17 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην Αθήνα φθάνει ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρόεδρος της Ιταλίας θα έχει σειρά επαφών.

Προθεσμία για να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν οι τρεις κατηγορούμενοι για τη στυγερή δολοφονία 39χρονου επιχειρηματία, την περασμένη εβδομάδα στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην υπόθεση εμπλέκεται ο 34χρονος συνεταίρος του θύματος.

Άπραγοι έφυγαν οι επτά κακοποιοί που επιχείρησαν να ληστέψουν τα ξημερώματα της Τρίτης γαλακτοβιομηχανία στο Καπανδρίτι. Ακινητοποίησαν και έδεσαν τον φύλακα και άλλους τρεις  υπαλλήλους της εταιρείας και προσπάθησαν να μπουν στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, αλλά δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την πόρτα της εισόδου.

Στο τραπέζι φαίνεται ότι προσπαθεί να επαναφέρει το ζήτημα της απλής αναλογικής η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να ρίχνει το μπαλάκι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία όμως - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - το επέστρεψε, αποκλείοντας να υπερψηφίσει νέο εκλογικό νόμο.

Την ώρα που τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα έχουν εξοπλιστεί με τις συσκευές POS, καθώς η χρήση τους είναι αναγκαία για τους καταναλωτές προκειμένου να «χτίσουν» το αφορολόγητο, το Δημόσιο δείχνει ολιγωρία στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα...

Κόσμος:Η Μόσχα ευελπιστεί πως θα μπορέσει να «συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με τον Τραμπ από ό,τι με τον Ομπάμα», ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας επίσης πως θα απευθύνει πρόσκληση στις ΗΠΑ για τις σχεδιαζόμενες διαβουλεύσεις για τη Συρία στο Καζακστάν.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες και για τα εξοπλιστικά και τις πυρηνικές δοκιμές, αν πήρε αποστάσεις από «ενδεχόμενο ανταλλαγμάτων» για τις κυρώσεις -και επέκρινε την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Βαλτική.

Την έκπληξή του για την σχεδόν παγκόσμια εκστρατεία μίσους κατά του Τραμπ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να δει έργα προτού κρίνει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Πάντως δεν θα είναι χειρότερος από τον Ομπάμα» τόνισε.

Με άλλους τέσσερις υπόπτους συνελήφθη σε κρησφύγετο στην Κωνσταντινούπολη ο θεωρούμενος δράστης της επίθεσης της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Οι Αρχές έθεσαν υπό κράτηση εκτός από τον θεωρούμενο δράστη και έναν άνδρα από το Κιργιστάν, όπως και τρεις γυναίκες από Αίγυπτο, Σενεγάλη και Σομαλία.

Τον νέο του πρόεδρο εκλέγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια ψηφοφορία που μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε μια ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων την ώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει το Brexit αλλά και ερωτήματα για το μελλοντικό της ρόλο. Αυτή τη φορά, τα δύο στρατόπεδα που παραδοσιακά συνεργάζονταν -το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D)- έχουν έρθει σε σύγκρουση και κατεβαίνουν με αντίπαλες υποψηφιότητες.

Από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη ήταν σαφής αλλά τώρα ο Τραμπ έρχεται να πει ότι το ΝΑΤΟ, όσο κι αν παραμένει σημαντικό για τον ίδιο, είναι «παρωχημένο» και η ευρωπαϊκή ενότητα τού είναι ουσιαστικά αδιάφορη.

Ο βαθμός στον οποίο οι θέσεις του θα μεταφραστούν σε αλλαγή της μεταπολεμικής τάξης ανησυχεί τους Ευρωπαίους, κάποιοι εκ των οποίων ωστόσο (επιλέγουν να) ελπίζουν σε σύνεση βάσει των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται στην Ουάσινγκτον.

Οικονομία:Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μετά την σημαντική πτώση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 644,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,13%.

Την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ έχει η Ελλάδα, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του καυσίμου, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. «Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και αυτό είναι δέσμευση» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, συμπληρώνοντας ότι στη συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν υπάρχει κανένα φορολογικό ζήτημα.

Αποφάσεις για νέα μέτρα που θα επιτρέψουν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και ει δυνατόν να διατηρήσει το ΔΝΤ εντός του ελληνικού προγράμματος καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι η γερμανική Βουλή που θα κληθεί -σε προεκλογική για τη Γερμανία περίοδο- να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι είτε αυτό θα περιλαμβάνει αυστηρότατους όρους, είτε δεν θα ψηφιστεί καν.

Φως στο τούνελ για τη διάσωσης του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη φαίνεται μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αν και ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια. Έως τις 14 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί όλες οι δικαστικές αποφάσεις, να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών και πρωτοδίκως -εάν υπήρχαν- να είχαν συζητηθεί.

Αθλητισμός:Μέσα σε οικογενειακή ατμόσφαιρα και παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη, και όλων των μελών της διοίκησης, η ομάδα του Ολυμπιακού έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Τυχερός στο φλουρί ήταν ο Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια, ενώ στις άλλες πίτες (τεχνικού τιμ, διοίκησης και υπαλλήλων), οι νικητές ήταν ο τιμ μάνατζερ Κυριάκος Δουρέκας, ο φυσικοθεραπευτής Άρης Χελιουδάκης και ο φροντιστής Μανώλης Φούντος. Όπως κάθε χρόνο, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στα τέσσερα φλουριά, θα δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Νέα επίθεση κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ρεπόρτερ των ομάδων εξαπέλυσε ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ, Τιμούρ Κετσπάγια, ως καλεσμένος σε κυπριακή τηλεοπτική εκπομπή! Μεταξύ άλλων ο Γεωργιανός κόουτς τόνισε πως δεν μετανιώνει για την ατάκα που είπε προ ημερών κατά των Ελλήνων δημοσιογράφων (σ.σ. ασκούν άδικη κριτική ακόμα και για ένα... σουβλάκι).

Η πικρία του Κετσπάγια είναι τέτοια που χρησιμοποίησε εκ νέου βαριές εκφράσεις, όπως κάποιοι στην ΑΕΚ «ήθελαν να χάσουμε στη Λάρισα για να φύγω», ενώ έκανε λόγο για «τζάμπα μάγκες» αφήνοντας υπονοούμενα κατά της διοίκησης.

Με μια λιτή ανακοίνωση, που δεν αναφέρει ούτε διάρκεια, αλλά ούτε τη μορφή της απόκτησης, ο Ολυμπιακός επισημοποίησε τη μεταγραφή του Αλί Σισοκό. Ο 29χρονος Γάλλος αμυντικός, που ήρθε χτες στην Αθήνα, πέρασε σήμερα με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με τους «ερυθρόλευκους» έως το καλοκαίρι.

Ποιος ποδοσφαιριστής της Bundesliga σε εντυπωσίασε περισσότερο το 2016; Κάποιος κορυφαίος επιθετικός ή μήπως ένας στυλοβάτης της άμυνας; Ψάχνουμε τον καλύτερο της χρονιάς και εσύ αποφασίζεις ποιος θα είναι αυτός! Διοικητικές εξελίξεις ενόψει στον Παναιτωλικό, καθώς ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου, Φώτης Κωστούλας, εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από την προεδρία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: