20 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αύξηση της φθηνής μισθωτής εργασίας -με δηλωμένο εβδομαδιαίο ωράριο κάτω των 20 ωρών και μισθούς χαμηλότερους των 600 και 500 ευρώ- καθώς και των επιχειρήσεων που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων κατέγραψε μέσα στον τελευταίο χρόνο το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα και πορεία προς τη Βουλή οργανώνει το μεσημέρι της Παρασκευής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ). «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε αμέτοχοι και να παρακολουθήσουμε σαν θεατές το δυσοίωνο μέλλον μας να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας» αναφέρουν οι πυροσβέστες, που ζητούν προσλήψεις, ομογενοποίηση του προσωπικού και αναβάθμισή του με εφαρμογή σύγχρονου βαθμολογίου.

Περιπλέκεται το ζήτημα της μονιμοποίησης όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους ΟΤΑ. Το αίτημα -όπως όλα δείχνουν- δεν θα υλοποιηθεί, αλλά η κυβερνητική τροπολογία που προωθείται στη Βουλή αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της πληρωμής των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες παρατάθηκαν ως το τέλος του 2017.

Τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία συναντά ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση την αποσυμφόρηση των νησιών.

Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα επιφύλαξαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο στην Νέα Ιωνία Βόλου, καθώς και στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, κόντρα στο κλίμα που οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να δημιουργήσουν στα πρόσφατα γεγονότα του Περάματος.

Κόσμος:Η ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα ηνία έφτασε: Από το μεσημέρι της Παρασκευής, ώρα Ουάσινγκτον, ο αμφιλεγόμενος μεγιστάνας θα είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το πρωτόκολλο της προεδρικής ορκωμοσίας είναι αυστηρό στα κεντρικά του σημεία, τα οποία έχουν κωδικοποιημένους συμβολισμούς, ενώ στην ομιλία του ο Τραμπ πρόκειται να μείνει ενωτικός -έστω κι αν στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν θα λείπουν οι διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Μόσχα έχει καταγράψει θετικές ενδείξεις στην ειρηνευτική διαδικασία για το μέλλον της Συρίας και θεωρεί τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν την ερχόμενη εβδομάδα ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός πλαισίου για την διεξαγωγή των συνομιλιών που θα λάβουν χώρα στη Γενεύη, όπως ανέφερε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν -μεταξύ τους ένας παιδί- και 24 τραυματίστηκαν όταν οδηγός ΙΧ έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε σε πεζούς σε κεντρικό σημείο της Μελβούρνης. Σε κρίσιμη κατάσταση ένα βρέφος. H Αστυνομία απομακρύνει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας, και θεωρεί πως το περιστατικό σχετίζεται με μαχαίρωμα σε άλλο σημείο της πόλης που είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές θέλουν τον δράστη ελληνικής καταγωγής, αλλά τα στοιχεία του ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Τις αγωνιώδεις έρευνες στο ξενοδοχείο Rigopiano του ορεινού Αμπρούτσο, που θάφτηκε στο χιόνι μετά το σερί σεισμών, συνεχίσουν τα ιταλικά σωστικά συνεργεία ψάχνοντας επιζώντες: Έχουν ανασυρθεί, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τέσσερις σοροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων είναι αβέβαιος - οι εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 25. Στην υπόλοιπη περιοχή που χτυπήθηκε από τους σεισμούς της Τετάρτης, τα προβλήματα από τον καιρό παραμένουν αλλά ακόμη η εικόνα από τις ζημιές του Εγκέλαδου είναι θολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην προεδρία των ΗΠA, ανοίγοντας το δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα.

Οικονομία:Μικρά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική προεκλογική περίοδο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ωστόσο επισημαίνει ότι τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, κυρίως επειδή είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Μια τέτοια κρίση θα προκαλούσε τρομερή ζημιά στη Γερμανία και την Ευρώπη» υποστηρίζει η SΖ.

Στον πάγο βρίσκονται εδώ και 9 μήνες οι περίπου 75.000 οριστικές, μειωμένες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η μείωση του προσωπικού αποτελεί έναν από τους σημαντικούς λόγους της καθυστέρησης, παράλληλα με το δαιδαλώδες και κατά συνέπεια χρονοβόρο σύστημα.

Νέα επιστολή προς τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ετοιμάζεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταθέτοντας τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τη β' αξιολόγηση και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ επανέρχεται η κυβέρνηση σχετικά με το μοντέλο που θα έχει ο νέος διαγωνισμός. Το επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, και ενώ ο τελευταίος είχε μόλις δηλώσει ότι θέση της Κομισιόν είναι η πώληση του 66%.

Αθλητισμός: Ποιος ποδοσφαιριστής της Bundesliga σε εντυπωσίασε περισσότερο το 2016; Κάποιος κορυφαίος επιθετικός ή μήπως ένας στυλοβάτης της άμυνας; Ψάχνουμε τον καλύτερο της χρονιάς και εσύ αποφασίζεις ποιος θα είναι αυτός! Η ΑΕΚ ανακοίνωσε την επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ομάδας, έπειτα από 5,5 χρόνια. Ο Ισπανός τεχνικός υπέγραψε το συμβόλαιό του με την Ένωση την Πέμπτη και από αύριο αναλαμβάνει την τύχη της ομάδας. 

«Δεν επέστρεψα στην ομάδα για να πάρω προσωπική ρεβάνς για τον τρόπο με τον οποίο είχα αποχωρήσει» τόνισε στις πρώτε δηλώσεις του, ενώ συμπλήρωσε ότι «Επέστρεψα γιατί θέλω να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει. Δεν έχω έρθει ούτε για τα χρήματα ούτε για κάτι άλλο».

Επιστροφή στις νίκες για τον Παναθηναϊκό μετά την ισοπαλία στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, την περασμένη Κυριακή. Με δύο γκολ του Μπεργκ στο 26ο (πέναλτι) και 29ο λεπτό, οι «πράσινοι» νίκησαν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» τον Πλατανιά με 2-1 (37΄ Γιακουμάκης), στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 16η ημέρα του πρωταθλήματος.

Με δυο τέρματα του Πάτρικ Μπεργκ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε αγχωτικά του Πλατανιά στην σχεδόν άδεια Λεωφόρο (Παναθηναϊκός - Πλατανιάς 2-1), στο ματς που έριξε την αυλαία της 16ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Εύκολο απόγευμα είχε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου επικράτησε με άνεση του Λεβαδειακού (ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός 3-0).

Ο Μάκης Μπελεβώνης εξελέγη νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναιτωλικός, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου του Αγρινίου. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την πρόσφατη δήλωση του «ισχυρού άνδρα» των «κυανοκίτρινων», Φώτη Κωστούλα, ο οποίος γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει, αρχικά, από τη θέση του προέδρου και, όταν βρεθεί επενδυτής, και από αυτή του μεγαλομετόχου. Ανακοινώθηκε και η επιστροφή του Μάκη Χάβου στον πάγκο της ομάδας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: