06 Ιανουαρίου, 2017

(ΑΦΙΕΡΩΜΑ) ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟ

 

Τα Άγια Θεοφάνια που εορτάζουμε σήμερα είναι η ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό.Όπως αυτή καταγράφεται στο  Ι. Ευαγγέλιο.

Η εν λόγω τοποθεσία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο της βιβλικής ιστορίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Παλαιστίνης, του Ισραήλ και της Ιορδανίας ως τις μέρες μας, καθώς έχει συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική -και όχι μόνο- ανάπτυξή τους.

Ο Ιορδάνης ποταμός πήρε την ονομασία του, στην εβραϊκή γλώσσα, από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ορμητικός (συγκεκριμένα, από τη λέξη «ιάρδεν», που σημαίνει «κατεβαίνω», «καταπίπτω»). Ο ποταμός σχηματίζεται από  τρεις άλλους μικρότερους ποταμούς, οι οποίοι, όταν ενώνονται, δημιουργούν την λίμνη Γεννησαρέτ ή, αλλιώς, Τιβεριάδα.

Από τη λίμνη Γεννησαρέτ  τα νερά του Ιορδάνη συνεχίζουν με γρήγορο και ορμητικό τρόπο το ταξίδι τους,      σχηματίζοντας πολλά ρυάκια και μικρότερους ποταμούς, οι οποίοι, όλοι μαζί, καταλήγουν στη Νεκρά Θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όρος Ερμών είναι ένας ορεινός όγκος στη Μέση Ανατολή που αποτελεί τμήμα της οροσειράς του Αντιλιβάνου.

 Η κορυφή του βρίσκεται στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου και, με ύψος 2.814 μέτρα, είναι το ψηλότερο σημείο της Συρίας. Στις νότιες πλαγιές του εν λόγω όρους βρίσκονται τα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία αποτελούν πλέον ισραηλινό έδαφος. Ο Ιορδάνης ποταμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε μήκος, αν τον συγκρίνει κανείς με τα μεγάλα ποτάμια του κόσμου.

Το μήκος του σε ευθεία γραμμή, αρχίζοντας από τις πηγές του και φτάνοντας ως τη Νεκρά Θάλασσα, όπου και εκβάλλει, δεν ξεπερνά τα 220 χιλιόμετρα, ενώ το ανάπτυγμα του ρου του είναι μεγαλύτερο από 320 χιλιόμετρα.

Ωστόσο ο πανάρχαιος αυτός ποταμός διακρίνεται για κάτι που είναι μοναδικό στον κόσμο και ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό: έχει κλίση 914 μέτρα, εντούτοις δεν σχηματίζονται καταρράκτες.

ΔΙΠΛΗ ΚΟΙΤΗ
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι διαθέτει διπλή κοίτη: τη μία με πλάτος, κατά μέσο όρο, 2 χιλιόμετρα και τη δεύτερη με πλάτος 30 μέτρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρώμα των νερών του Ιορδάνη ποταμού είναι κατά βάση κίτρινο εξαιτίας της λάσπης που  μεταφέρει, ενώ η θερμοκρασία του νερού είναι μέτρια η ποιότητά του γλυφή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάθε μέρα εκβάλλονται  από τον φημισμένο ποταμό περίπου 6.000.000 τόνοι ύδατος στη Νεκρά Θάλασσα, γεγονός που δικαιολογεί και την παρουσία πάρα πολλών ψαριών.

Η σημασία του Ιορδάνη ποταμού φαίνεται με απόλυτη καθαρότητα στην Αγία Γραφή και συγκεκριμένα στην Παλαιά Διαθήκη, στα βιβλία της οποίας διαβάζουμε για τον χωρισμό του λαού του Ισραήλ σε 12 φυλές, ο οποίος έγινε στις όχθες του ποταμού, λίγο προτού εισέλθουν στη Χαναάν, τη Γη της Επαγγελίας, όπως τους είχε υποσχεθεί ο Θεός.

Επίσης, κοντά στον Ιορδάνη ποταμό δημιούργησαν το κοινόβιό τους οι Εσσαίοι δύο αιώνες πριν από την έλευση του Χριστού στη γη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος τόπος είναι εκείνος από τον οποίο ανελήφθη στους ουρανούς ο προφήτης Ηλίας, ένας από τους σημαντικότερους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, το οποίο μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Η ΕΥΦΟΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίφημη κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού, η οποία είναι εξαιρετικά εύφορη. Όπως τονίζουν εκείνοι που ξέρουν καλά τα μέρη αυτά, η κοιλάδα του Ιορδάνη έχει υψηλότερες θερμοκρασίες από τις γύρω περιοχές, γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα την ποιότητα και την ποσότητα της ετήσιας αγροτικής παραγωγής.

Επίσης, στην περιοχή η ποιότητα του εδάφους, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε νερό, και το πολύ καλό μικροκλίμα ευνοούν τις γεωργικές δραστηριότητες.

Οι ντόπιοι είχαν κατανοήσει πλήρως την αξία της γης τους και την καλλιεργούσαν συστηματικά πριν από 10.000 χρόνια. Περίπου το 3.000 π.Χ. έκαναν κατ εξαγωγή προϊόντων στα γειτονικά μέρη.

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ
Αναμφισβήτητα, ο Ιορδάνης ποταμός είναι πασίγνωστος για το γεγονός της Βαπτίσεως του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Βέβαια, ο Πρόδρομος, προτού βαπτίσει τον Χριστό, μίλησε για τον ερχομό του Μεσσία στους ανθρώπους, διδάσκοντας παράλληλα την ανάγκη για βάπτισμα και αλλαγή νου και συμπεριφοράς (μετάνοια).

Η Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό αποτελεί κομβικό γεγονός της φιλευσπλαχνίας του Θεού, ο οποίος οικονομεί πάντοτε, με σκοπό τη σωτηρία του ανθρώπου. Το σημείο όπου βαπτίστηκε ο Θεάνθρωπος αναδείχθηκε από τα πιο ιερά προσκυνήματα του χριστιανισμού.

Μάλιστα, κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. είχε καθιερωθεί  ως τόπος βάπτισης του Χριστού το νότιο τμήμα του ποταμού, απέναντι από την πόλη της Iεριχούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας  οριοθετούν τα πράγματα, αναφέροντας  ότι ο τόπος της Βάπτισης του Ιησού Χριστού βρίσκεται κοντά στη Βηθαβαρά (σ.σ.: σημαίνει «πέρασμα»).  

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: