18 Ιανουαρίου, 2017

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

 

Έχουν ήδη παρέλθει πέντε ημέρες από τη Διάσκεψη της Γενεύης πλην όμως οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό στο όνομα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, δεν λένε να σταματήσουν.

 Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που το προηγούμενο διάστημα έδωσε τροφή για αντιπαραθέσεις, προσπάθησε χθες να πάρει τη συζήτηση αλλού. Ωστόσο τα κόμματα του Κέντρου δείχνουν να μην είναι έτοιμα να κλείσουν εδώ το θέμα, απαιτώντας από τους κυβερνώντες συγκεκριμένες εξηγήσεις.
 
Στις χθεσινές του δηλώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην πορεία των συνομιλιών.
Ωστόσο, το προηγούμενο βράδυ στο Πολιτικό Γραφείο ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν απέφυγε την εκ νέου άσκηση κριτικής προς την Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο κ. Κοτζιάς να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, σημείωσε πως οι θέσεις του ΔΗΣΥ «είναι ξεκάθαρες και επί της ουσίας οι θέσεις Κύπρου και Ελλάδας είναι ταυτόσημες».

Απαντώντας στην κριτική του ΔΗΚΟ η Πινδάρου υπενθύμισε πως οι μόνοι πολιτικοί που σε εκδήλωση και δηλώσεις καταφέρθηκαν κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ «είναι τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου», συμπεριλαμβανομένου του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με νέες δηλώσεις του στο ΡΙΚ χθες είπε πως «ζούμε σε μια εποχή όπου το κυρίαρχο είναι το κουτσομπολιό» κάτι που ίδιος απεχθάνεται.

Τόνισε πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η σχέση Κύπρου και Ελλάδας «γιατί είναι το βασικότερο στήριγμα που έχουμε στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού».

Διαμήνυσε πως «όσους αρέσει το κουτσομπολιό, να συνεχίσουν να ασχολούνται», αλλά ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει να συζητά αυτό το θέμα αλλά με την πολιτική.

Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Κυπριανού τόνισε πως δεν είναι πατριωτισμός «ο καθένας να κρύβεται πίσω από εύηχα συνθήματα κρύβοντας τις προσωπικές του φιλοδοξίες».

Το ΔΗΚΟ προηγουμένως, σε μια νέα κίνηση στήριξης προς τον Ν.Κοτζιά κάνοντας λόγο για «αήθη, εμφανή και υπόγεια προσπάθεια, να επιρριφθεί η ευθύνη για την αποτυχία της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, πλήττεται η προσπάθεια της Ελλάδας για κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Το ΔΗΚΟ ζήτησε εξηγήσεις για δημοσίευμα που αφορούσε τη συνεδρία του ΠΓ της Δευτέρας, ενώ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό «να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει δημόσια η ίδια η κυβέρνηση, να αποκαλυφθούν δηλαδή οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», όταν υπάρχει ένα καθημερινό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην Ελλάδα, προσφέροντας κάλυψη στην Τουρκία.

Για την ΕΔΕΚ ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας «αντιστάθηκε και αντέδρασε στο αυτονόητο» και «δεν παγιδεύτηκε στην προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν ένα πλαίσιο πολιτικών αρχών για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, στο οποίο ικανοποιούνταν πλήρως οι στόχοι της τουρκικής πλευράς».

Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι η στάση του κ. Κοτζιά στάθηκαν τροχοπέδη στις προσπάθειες γνωστών κύκλων και κάλεσε την κυβέρνηση «να βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια και συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση».

Στο θέμα Κοτζιά αναφέρθηκαν και οι Οικολόγοι, σημειώνοντας πως «οι σκοτεινοί κύκλοι μετά τον Έλληνα ΥΠΕΞ στοχοποιούν και τη Ρωσία». Ο Γ. Περδίκης ζήτησε νέα συνάντηση με Ν. Κοτζιά για να του μεταφέρει τις θέσεις του Κινήματος.

Θέσεις και αντιθέσεις    
Ο ΔΗΣΥ θεωρεί επιτυχημένη τη στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη «ο οποίος επέδειξε την απαραίτητη ετοιμότητα και αυτοπεποίθηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επίσης ο ΔΗΣΥ διαπιστώνει πως «η διαπραγματευτική μας θέση είναι για πρώτη φορά ενισχυμένη».

Περαιτέρω το κυβερνών κόμμα στέκεται στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης και η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρόταση για τη μετά τη λύση περίοδο, αξιοποίηση του κεφαλαίου 7 του ΟΗΕ, η λύση θα εφαρμοστεί αφού αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα κ.λπ.

Το ΔΗΚΟ ζήτησε χθες και εξηγήσεις γιατί επιλέγηκε ο Τουμάζος Τσιελεπής (μέλος του ΠΓ ΑΚΕΛ) να πάει στο Μοντ Πελεράν ως μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας τεχνοκρατών. Η ΕΔΕΚ προτείνει όπως στο Σύστημα Ασφάλειας το οποίο θα έχει ευθύνη της εφαρμογής της όποιας λύσης δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στρατεύματα από τις μέχρι σήμερα εγγυήτριες δυνάμεις».

Η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασε τη λύπη της γιατί «η συζήτηση μετά τη Γενεύη αντί να εστιάζεται πάνω στην τουρκική αδιαλλαξία εστιάζει σε σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία δεν εξυπηρετούν την εθνική μας υπόθεση.

Κανένας πλέον δεν δικαιολογείται να μην αντιλαμβάνεται ποιά είναι η πραγματική στρατηγική της Τουρκίας και οι στόχοι που ο Ερντογάν επιδιώκει να πετύχει μέσα από τη δική του εκδοχή για λύση του Κυπριακού».

Η Συμμαχία ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου «έτσι ώστε να σχεδιαστεί μια πολιτική ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών και μια διεκδικητική στρατηγική η οποία να δημιουργεί κόστος για την Τουρκία».

Το ΕΛΑΜ έστρεψε τα πυρά του προς την κατεύθυνση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου: «Αφού μας τελείωσε η Γενεύη των "μαχών", κατά τον ενδιάμεσο χώρο,

Και αφού οι διαφωνίες τους αποδείχτηκαν κάλπικες, αφού παρά τις έντονες αντιδράσεις τους, υποχώρησαν και αυτοί από τις κόκκινες γραμμές τους, μεταβαίνοντας ως συνταξιδιώτες στην Ελβετία, αποφάσισαν να αιτηθούν αλλαγή πολιτικής, για να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους».

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: