27 Ιανουαρίου, 2017

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Η αίτηση για την έκδοση, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα διαβιβαστεί από τις τουρκικές αρχές στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια από εκεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο να ελέγξει τη νομιμότητα της αίτησης και στη συνέχει την απορρίπτει ή την προωθεί στην Εισαγγελία Εφετών.

Κι όλα αυτά λίγες μόλις ώρες μετά τις τρεις ομόφωνες αποφάσεις των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες αρνήθηκαν την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη χώρα τους προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Η ελληνική Δικαιοσύνη προέταξε όπως φαίνεται και από το διατακτικό που εκφώνησε μία εκ των προέδρων, τη σημασία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως υπέρτερη αξία "ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων".

Ίδια άποψη είχαν εκφράσει και οι εισαγγελικοί λειτουργοί των δικαστηρίων, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί να μην εκδοθούν οι αξιωματικοί στην Τουρκία, αφού - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου - "υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση".

Η σημασία των δευτεροβάθμιων αυτών αποφάσεων έγκειται στο γεγονός ότι είναι οριστικές και αμετάκλητες, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις έκδοσης να μην μπορούν να επανεξεταστούν. 

Σύμφωνα μάλιστα με νομικούς κύκλους το ενδεχόμενο νέο αίτημα θα μελετηθεί από τις ελληνικές αρχές εφόσον αφορά σε διαφορετικά πραγματικά περιστατικά σε σχέση με αυτά που ήδη ερεύνησε η Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι "ακόμη και μετά την αμετάκλητη απόφαση κατά της έκδοσης μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση για έκδοση, εφόσον στηρίζεται σε στοιχεία που δεν είχαν τεθεί στην κρίση του συμβουλίου".

Οργή Άγκυρας: Θα επανεξετάσουμε τις διμερείς μας σχέσεις
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. 

Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες. Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. 

Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: