20 Ιανουαρίου, 2017

ΣΤΟ ΜΟΝ ΠΕΛΕΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή συνάντησης σε πολιτικό επίπεδο, διαμηνύει η Κυβέρνηση. Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν οι ομάδες των τεχνοκρατών, με την κάθε πλευρά να καταθέτει ερωτήματα με στόχο τη σύνταξη κοινού εγγράφου εργασίας.

Στο ελβετικό θέρετρο του Μον Πελεράν μεταφέρθηκε η συζήτηση για το Κυπριακό, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις των τεχνοκρατών για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Οι συνομιλίες αποτελούσαν ουσιαστικά συνέχεια της Διάσκεψης της Γενεύης, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, στην έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, η οποία έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Η συνάντηση είχε κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα, αφού η κάθε ομάδα έθεσε τα δικά της ερωτήματα προς τις υπόλοιπες τεχνοκρατικές αποστολές, με στόχο να καταγραφούν θέσεις ούτως ώστε να γίνει μια αρχική βολιδοσκόπηση προθέσεων.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν, επίσης, διμερείς συναντήσεις της αντιπροσωπίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική και την ελλαδική αντιπροσωπία. Στόχος των εν λόγω συναντήσεων, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν η σύνταξη ενός έγγραφου εργασίας, που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο με θετικές, όπως είπε, προοπτικές για κατάληξη.

Το όποιο αποτέλεσμα της καταγραφής θα αξιολογηθεί σε πολιτικό επίπεδο, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Συντονισμός με Αθήνα.«Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση τόσο όσον αφορά θέματα διαδικασίας, αλλά περισσότερο θέματα ουσίας. Αναμένονταν μέσα από τη συζήτηση που έγινε, και μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. 

Όπου άπτονται γενικότερα του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, να προκύψει ένα, αν θέλετε, έγγραφο εργασίας που ευελπιστούμε να υπάρχει εκείνη η υποδομή, που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο και να υπάρχουν θετικές προοπτικές για κατάληξη», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συστήνοντας υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων την Παρασκευή.

Στόχος η πολιτική συνάντηση.Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να γίνει η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο.

Εκείνο που θα κρίνει αν είμαστε κοντά ή όχι, σίγουρα είναι τα αποτελέσματα αλλά στη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, στο τέλος της ημέρας, θα ληφθούν οι αποφάσεις. Η ομάδα των τεχνοκρατών δεν μπορεί να λάβει τις όποιες αποφάσεις, είτε για το μέλλον της διαδικασίας είτε για την ουσία της συζήτησης.

Αυτά θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο». Ερωτηθείς, αν θα γίνει η συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο ούτως ή άλλως, ο Εκπρόσωπος είπε, «σίγουρα. Στόχος είναι να υπάρξει. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ημερομηνία, αναμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα».

Τέλος, ερωτηθείς πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, «να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ελβετία και ο στόχος είναι να συνεχιστεί για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων στην Κύπρο».

Κληθείς να πει, αν σήμερα Παρασκευή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον αυτής της διαδικασίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, «όχι κατ' ανάγκην, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μια συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο δεν μπορεί να κρίνει τη διαδικασία στο σύνολό της.

Είναι σημαντική η συζήτηση, είναι μια ομάδα εργασίας που γίνεται μετά από εισήγηση του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ, έχει τη σημασία της, έχει τον ρόλο της, αλλά σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο».

Περί τουρκικών δηλώσεων.Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως πλέον βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό που απαιτείται είναι η σοβαρότητα.

«Για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία δεν εξαρτάται από δηλώσεις», είπε προσθέτοντας, «σίγουρα οι δηλώσεις έχουν τον δικό τους συμβολισμό, μπορούν να βοηθήσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα στον διάλογο.

Απ' εκεί και πέρα, δεν είναι οι δηλώσεις που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα, αλλά το γεγονός ότι πλέον είμαστε στο ίδιο τραπέζι, απέναντι από την τουρκική αντιπροσωπία για να συζητήσουμε, και τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης είναι που θα κρίνουν εν πολλοίς το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία».

Η σύνθεση των ομάδων Υπενθυμίζεται ότι η ε/κ πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζο Τσελεπή, τον αντισυνταγματάρχη Νεόφυτο Παχουλίδη, τον πανεπιστημιακό Άρη Κωνσταντινίδη, τον διπλωμάτη Παντελή Παντελίδη και δύο διπλωμάτες της ομάδας του κ. Μαυρογιάννη.

Η ομάδα του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο, αποτελείτο από τους καθηγητές Χρήστο Ροζάκη και Πέτρο Λιάκουμα, τη Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΠΕΞ Τασία Αθανασίου, τους διπλωμάτες Χρήστο Αβραάμ και Βαγγέλη Καλπαδάκη, και τον εμπειρογνώμονα Ευθύμιο Παπασταυρίδη.

Η τ/κ ομάδα είχε επικεφαλής τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, συνοδευόμενο από το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Μπαρίς Μπουρτσού, τον «διπλωμάτη» Ερχάν Ελτζίν, τον νομικό σύμβουλο Σουλέν Καραπατσάκ, την ειδικό επί εξωτερικών θεμάτων Ιπέκ Μπορμάν Γκεντς και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Σερτάτς Γκιουβέν.

Η τουρκική ομάδα είχε επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν. Εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου παρέστη ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Τζόναθαν Άλεν και εκ μέρους της ΕΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Γενεύη Πίτερ Σόρενσεν.

Ολοκλήρωσαν «με επιτυχία» οι τεχνοκράτες στο Μον Πελεράν
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στο Μον Πελεράν στις 18-19 Ιανουαρίου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στη δήλωσή του ο κ. Έιντε αναφέρει πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. 

Όπως σημειώνει ο κ. Έιντε «η Διάσκεψη για την Κύπρο πραγματοποίησε τη δεύτερη της σύνοδο στο Μοντ Πελεράν, στην Ελβετία, στις 18-19 Ιανουαρίου σε επίπεδο των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων».

«Η ομάδα εργασίας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τους την εργασία της, με βάση τους όρους εντολής που της είχαν ανατεθεί από τη Διάσκεψη.

Και συγκεκριμένα τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ερωτημάτων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των μέσων που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους», προσθέτει.

Γιλντιρίμ: Δεν συζητούμε ασφάλεια και εγγυήσεις
Δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε δηλώσεις του στην τουρκική εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι «αν γίνει κάτι στο θέμα της οικονομικής διάστασης θα υπάρξουν λεπτομέρειες για το πώς θα ξεπεραστούν οι διαφορές. Τώρα στις διαπραγματεύσεις βολιδοσκοπούν ο ένας τον άλλο. 

Ποιος και πόσο θέλει. Όταν ωριμάσουν τα πράγματα οι συνομιλίες θα γίνουν σε πιο υψηλό επίπεδο. Δεν βλέπουμε πρόβλημα, για μας είναι πολύ καθαρό. Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας 60-70 στην Κύπρο δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας.

Να υπάρξει δίκαιη διακυβέρνηση, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, να διασφαλιστούν οι τέσσερις ελευθερίες. Αναφερόμαστε σε μια ενοποιημένη Κύπρο. Όταν αυτή η συμφωνία διασφαλιστεί η Τουρκία από πλευράς Κύπρου πρέπει να τύχει συμπεριφοράς σαν να έχει μπει στην Ε.Ε.», ανέφερε ο Γιλντιρίμ. 

Ακιντζί: Χρειάζεται αμοιβαίος ρεαλισμός
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι ο ρεαλισμός στις συνομιλίες και ειδικά στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας είναι πολύ σημαντικός. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του τουρκικού ερευνητικού ιδρύματος Μαρμαρά ο κ. Ακιτνζί αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι αν συνεχιστεί η πολιτική «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» τότε αυτό θα οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο.

«Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε το βήμα για την αρχή» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και πως αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν.

Είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ασφάλεια μας, είπε ο κ. Ακιτνζί λέγοντας παράλληλα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα προστατεύσουν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, αλλά και θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν τρόποι/φόρμουλες να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Για να εξευρεθεί μια λύση χρειάζεται όλες οι πλευρές να έχουν καλή θέληση, να εργαστούν και να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, σημείωσε στις δηλώσεις του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και είπε ακόμα ότι, για να φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει «αμοιβαίος ρεαλισμός και λογική».

Σχετικά με τους χάρτες επανέλαβε ότι ο χάρτης που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους Τουρκοκύπριους και για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση πρέπει να «μείνουμε εντός των λογικών πλαισίων» είπε.

Ρωσικά υπονοούμενα.Με σειρά αναρτήσεών της στο twitter, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάνει αναφορά στο Κυπριακό και σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης που, όπως τονίζει, καταφέρονται κατά της Ρωσίας με «υπονοούμενα».

Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρει:«Μας εκπλήσσουν τα αντιρωσικά σχόλια σε κυπριακά ΜΜΕ τα οποία ακολούθησαν των συνομιλιών. Μια λύση θα έχει διάρκεια αν αντανακλά τη θέληση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό.

-Τα αντιρωσικά υπονοούμενα αποτελούν προπέτασμα καπνού για τα πραγματικά προβλήματα τα οποία πρέπει να τύχουν χειρισμού στα πλαίσια εξεύρεσης λύσης.

-Έχουμε αναπτύξει με επιτυχία σχέσεις με την Κύπρο και πιστεύουμε ότι αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται σε περίπτωση επανένωσης του νησιού».

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: