05 Δεκεμβρίου, 2016

ΛΕΠΕΝ ΚΑΙ ΦΑΡΑΤΖ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤO ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

 

Στο 59,2% το «no», μόλις στο 40,8% το «si» που στήριξε ο Ρέντσι.
«Ελλάδα, η αποικία του ευρώ». Με αυτό τον δηκτικό τίτλο σχολιάζει σε άρθρο της την κατάσταση στην Ελλάδα η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου.

Η αρθρογράφος κατακεραυνώνει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα: «Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια πένεται. Το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα.

Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν τα δικαιώματα των συνδικάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποικία, όπου οι νόμοι δεν ισχύουν, παρά μόνο οι επιταγές».

Σε άλλο σημείο του άρθρου επιτίθεται εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις στην κυριακάτικη Bild για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του χρέους. «Ο Σόιμπλε ξέχασε το βασικότερο», σημειώνει η αρθρογράφος.

«Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. (…) Ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που αναβλύζουν.Πώς θα καταφέρει λοιπόν η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό;».

Το καρφί του Σόιμπλε για την Ιταλία: Ξέρουν από αυτά οι Ιταλοί
Η Ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει όλα τα σοκ, δήλωσε ο Μοσκοβισί.Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος εκτίμησε ο Σαπέν Να εμφανιστούν καθησυχαστικοί για την περίπτωση της Ιταλίας λίγες ώρες μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, επιχείρησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ξεχώρισε, ωστόσο, το «καρφί» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την περίπτωση της Ιταλίας λέγοντας ότι «ξέρουν από αυτά οι Ιταλοί».Ο Γερμανός πολιτικός εκτίμησε, επίσης, ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του και του υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.

 Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. «Όλοι νιώσαμε έναν πόνο για την Ιταλία» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «στη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντισταθεί σε όλα τα σοκ».

«Έχουμε μια σταθερή διακυβέρνηση και διαχείριση. Φυσικά πρέπει να τη δυναμώσουμε γι αυτό είμαι υπερ των προϋπολογισμών που είναι σε σταθερή κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος. Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ιταλία εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

 Η Ιταλία είναι «σταθερή χώρα» και η ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι εσωτερικό θέμα και δεν αποτελεί απόρριψη της ΕΕ, συμπλήρωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς, τέλος,  για την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, δήλωσε ότι η προηγούμενη ενίσχυσή της δεν ήταν «απαραίτητα» καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσε την ισχύ του δολαρίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: