10 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην Αθήνα επέστρεψε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, η πρωινή πτήση προς το νησί, στην οποία επέβαινε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Χιονισμένο το τοπίο στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου την Τρίτη, καθώς το χιόνι έπεφτε πυκνό από το απόγευμα της Δευτέρας. Το κεντρικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοικτό, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κυκλοφορία, όπως και στη μετακίνηση των πεζών.

Με χιόνια, ισχυρό παγετό -κατά τόπους ολικό- και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα δοκιμάζονται οι Σποράδες και η Εύβοια, ενώ τραγικές είναι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες που ζουν στα hotspots.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο εταίρος της Ηλιαχτίδα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογένειες με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο.

Σειρά σημειώσεων για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και αναφορές σε Ι.Χ. που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να βρέθηκαν στην κατοικία της Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Κόσμος:Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε, με 338 «ναι» σε σύνολο 550, να προχωρήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά προς τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε καθαρά προεδρικό. Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται τον Απρίλιο.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών έγινε στα νοτιοανατολικά των Φιλιππίνων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος με εστιακό βάθος 617 χιλιομέτρων. Ο 35χρονος σύζυγος της κόρης του Τραμπ, ο Τζέραντ Κούσνερ, είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικανού και πλέον μπαίνει και ο ίδιος στο Λευκό Οίκο. 

Ως ανώτατος προεδρικός σύμβουλος που -όπως όλα δείχνουν- θα χαράσσει την πολιτική σε ζητήματα εμπορίου και Μέσης Ανατολής. Οι Δημοκρατικοί διαμαρτύρονται έντονα και καλούν σε επανεξέταση της απόφασης για τον διορισμό του, εγείροντας ζητήματα τόσο νεποτισμού όσο και σύγκρουσης συμφερόντων.

Η προσπάθεια του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) να ενταχθεί στην πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών δεν αναμένεται τελικά να καρποφορήσει. Η Ansa μεταδίδει δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Γκι Φερχόφσταντ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για να προαχθεί μια πολιτική ατζέντα που να μεταρρυθμίζει την Ευρώπη» στο M5S και «δεν υπάρχει επαρκές κοινό έδαφος για να γίνει δεκτό το αίτημα να ενταχθεί στην ομάδα».

Σε θέση ανώτερου συμβούλου αναμένεται να διορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον γαμπρό του, Τζέραντ Κούσνερ, σύμφωνα με το δίκτυο NBC και την εφημερίδα New York Times. Ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ δραστηριοποιείται όπως και ο Τραμπ κυρίως στον τομέα των ακινήτων στη Νέα Υόρκη και έχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και δεσμών που μπορεί να εγείρουν ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Οικονομία: Διευκολύνσεις και κίνητρα για ρύθμιση οφειλών των καταναλωτών που χρωστούν έως 1000 ευρώ από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος σε 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή, αλλά και δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές με προκαταβολή, αποφάσισε η ΔΕΗ. Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης των 36 δόσεων για όσους την έχασαν. 

Μέριμνα και για όσους στο τέλος του μήνα θα χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ. Επιπλέον μπόνους σε όσους προπληρώνουν λογαριασμούς. Στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τέσσερις ακόμα ημέρες μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών «αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν ανά την Επικράτεια ύστερα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων». Διευκρινίζεται ότι η παράταση δεν αφορά την κατάθεση πινακίδων.

Η ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την φοροεισπρακτική πολιτική της Ελλάδας και του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, καθώς και η αναζήτηση αμοιβαίας συνεργασίας, ήταν ο σκοπός της συνάντησης της υφυπουργού Οικονομικών Κ.Παπανάτσιου με τον αναπληρωτή πρόεδρο της γερμανικής αριστεράς Linke και την υφυπουργό Οικονομικών του Βρανδεμβούργου. Στο τραπέζι η συνεργασία με τη ΓΓΔΕ, αλλά και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε η Μέρκελ, αυξάνοντας την πίεση προς την Τερέζα Μέι. Για το Λονδίνο, ανάμεσα στις τέσσερις «ελευθερίες» αυτή από την οποία επιθυμεί περισσότερο να απαλλαγεί είναι η ελευθερία της κίνησης των προσώπων εντός των χωρών-μελών της ΕΕ.

Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ και των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κ.Παπανάτσιου. Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ προκύπτει ότι από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο 2016 ξεκίνησε έλεγχος σε 482 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε σε 185 από αυτές, με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 235,9 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός:Κάτοικος Βελγίου θα παραμείνει ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος μετά το τέλος της συνεργασίας του με την Σαρλερουά έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών με τη Μαλίν. Ο 26χρονος μέσος, ο οποίος θα είναι πλέον συμπαίκτης με τον Δημήτρη Κολοβό και τον υπό δοκιμή Φάνη Τζανδάρη, παρουσιάστηκε επίσημα από το σύλλογο, δηλώνοντας ικανοποιημένος από το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην καριέρα του.

Ο Σεμπαστιάν Λέτο ήταν ο... Άη Βασίλης με τα πράσινα για τον Παναθηναϊκό, αφού με δική του κεφαλιά στο 83ο λεπτό έκαμψε τη σθεναρή έως εκείνο το σημείο αντίσταση της Κέρκυρας, σημείωσε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης και επέτρεψε στο «τριφύλλι» να επιστρέψει στις επιτυχίες, μετά την ήττα από τον Πλατανιά και την ισοπαλία στη Λάρισα.

Την αναβολή της πρώτης αναμέτρησης ανάμεσα στον Λεβαδειακό και την ΑΕΚ για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, γνωστοποίησε σήμερα η ΕΠΟ. Η ομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι εντός των ημερών θα γίνει γνωστή η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα.

Ο Γκάρι Ροντρίγκες φόρεσε και επίσημα τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ, φωτογραφήθηκε και έτσι ο πρώην πλέον άσος του ΠΑΟΚ θα συνεχίσει και τυπικά την καριέρα του στην Τουρκία. Το μόνο που απομένει είναι να εκδοθεί και η σχετική ανακοίνωση από τον σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο «Δικέφαλος» ήδη επισημοποίησε τη μεταγραφή. Ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Πόλη, πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και έτσι οι Θεσσαλονικείς ετοιμάζονται να εισπράξουν περίπου 4 εκάτ. ευρώ από την πώλησή του. 

Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, του οποίου οι προεκλογικές υποσχέσεις περιλάμβαναν αύξηση των ομάδων στα τελικά του Μουντιάλ από 32 σε 40, κατέληξε σ' ένα ακόμη ένα μεγαλύτερο τουρνουά, με τη συμμετοχή 48 ομάδων. Μάλιστα ο Ελβετός παράγοντας αναμένεται, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, να ανακοινώσει αύριο το νέο «οργανόγραμμα» των παγκοσμίων κυπέλλων.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: