριακή της περιόδου, δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου. Οι εκπτώσεις θα κρατήσουν μέχρι την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.

Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

Αθλητισμός:Επιστροφή στις νίκες αναζητά ο Παναθηναϊκός, που υποδέχεται σήμερα, Δευτέρα, την Κέρκυρα (19:30, Novasports 1) στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώνει η εξ αναβολής δεύτερη αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ.

Ένα αριστουργηματικά εκτελεσμένο φάουλ του Λιονέλ Μέσι στο 90ό λεπτό απέτρεψε την τρίτη εφετινή ήττα της Μπαρτσελόνα στην Primera Division, καθώς η Βιγιαρεάλ κρατούσε στο «Μαδριγάλ» το 1-0 που είχε σημειώσει ο Νίκολα Σανσόνε από το 50΄.Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση του Σαν Μαμές ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Αλαβές για την 17η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. 

Η Μπέτις εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» για να νικήσει τη Λεγανές 2-0, σκοράροντας στο δεύτερο ημίχρονο και να βελτιώσει τη βαθμολογική θέση της, καθώς απέχει πια 9 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού. Νίκη και για τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος» του Βίγκο, με την ομάδα της Γαλικίας να επικρατεί 3-1 της Μάλαγα και να «σκαρφαλώνει» στην ένατη θέση.

Με δύο τέρματα του Πέρισιτς, η Ιντερ έκανε την ανατροπή και νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Ουντινέζε στο πλαίσιο της 19ης ημέρας για το καμπιονάτο. Η Ρόμα έφυγε με πολύ μεγάλη νίκη από το «Λουίτζι Φεράρις» απέναντι στην Τζένοα, έστω κι αν το μοναδικό γκολ του αγώνα σημειώθηκε από παίκτη των γηπεδούχων. 

Νίκη και για την άλλη ομάδα της Ρώμης, με τον Τσίρο Ιμόμπιλε να λυτρώνει στις καθυστερήσεις τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» απέναντι στην Κροτόνε, ενώ η εντυπωσιακή Αταλάντα συνέτριψε 4-1 μέσα στο «Μαρκαντόνιο Μπεντεγκόντι» την Κιέβο και ανέβηκε στην πέμπτη θέση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: