05 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής η δολοφονία 83χρονου, που βρέθηκε νεκρός στις 5 Ιανουαρίου 2012, μέσα στο σπίτι του στον Άγιο Παντελεήμονα.

«Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον απόηχο της δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Πολάκη ότι είναι «σαφώς ικανοποιημένος από την κατάσταση στην υγεία».

Μήνυμα με αφορμή τον ένα χρόνο από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ στέλνει με άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρεται στα όσα έγιναν τους 12 μήνες, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναγνωρίζει τη δυσπιστία των πολιτών, από τους οποίους ζητά να τον ακούσουν.

Συνελήφθη νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Ηλιούπολη Αττικής η καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, καταζητούμενη από το καλοκαίρι του 2012 με σε βάρος της καταδικαστικές αποφάσεις ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

Στον Άγιο Δημήτριο συνελήφθη και μια 25χρονη, η οποία φέρεται να είχε παραχωρήσει το σπίτι στη Ρούπα και το παιδί της. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της Π.Ρούπα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόσμος:Η νέα χρονιά βρίσκει ανήσυχους πολλούς Βρετανούς μετά την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ. Τίποτα δεν αναμένεται να απασχολήσει περισσότερο τον πολιτικό διάλογο από τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit.

Υψηλόβαθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών θα καταθέσουν στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναφορικά με τις καταγγελίες για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεκλογικές υποκλοπές κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και στελεχών του, το 2016.

Συνεχίζονται εδώ και πολλές μέρες οι διαδηλώσεις στο Μεξικό κατά των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Νιέτο. Στην Πόλη του Μεξικού έχουν σημειωθεί και λεηλασίες.

Με ανασχηματισμό της κυβέρνησης επιχειρεί ο Μαδούρο να δαμάσει την οικονομική κρίση από την οποία μαστίζονται οι πολίτες στη Βενεζουέλα. Επέλεξε, ωστόσο, ακόμα σκληρότερους και αμετακίνητους οπαδούς του οικονομικού του μοντέλου.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στον πόλεμο του 1998-1999, βάσει εντάλματος της Σερβίας.

Οικονομία:Για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017, τον καθορισμό της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων και τη νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα ενημερώνει η ΕΣΕΕ. Ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου, ενώ προαιρετικά τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup μοιάζει αβέβαιο, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ακούγονται ήδη δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν, όμως προς το παρόν τίποτε δεν είναι σίγουρο καθώς και αυτές οι υποψηφιότητες είναι προβληματικές.

Για απάτη εις βάρος των ασφαλισμένων επαγγελματιών και αγροτών κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει ότι το έναντι στην καταβολή των εισφορών σημαίνει ότι το υπόλοιπο θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 8,05%.

Ο Σίνζο Άμπε ζήτησε από τους επιχειρηματίες να υποστηρίξουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της οικονομίας, μέσω της αύξησης των μισθών το 2017, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν κατά τις προηγούμενες χρονιές.

Η Deutsche Bank συμφώνησε να πληρώσει 95 εκατ. δολάρια για να κλείσει η υπόθεση μήνυσης που άσκησε εις βάρος της η αμερικανική κυβέρνηση για φοροδιαφυγή. Οι ΗΠΑ κατηγορούσαν την τράπεζα για τη χρήση «χρεοκοπημένων» εταιρειών, ώστε να αποκρύπτει φορολογικές υποχρεώσεις.

Αθλητισμός: Νικηφόρα ξεκίνησε το 2017 για τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν 2-1 του Αστέρα Τρίπολης στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της εξ αναβολής 1ης αγωνιστικής, με τον Φορτούνη να ισοφαρίζει στο 54΄ το γκολ με πέναλτι που είχε σημειώσει ο Μάσα στο 27ο λεπτό και τον Μάριν να σημειώνει το «χρυσό» γκολ στις καθυστερήσεις.

Με γκολ του Μάριν στο 92' ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος προηγήθηκε στο Γ.Καραϊσκάκης (Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1), στο πλαίσιο της (εξ αναβολής) 1ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Δύο βαθμούς «πέταξε» η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναιτωλικό (ΑΕΚ - Παναιτωλικός 0-0). Κέρκυρα και Ατρόμητος έμειναν στην ισοπαλία (Κέρκυρα - Ατρόμητος 1-1), ενώ η Λάρισα επικράτησε της Βέροιας με ανατροπή (Λάρισα - Βέροια 2-1).

Με ανατροπή και παρότι αγωνιζόταν με δέκα παίκτες, η ΑΕΛ πέτυχε πολύτιμη νίκη με 2-1 επί της Βέροιας στη Λάρισα, σε αναμέτρηση για την εξ αναβολής 1η αγωνιστική της Super League. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου με τον Τόνι Κάλβο, αλλά ο Γκαγέχο (στο ντεμπούτο του) ισοφάρισε στο 54΄ και οι «βυσσινί» πήραν τη νίκη με πέναλτι του Ναζλίδη στο 82΄, αν και είχαν μείνει με δέκα παίκτες από το 59΄, λόγω αποβολής του Ντοντό.

ΑΕΚ και Παναιτωλικός έμειναν στο 0-0 στο ΟΑΚΑ για την εξ αναβολής 1η αγωνιστική της Super League. Η «ένωση» είχε την συντριπτική κατοχή, πολλές ευκαιρίες, αλλά «κλειδώθηκε» από την πολυπρόσωπη και καλά στημένη άμυνα των φιλοξενούμενων. Αυτή ήταν η 5η εντός έδρας ισοπαλία σε οχτώ αγώνες, για την ομάδα του Μοράις που συνεχίζει να «πετάει» βαθμούς στο ΟΑΚΑ, αν και παραμένει αήττητη.

Αρκετές εκπλήξεις είχε η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Football League, με αποτέλεσμα να αλλάξει η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας και ο Απόλλων Σμύρνης να πιάσει κορυφή. Η Λαμία στο Αίγιο δέχθηκε το πρώτο της γκολ για τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα και παράλληλα την πρώτη της ήττα που την έφερε στην δεύτερη θέση. 

Αυτό σε συνδυασμό και με την ήττα του Άρη από την Καλλιθέα με 2-0 την Τρίτη (3/1) διαφοροποίησε την βαθμολογία του πρωταθλήματος. Έδαφος έχασε και ο ΟΦΗ με την ήττα από τον Αγροτικό Αστέρα με 2-1, ενώ σημαντικούς βαθμούς πήραν η Ελευσίνα στην Καρδίτσα, και τα Χανιά με τη νίκη τους με 2-0 μέσα στην Κομοτηνή απέναντι σε έναν Πανθρακικό που πλέον μπαίνει σε δύσκολη τροχιά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: