09 Δεκεμβρίου, 2016

H ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Να αναστείλει την απεργία και να προσέλθει σε διάλογο για τα χρονίζοντα θέματα του κλάδου των ναυτεργατών κάλεσε την Παρασκευή την ΠΝΟ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Παν. Κουρουμπλή, με βάση και την τελευταία, γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, εξέλειπε πλέον το επιχείρημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας. Η ανακοίνωση για το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών αναρτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ιστοσελίδα του υπ. Οικονομικών.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και για την κατάργηση του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

«Δεν είμαστε αποικία» και «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα, ακόμη και αν πιέσουν οι δανειστές» διαμήνυσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Για τη συνεχιζόμενη εμφάνιση και στην Ελλάδα κακόβουλου λογισμικού ενημερώνει-προειδοποιεί τους πολίτες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Το CryptoWall μολύνει έναν υπολογιστή μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και μέσω επισφαλών ή μολυσμένων ιστοσελίδων, ενώ ο χρήστης του Διαδικτύου καλείται να καταβάλει χρηματικό ποσό για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του.

Στην προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αναγκαιότητα υψηλού μαχητικού φρονήματος και ισχυρού στρατεύματος, δεδομένου ότι «δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων», καθώς και στη δυναμική της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος από την Αλεξανδρούπολη.

Κόσμος: Η διάλυση των γεγονότων μέσα στην αυθαίρετη επιλογή επιμέρους δεδομένων που συνδυάζονται με ψευδείς και ανυπόστατες θεωρίες με σκοπό αιτιολογηθεί εκ των υστέρων μία πεποίθηση ως συμπέρασμα με δήθεν έχει λογικό έρεισμα, σε μία διαδικασία που συνήθως τελείται και στους χώρους του Διαδικτύου:

Αυτός θα ήταν ένας πρόχειρος ορισμός της «μετα-αλήθειας», που αφού (ως post-truth) έγινε λέξη της χρονιάς για την αγγλική γλώσσα, επιλέχθηκε πλέον και για τα γερμανικά (ως postfaktisch) ως λέξη του 2016.

Χαλέπι, 8 Δεκεμβρίου 2016. Έπειτα από μία ημέρα σφοδρών βομβαρδισμών - περί τους 150, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια φονική επίθεση - οι εξαθλιωμένοι Σύροι στο διχασμένο Χαλέπι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. «Είναι οι άνθρωποι που πλήρωσαν το κόστος αυτού του φρικτού πολέμου, στον οποίο δεν αποφάσισαν να συμμετάσχουν.

Οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους και καμία πλευρά δεν τους προστάτευσε», γράφει γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, σε μία συγκλονιστική επιστολή στο BBC. Το τουρκικό κυβερνών κόμμα, με την υποστήριξη του εθνικιστικού MHP, υποβάλλει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τη συνταγματική μεταρρύθμιση -που θα κάνει πιο προεδροκεντρικό το τουρκικό πολίτευμα- και σχεδιάζει να την θέσει σε δημοψήφισμα την άνοιξη.

Η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δείχνοντας στο 2019 για κοινή κοινοβουλευτική και προεδρική κάλπη. Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη σύνοδο του Μάαστριχτ, που έθεσε τις βάσεις για το ευρώ, η ΕΕ γιορτάζει λιτά και υπό τη σκιά του ευρωσκεπτικισμού τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. O Γιούνκερ, ο μοναδικός πολιτικός που ήταν και τότε στα πράγματα, θυμάται και αναγνωρίζει επιτεύγματα και λάθη...

Μία 19χρονη στο γερμανικό Φράιμπουργκ βρέθηκε τον Οκτώβριο νεκρή, έχοντας προηγουμένως πέσει θύμα βιασμού, και τελικά η αστυνομία συνέλαβε έναν 17χρονο Αφγανό ως δράστη. Πέραν της τραγικής της διάστασης όμως, η υπόθεση έχει πάρει έντονα πολιτικό χρώμα:

Έγινε όπλο στη συζήτηση για το προσφυγικό, με το Διαδίκτυο να γίνεται όχημα βιτριολικών σχολίων (που δεν λυπούνται ούτε την οικογένεια του θύματος) σε σημείο που μέχρι κι η Μέρκελ κάλεσε να «αποφεύγονται οι γενικεύσεις».

Οικονομία:Tους 40.000 εκτιμάται ότι φτάνει ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που το τελευταίο εξάμηνο αποφάσισαν να φύγουν από το ταμείο λόγω των ήδη αυξημένων εισφορών που αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από το επόμενο έτος.

Ως επικοινωνιακή φυγή προς τα εμπρός λόγω των εσωπολιτικών πιέσεων βλέπουν γερμανοί αρθρογράφοι τη χριστουγεννιάτικη παροχολογία του έλληνα πρωθυπουργού. Και υπενθυμίζουν τις προειδοποιήσεις του Β. Σόιμπλε.

Το προεκλογικό άρωμα που αναδίδεται από το «κοινωνικό μέρισμα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης και το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Ανατιμήσεις στην αγορά του καφέ φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2017 η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στον σερβιριζόμενο καφέ η αύξηση θα κυμανθεί στα 10 λεπτά, ενώ η τιμή λιανικής στο ράφι θα αυξηθεί κατά 25%. Αλλαγές που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο - σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Αθλητισμός: Η πρόκριση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League, προσέθεσαν βαθμούς στην Ελλάδα που διατηρεί με σιγουριά πλέον 14η θέση στην κατάταξη της UEFA. Το μεσημέρι της Δευτέρας (14:00) θα διεξαχθεί στο «αρχηγείο» της UEFA στη Νιόν η κλήρωση της φάσης των «32» του Europa League.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τις δύο ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν στον θεσμό, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που θα βρίσκονται στο β΄ γκρουπ της κλήρωσης. Θα αντιμετωπίσουν, δηλαδή, μία από τις νικήτριες των 12 ομίλων ή κάποια από τις τέσσερις καλύτερες «τρίτες» που προέρχονται από το Champions League.

Με την 5η του ήττα στα 6 παιχνίδια που έδωσε στον 7ο όμιλο του Europa League αποχαιρέτησε την Ευρώπη ο Παναθηναϊκός. Το γκολ του Γκουϊντέτι στο 4΄ και το πέναλτι του Ορεγιάνα στο 76΄ χάρισαν τη νίκη με 2-0 στην Θέλτα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και ταυτόχρονα την πρόκριση στην ισπανική ομάδα στην φάση των «32» της διοργάνωσης.

Την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ γνώρισε στην Κύπρο ο Ολυμπιακός (ΑΠΟΕΛ - Ολυμπιακός 2-0) και έτσι οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν ως 2οι στον 2ο Όμιλο του Europa League. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη-πρόκριση με αντίπαλο τη Σλόβαν Λίμπερετς (ΠΑΟΚ - Σλόβαν 2-0) μέσω του 10ου ομίλου.

Τέλος, ο Παναθηναϊκός είπε «αντίο» στη διοργάνωση με ακόμα ήττα. Οι Πράσινοι έχασαν στη Λεωφόρο από τη Θέλτα (Παναθηναϊκός - Θέλτα 0-2) για τον 7ο όμιλο, όπου τερμάτισαν στη τελευταία θέση. Διαβάστε τι έγινε στους άλλους ομίλους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: