17 Ιανουαρίου, 2017

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

 

Και ξαφνικά... εκ νέου συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με τη φημολογία που υπάρχει, η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βάση την απλή αναλογική, και με πεδίο εφαρμογής τις επόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, πρόκειται να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 ψήφων (ψηφίστηκε από 179 βουλευτές, με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να το καταψηφίζουν).

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί στα σενάρια αυτά, όμως -δια στόματος Σκουρλέτη- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δεν ξεκαθάρισε την κατάσταση, αρκούμενος να σημειώσει πως κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί δημόσια μέχρι σήμερα:

«Η απλή αναλογική είναι ήδη ψηφισμένος νόμος... Εάν έχουμε μία μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων που δεν την υποστήριξαν, έτσι ώστε να πιάσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε. Δεν έχω ακούσει, όμως, κάτι με έναν δημόσιο τρόπο.

Υπενθυμίζεται πως ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2016, εισάγει την απλή αναλογική, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17. Πέρασε με τις κυβερνητικές ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝ.ΕΛΛ.), καθώς και με τη στήριξη της Ενωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: