22 Δεκεμβρίου, 2016

OΙ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ

 

Νέα δεδομένα τόσο στην κούρσα για τον εντοπισμό και έλεγχο υδρογονανθράκων  στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αλλά και το ίδιο το Κυπριακό, δημιουργεί  ο Γ’  Γύρος  Αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πραγματικοί κολοσσοί  μπαίνουν στο παιγνίδι, με πρώτο την EXXON MOBIL, την εταιρία που διευθύνει μέχρι τώρα ο νέος Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Rex Tillerson.

Τον Σεπτέμβριο μάλιστα ο κ.Tillerson είχε μακρά συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν τα ενεργειακά, αλλά είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως και για τις πτυχές του Κυπριακού και τις εν εξελίξει συνομιλιες. Ο αμερικανικός κολοσσός σε κοινοπραξία με την καταρινή Qatar Petroleum παίρνει την άδεια για το Οικόπεδο 10 , η ΕΝΙ σε κοινοπραξία με την TOTAL το Οικόπεδο 6 και η ΕΝΙ το Οικόπεδο 8.

Το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων εταιριών τονώθηκε τους τελευταίους μήνες μετά την ανακάλυψη  του τεράστιου κοιτάσματος Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ  στο σημείο που γειτνιάζει με το κυπριακό Οικόπεδο 10, το οποίο διεκδίκησαν  και η ΕΝΙ αλλά και η νορβηγική Statoil, αλλά τελικά το Οικόπεδο αυτό που πιθανολογείται ότι αποτελεί συνέχεια του αιγυπτιακού κοιτάσματος , δίνεται στην κοινοπραξία  EXXON MOBIL- Qatar Petroleum, που έκανε την καλύτερη προσφορά.

Εξαιρετικά σημαντικό δεν είναι μόνο ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που γεννά προσδοκίες για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ ,αλλά κυρίως επειδή αψήφησαν τις απειλές  της Άγκυρας, η οποία όχι μόνο εχει προειδοποιήσει τις ξένες εταιρίες να μην εμπλακούν σε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά τουλάχιστον για το Οικόπεδο 6 εχει προβάλλει συγκεκριμένες αξιώσεις, θεωρώντας ότι αποτελεί μέρος της τουρκικής Υφαλοκρηπίδας.

Φυσικά, είναι εύκολο η Τουρκία να απειλεί όταν απέναντι εχει την Κυπριακή Δημοκρατία ,αλλά πλέον  απέναντι της βρίσκονται εταιρίες όπως η EXXON MOBIL, η ΕΝΙ , η TOTAL και η Qatar petroleum,που έχουν τεράστια οικονομική ισχύ αλλά διαθέτουν και την στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Καθώς η εξέλιξη αυτή συμβαίνει  σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό, απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί, ώστε η «ασπίδα» που προσφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους της ,χωρίς να χρειάζεται  την «άδεια» της Τουρκίας, να μην μετατραπεί σε πίεση για αποδοχή άρον άρον ,της οποιαδήποτε λύσης  προκειμένου να μην.. διαταραχθεί η διαδικασία των ερευνών στην ΑΟΖ.

Καθώς αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας, αν και φυσικά αυτές τις ημέρες εχει πολύ σημαντικότερα ζητήματα να αντιμετωπίσει, στην Κροατική ΑΟΖ και μάλιστα στην συγκεκριμένη περιοχή  έχουν ξεκινήσει αθόρυβα τις τελευταίες εβδομάδες σεισμογραφικές έρευνες από το εξειδικευμένο  σκάφος R/V "RAMFORM TETHYS " 

Οι έρευνες αναγγέλθηκαν με την κυπριακή NAVTEX 308/16 και θα διαρκέσουν από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 και θα αποδώσουν μια σειρά τρισδιάστατες απεικονίσεις στην περιοχή αυτή, που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, ώστε όταν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα του Γ' Γύρου Αδειοδοτήσεων  να υπάρχουν έτοιμα τα στοιχεία για τις εταιρίες.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι γεωτρήσεις που ξεκινά η TOTAL  στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σημαντική συμβολή σε αυτή την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη  ήταν του υπουργού ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, οποίος εχει τον συντονισμό με τις ξένες εταιρίες  και τον τεχνικό σύμβουλο της Κυπριακής Δημοκρατίας την γαλλική εταιρία BEICIP . 

Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού ,που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου , ενώ τώρα αναμένονται οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Εταιριών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: