04 Ιανουαρίου, 2017

ΛΕΧΘΕΝΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

''Περιμένω ένα ναυάγιο''Στη Δοξολογία για το νέο έτος, η οποία τελέστηκε το πρωί (01/01) στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου,.

Παρέστησαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπ. Παιδείας, Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, η στρατιωτική ηγεσία, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, οικονομικοί παράγοντες και κόσμος.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ευχήθηκε ένα καλό και ευλογημένο 2017, κατά το οποίο όλοι θα πορευτούν με τον γεννηθέντα Χριστό στις καρδιές τους.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, υπογραμμίζοντας την διαχρονικά άκαμπτη στάση της Τουρκίας και την αδιαλλαξία του Προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

"Δεν περιμένω τίποτα, περιμένω ένα ναυάγιο και θα επιστρέψουν όλοι πίσω. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, εύχομαι να διαψευσθώ για το καλό της πατρίδας μας και να βρούμε καλή λύση, λειτουργική, γιατί εάν δεν είναι λειτουργική θα καταρρεύσει. Να βρούμε δίκαια λύση, να το ξεχάσουμε. Δίκαιη λύση δεν υπάρχει".

''Λύση με Κατοχή και Συνομοσπονδία δεν υπάρχει''
Λύση με στρατιωτική παρουσία και συνέχεια της Κατοχής από την Τουρκία, σε τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπάρχει, δηλώνει στο Ράδιο 9.84 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β', σημειώνοντας ότι "οποιαδήποτε μορφή συνομοσπονδίας και όχι μία ομόσπονδη Κύπρος με αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι απλά μία λύση που εξυπηρετεί την Τουρκία".

"Είναι λάθος μία πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέα ήττα τον Ελληνισμό, την ώρα που το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει διεθνές".

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου χαρακτήρισε ανεξήγητη τη σπουδή του Κύπριου Προέδρου στη βάση των πιέσεων της απερχόμενης Αμερικανικής Διοίκησης στις ΗΠΑ, ενώ εξήρε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα ΥΠΕΞ, ευχόμενος να μην μετακινηθούν από αυτή τη στάση. Η Τουρκία κατέληξε, ποτέ δεν βιάζεται στο στρατηγικό στόχο για έλεγχο της Κύπρου, σε αντίθεση με τον ελληνισμό που πάντα διακατέχεται από ερασιτεχνισμό στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

''Τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό''
«Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και διαγράψουμε πορεία εξόδου από τα αδιέξοδα», αναφέρει επίσης ο κ. Χρυσόστομος.

Για «άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό» κάνει λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Στην εγκύκλιο του, η οποία διαβάστηκε σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, αναφέρει ότι στην αγαλλίαση της πνευματικής χαράς των Χριστουγέννων αντιπαραβάλλονται για 43η χρονιά οι ταλαιπωρίες της κατοχής, η αδιαφορία των ισχυρών της γης και η αγωνία για το μέλλον.

«Ταυτόχρονα, όμως, προβάλλει επιτακτικά και το καθήκον μας για υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ενώ σε μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, και θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την πορεία μας.

Συρόμαστε και πάλι σε άκρως επικίνδυνες ατραπούς, ακολουθώντας, τυφλά, χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις, που καθορίστηκαν και εξαγγέλθηκαν, πριν από καιρό, από τον εγκάθετο της κατοχής στην Κύπρο», προσθέτει.

Το καθήκον αυτό επιβάλλει, με επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στην υπερτρισχιλιετή ιστορία μας, «να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και διαγράψουμε πορεία εξόδου από τα αδιέξοδα», αναφέρει επίσης ο κ. Χρυσόστομος.

Κατηγορεί δε την Τουρκία ότι αφού πέτυχε, με την παγίδευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας, «δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

Τον στόχο αυτό, υποστηρίζει ο Κύπρου Χρυσόστομος, η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει κυρίως με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι' αυτό, προσθέτει, «και αναφέρεται συνεχώς σε "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένει στη δημιουργία εξ υπαρχής νέου κράτους».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή η παραμονή των εποίκων για «να μην οδηγηθούμε σε μια νέα Αλεξανδρέττα ή να υπάρξουν ασάφειες, που θα επιτρέπουν την επιστροφή τους στην Κύπρο».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για το Κυπριακό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου στις 4 Ιανουαρίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Συνόδου.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με το αν είναι ορθό ο κ. Αναστασιάδης να προσέρχεται στην Αρχιεπισκοπή και να ενημερώνει την Ιερά Σύνοδο, η οποία μάλιστα προσφάτως έτυχε ενημέρωσης από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Εξάλλου, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος ενημερώνεται τακτικά από τον Κύπριο Πρόεδρο στο γραφείο του δεύτερου, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση να ενημερώνει κατ' ιδίαν μέλη της Συνόδου.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η τακτική αυτή του Κυπρίου Προέδρου, αλλά και προκατόχων του, «δίνει λαβή» στους Τουρκοκυπρίους και ιδιαίτερα στους εθνικιστές, να ισχυρίζονται ότι η πολιτική ηγεσία στο Κυπριακό «ρυμουλκείται» από «ακραίες και εθνικιστικές θέσεις» -όπως λένε- ορισμένων ιεραρχών.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: