16 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Το κάλεσμά μας να έλθουν μαζί μας είναι ανοικτό, αλλά είναι για τώρα, όχι για λίγο πριν τις εκλογές», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά για την ομάδα Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη. Αναφερόμενη στον Ευάγγελο Βενιζέλο έκανε λόγο για «ρετρό δαφωνίες».

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το πρωί της Δευτέρας τη Ζάκυνθο. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν αρκετά μεγάλο, πάντως δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές. Το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους, που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά το νησί να "φοράει" και πάλι τα λευκά του, αυτή τη φορά όχι από το χιόνι, όπως την περασμένη εβδομάδα, αλλά από το χαλάζι.

Την ίδια ώρα, και στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας, που, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Πού υπάρχουν προβλήματα ανά τη χώρα. Σύνταξη με όρια ηλικίας τεσσάρων ταχυτήτων που ξεκινούν από τα 52 και τα 55 κλειδώνουν οι γονείς με ανήλικα τέκνα ή με τρία παιδιά που έχουν έναρξη ασφάλισης πριν από το 1993 σε ΙΚΑ, Δημόσιο και Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου κ.λπ.).

Αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, ο κρυφός φόβος της είναι μήπως, λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των δανειστών, η διαπραγμάτευση τραβήξει έως τον Μάιο, σενάριο που ακούστηκε ως εκδοχή και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδείνωση του καιρού από τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως σε θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές, τα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και από τη Δευτέρα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, προβλέπει η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Κυριακή.

Κόσμος:Την ενοχή της για τη δολοφονία τριών από τα τέσσερα παιδιά της, και την απόπειρα σε βάρος του τέταρτου, ομολόγησε η 37χρονη Έικον Γκουόντ στην Αυστραλία, σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα. H μήτερα είχε βάλει τα παιδιά σε αυτοκίνητο που έριξε σε λίμνη, με αποτέλεσμα να πνιγεί ένα βρέφος και δύο δίδυμα τεσσάρων χρονών -το μεγαλύτερο από τα παιδιά, έξι ετών, κατάφερε να επιβιώσει.

Τους τουλάχιστον 37 φτάνουν οι νεκροί από δυστύχημα με αεροσκάφους μεταφοράς εμπορευμάτων της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines, το οποίο συνετρίβη στο Κιργιστάν. Το αεροσκάφος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή έξω από το Μπισκέκ, και οι περισσότεροι από τα θύματα είναι κάτοικοι.

Μόλις οκτώ πρόσωπα έχουν περιουσία που ισοδυναμεί με όσα έχει το φτωχότερο μισό της υφηλίου, υποστηρίζει η Oxfam, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως οι πλούσιοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι και οι φτωχοί όλο και φτωχότεροι.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Oxfam, όμως ακόμη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός -με την έναρξη του οποίου σκόπιμα η έκθεση της Oxfam- κρούει τον κώδωνα για τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

O εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ, αν και είπε πως «παραμένει πολύ σημαντικό» για τον ίδιο -και επανέλαβε πως τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές. Ο Τραμπ επέκρινε επίσης την Μέρκελ για την στάση της στο προσφυγικό, λέγοντας πως ήταν «καταστροφικό λάθος» η αποδοχή προσφύγων, και -εξυμνώντας το Brexit- υποστήριξε πως η ΕΕ είναι «όχημα επιβολής της Γερμανίας».

Ένας στους δύο Αυστριακούς είναι «ανοιχτός» σε συμμετοχή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στην κυβέρνηση, ενώ ένας στους τέσσερις θέλει «οπωσδήποτε» το κόμμα να βρεθεί στην μελλοντική αυστριακή κυβέρνηση, βάσει δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτεί στο τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικού-οικονομικού περιοδικού Profil που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

Οικονομία: Με 860 εκατομμύρια έκτακτη επιχορήγηση ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκινά αγώνα δρόμου για να ξεχρεώσει συνταξιούχους που περιμένουν 1-3 χρόνια τη σύνταξή τους. Η υπουργική απόφαση προβλέπει σφιχτή διαδικασία για να πληρωθούν οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Τη διετία 2015-2016 105.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο ΑΦΜ. Πρακτικά, περίπου ένα στα 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα κατέβασαν ρολά για την Εφορία διότι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στα βάρη της κρίσης ή για να γλιτώσουν από το τσουνάμι φόρων και εισφορών.

Ξεκινά μετά τα μέσα Ιανουαρίου η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 δικαιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αναλυτικά, τα κριτήρια σε εισόδημα και περιουσία.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στη Σερβία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, προσθέτοντας ότι ως ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Ανοικτά θα είναι σήμερα, στο πλαίσιο των εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί έως και τις 18:00 ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων θα λειτουργήσουν ως τις 20:00. Την ίδια ώρα, για την Κυριακή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο.

Αθλητισμός:Σοκ για τη Ρεάλ η οποία όχι μόνο κρατούσε τη νίκη μέσα στο Σάντσες Πιθχουάν μέχρι το 85ο λεπτό, αλλά γνώρισε την ήττα από Σεβίλη. Συγκεκριμένα το σκορ άνοιξε ο Ρονάλντο με πέναλτι στο 67', όμως ο Ράμος με αυτογκόλ έφερε τον αγώνα στα ίσα και ο Γιόβετιτς χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους δευτερόλεπτα πριν το τελικό σφύριγμα.

Επεισόδια εκτός γηπέδου σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, μετά τη λήξη του αγώνα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ στη Λεωφόρο, στα πλαίσια της εξ αναβολής 11 αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Σε ένα ντέρμπι που θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έμειναν στο 0-0 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης», στο πλαίσιο της -εξ αναβολής- 11ης αγωνιστικής της Super League. 

Οι «πράσινοι» ολοκληρώνουν τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος στην 4η θέση, μένοντας πίσω από Πανιώνιο και Ξάνθη, ενώ η Ένωση ισοβαθμεί στην 5η θέση με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε ένα ντέρμπι που θα ξεχαστεί εύκολα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις με τη μεταξύ τους «λευκή» ισοπαλία στη Λεωφόρο (Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 0-0) στα πλαίσια της εξ αναβολής 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αναμετρήσεις της ημέρας, η Ξάνθη επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας του ΠΑΣ Γιάννινα στον πρώτο χρονικά αγώνα της ημέρας (Ξάνθη - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0). Εντυπωσιακή νίκη πανηγύρισε ο Αστέρας, ο οποίος συνέτριψε τον Παναιτωλικό στην Τρίπολη (Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός 4-1), ενώ ένα πολύ σημαντικό «διπλό» πανηγύρισε στην έδρα του Ατρομήτου ο Πανιώνιος που τον ανέβασε στη δεύτερη θέση μαζί με την Ξάνθη (Ατρόμητος - Πανιώνιος 1-2).

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αλί Σισοκό, ο οποίος εκτός σοβαρού απροόπτου θα αποτελέσει τη νέα μεταγραφή του Ολυμπιακού, μετά από αυτή του Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο 29χρονος Γάλλος αμυντικός έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 8 το βράδυ, εκεί που τον υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της πειραϊκής ομάδας, Κώστας Καραπαππάς.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: