24 Δεκεμβρίου, 2016

ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ MONTE DEI PASCHI

 

Tην παροχή κρατικής στήριξης στην Monte dei Paschi di Siena και την προστασία των ομολογιούχων της σε ποσοστό 100% αποφάσισε τα ξημερώματα η ιταλική κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί και για την διάσωση της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρος το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό κοινοβούλιο.

"Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους πελάτες και το μέλλον της", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι "η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη".

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προστατέψει τους 40,000 ομολογιούχους λιανικής της τράπεζας, αν και δεν θα υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη για τους θεσμικούς επενδυτές, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το σχέδιο θα επιτρέπει στους ομολογιούχους λιανικής να λάβουν τίτλους αυξημένης εξασφάλισης της ίδιας αξίας με τους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης. "Η προστασία των μικρών καταθετών είναι συνολική”, ανέφερε ο Πάντοαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογη πορεία θα ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η δοκιμαζόμενη ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα ότι απέτυχε να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, ανοίγοντας το δρόμο για την παρέμβαση της κυβέρνησης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: