19 Ιανουαρίου, 2017

ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12 ΧΩΡΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ BREXIT ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Απαιτείται η μέγιστη ελευθερία για να το καταφέρουμε κι αυτός είναι ο λόγος που η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ορθώς πως αποκλείεται η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας ως πλήρους μέλους.

"Απαιτείται η μέγιστη ελευθερία για να το καταφέρουμε κι αυτός είναι ο λόγος που η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ορθώς πως αποκλείεται η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας ως πλήρους μέλους στην κοινή αγορά της ΕΕ" σημείωσε ο υπουργός.

Οι επαφές γίνονται με στόχο τη σύναψη συμφωνιών από το 2019 και αμέσως μετά την οριστική αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Κίνα, Ινδία, Αυστραλία και Νότια Κορέα βρίσκονται χωρίς αμφιβολία στη λίστα των εταίρων με τους οποίους αναζητούνται νέες συμφωνίες από μηδενική βάση, σύμφωνα με την Telegraph. Επιπλέον, στις επαφές συγκαταλέγονται και εκπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν.

"Όταν φύγουν, θα αναζητήσουμε τη σύσταση νέων συμφωνιών με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδία. Επιδιώκουμε συμφωνίες με μια σειρά από χώρες, ώστε να άρουμε τα εμπόδια στην εμπορική δραστηριότητα προς το κοινό μας συμφέρον" σημειώνει ο Fox. 

Ο υπουργός προσθέτει πως όλος ο κόσμος βρίσκεται εκεί έξω για να συνεταιριστεί με τη Βρετανία:"Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε με αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση". 

"Από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΕ, οι εμπορικές συναλλαγές σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ υπήρξαν στάσιμες. Είναι καιρός η Βρετανία να βγει εκεί έξω και να ανακαλύψει και πάλι το ρόλο της ως, μεγάλου, παγκόσμιου, εμπορικού έθνους" σημείωσε ο Fox.

Διαμορφώνουμε ένα νέο ρόλο για τον εαυτό μας
Η Βρετανία αντιμετωπίζει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα χρειασθεί να διαμορφώσει έναν νέο ρόλο στον κόσμο, διαπίστωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το Λονδίνο, που κατά την Μέι, επιδιώκει μία «ολοκληρωμένη και φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θα εγκαταλείψει το κλαμπ, θα οικοδομήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο ως ισχυρός υποστηρικτής του επιχειρείν, των ελεύθερων αγορών και του ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit.

«Ας μην υποτιμάμε τις διαστάσεις αυτής της απόφασης. Η Βρετανία πρέπει να περάσει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από μία σκληρή διαπραγμάτευση και να διαμορφώσουμε έναν νέο ρόλο για τον εαυτό μας στον κόσμο.

Αυτό σημαίνει να δεχθούμε ότι ο δρόμος μπροστά μας θα είναι αβέβαιος μερικές φορές», προειδοποίησε η βρετανίδα πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι το Λονδίνο έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία.

This Is Politics
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Ted Malloch, που φέρεται να αναλαμβάνει καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ στη διοίκηση Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως χρειάζονται μόλις 90 μέρες για να συναφθεί μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αντίθετα με όσα αναφέρουν από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πολιτικός κρίνει πως δεν απαιτείται η επίσημη αποδέσμευση της χώρας από την ένωση για να κλείσουν οι εμπορικές συμφωνίες Ουάσιγκτον - Λονδίνου. "Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια ομάδα ανθρώπων να συναντηθούν σε κάποιο κέντρο αναψυχής στη Βιρτζίνια και να κλείσουν μια συμφωνία" είπε και πρόσθεσε: "Μιλάμε για πολιτική εδώ".

«Brexit σημαίνει Brexit, το οποίο σημαίνει ότι το να είναι κάποιος εκτός δεν είναι το ίδιο με το να είναι μέλος, και δεν μπορεί να είναι καλύτερο να είναι εκτός απ’ ό,τι είναι να είναι μέλος, διότι δεν μπορεί να είναι έτσι», δήλωνε την ίδια ώρα ο Πιερ Μοσκοβισί. 

«Χρειάζεται να επανεφεύρουμε ένα νέο είδος σχέσης που ελπίζω να είναι στενή, ισορροπημένη και θετική, αλλά αυτό είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων και όχι το σημείο έναρξης».

Σε αντίθεση με το κλίμα ευφορίας των Βρετανών, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ότι δεν είναι θετικό ούτε για εμάς ούτε για το Ηνωμένο Βασιλείο». 

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο διαχωρισμός θα είναι επιζήμιος «διότι είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί εταίροι. Για εμάς, θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό είναι επίσης ένα τραύμα».

Η Βρετανία απειλεί την Ευρώπη ότι θα γίνει φορολογικός παράδεισος
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, εάν δεν υπάρξει μία «ολοκληρωμένη εμπορική σχέση» μετά το Brexit, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να βρει τρόπους ώστε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Φίλιπ Χάμοντ τονίζει ότι η Βρετανία διαθέτει ήδη ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα το οποίο «δεν είναι ενδεικτικό μίας κούρσας προς τα κάτω», ενός ανταγωνισμού για τη θέσπιση όλο και χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

«Πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Ο καλύτερος τρόπος γι' αυτό είναι να έχουμε μία ολοκληρώμενη εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους κοντινότερους γείτονές μας», είπε.

«Αλλά, εάν δεν μπορούμε να το επιτύχουμε, τότε θα αναγκασθούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, διότι η πρώτιστη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι ο λαός μας θα είναι σε θέση να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο».

Αυτός είναι ο εκβιασμός που ανέπτυξε ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών και προ ημερών, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν η Bρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκφωνήσει την ομιλία της για την στρατηγική στο Brexit.

Ο εκβιασμός ήταν σαφής: Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετύχει «καμία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά», τότε η χώρα θα μπορούσε «να αλλάξει οικονομικό μοντέλο» για να «ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητα», όπως απείλησε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προτιμάει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «σε ένα σύστημα φορολογίας ...και ευρωπαϊκών ρυθμίσεων». Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, «οι Βρετανοί δεν θα πάνε για ύπνο», είπε χαρακτηριστικά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: