21 Δεκεμβρίου, 2016

ΣΕ ΗΧΟ ΒΑΡΥ ΤΑ ΕΨΑΛΛΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Χαιρετισμό στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, η οποία συνεδρίασε χθες με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον ελληνισμό της Διασποράς» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία, στον χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, καθώς και στην σημαντική στήριξη της ομογένειας.


Τον Αρχιεπίσκοπο κάλεσε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. κατόπιν ομόφωνης των Βουλευτών – Μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. 

Πρόκειται, άλλωστε, για μία ιστορική στιγμή για την Ελληνική Βουλή, αφού είναι η πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος συμμετέχει σε συνεδρίασή της. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος είχε κληθεί από τον Αρχιεπίσκοπο να μιλήσει σχετικά με το θέμα της επιτροπής και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, Μέλη της Επιτροπής, αλλά και άλλοι βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαριστώντας τα μέλη της επιτροπής για την πρόσκληση τόνισε ότι «Περιποιεί μάλιστα ιδιαίτερη τιμή προς το πρόσωπό μου και εν τω προσώπω μου προς την Εκκλησία μας το γεγονός ότι η πρόσκληση αυτή προέκυψε κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως των Βουλευτών – μελών της Επιτροπής, οι οποίοι εκπροσωπούν όλες ανεξαιρέτως τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες. 

Αυτή η ομοφωνία παραπέμπει συμβολικά την σκέψη μου στον ενοποιητικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η Εκκλησία μας, εντός και εκτός των εδαφικών συνόρων του ελληνικού Κράτους. Το θέμα της σημερινής συνάντησης είναι ασφαλώς ένα θέμα πάντοτε επίκαιρο και διαχρονικά κρίσιμο. 

Η Εκκλησία μας ως γνήσιος θεματοφύλακας τόσο της πνευματικής όσο και της γλωσσικής – και ευρύτερης πολιτιστικής – μας κληρονομιάς, μέσα στον πανανθρώπινο προσανατολισμό της, λειτουργεί συγχρόνως ως εγγυητής και της ενότητας, αλλά και της ιδιοπροσωπίας της εθνικής μας ταυτότητας στην οικουμενική προοπτική μιάς ευμετάβλητης παγκοσμιότητας.

Μιάς ενότητας και μιάς ιδιοπροσωπίας, που μέσα στην πορεία της ιστορίας του Γένους μας, αγωνίζεται διαχρονικά να κραταιούται και συχνά να θαυματουργεί και μάλιστα ενίοτε μέσα σε αντίξοες χωροχρονικά συνθήκες».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της αισιόδοξης δυναμικής της εθνικής μας ταυτότητας αποτελεί ασφαλώς ο Ελληνισμός της Διασποράς, ο οποίος έχοντας ως κεντρικό σημείο αναφοράς του την Εκκλησία και με εφόδια την πίστη, την γλώσσα και τις παραδόσεις των πατέρων του, έχει κατορθώσει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να μεγαλουργήσει και υλικά και πνευματικά. 

Για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα και τις προεκτάσεις του, παρακάλεσα να βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας και να μας ομιλήσει ένας εκλεκτός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος και αγαπητός εν Χριστώ αδελφός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος τυγχάνει και ο ίδιος «τέκνο» ευλογημένο του ελληνισμού της Διασποράς». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την αποδοχή της πρόσκλησης, ενώ τόνισε ότι η παρουσία του για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, «στις εργασίες της δικής μας Επιτροπής ενισχύει και ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας».

Στη συνέχεια μίλησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ο οποίος αναφέρθηκε στην ομογένεια και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ έκανε λόγο για τις Μητροπόλεις του εξωτερικού και την προσφορά τους στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας σημειώνοντας τις σημαντικές υποδομές, τις σχολές και το έργο τους. 

«Οι Μητροπολίτες στο εξωτερικό υπηρετούν τον απόδημο ελληνισμό» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Κατόπιν οι βουλευτές κατέθεσαν τις απόψεις τους και μεταξύ άλλων μίλησαν για τη συμβολή της Εκκλησίας στην ενδυνάμωση της Εθνικής ταυτότητας και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό μέσα από τις ενορίες και τις κοινότητες, ενώ εξήραν το έργο της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου.

Μετά τις θέσεις των Βουλευτών και τις ερωτήσεις τους ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας λέγοντας πως «όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» και μιλώντας για τον διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας τόνισε πως «κανείς δυνάστης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την Εκκλησία. Ορισμένοι κάνουν πολιτική εις βάρος της Εκκλησίας. 

Όλοι έχουμε παιδικές αρρώστιες και ιδεοληψίες αλλά δεν είναι καιρός για τέτοια. Το καράβι βουλιάζει και αν βουλιάξει δεν θα γλιτώσει ούτε ο αφεντικός, ούτε ο αξιωματικός ούτε ο μούτσος». «Όταν ακούω χωρισμός εκκλησίας πολιτείας στο βάθος έχω λογισμούς. Εξωτερικά δεν με απασχολεί καθώς είμαστε εθισμένοι σε λόγια και συζητήσεις και ξέρω ότι θα αργήσει πολύ να έρθει η ώρα που σοβαρά θέματα που απασχολούν τόπο και εκκλησία θα συζητηθούν σοβαρά».

 Σε άλλο σημείο τόνισε: «Ποιος διερωτήθηκε πώς μπορεί η Εκκλησία να ταΐζει 53 χιλιάδες ανθρώπους μόνο στην Αρχιεπισκοπή. Πώς μπορούμε να κρατάμε τόσες χιλιάδες ανθρώπους με φάρμακα, ή να στηρίζουμε τους φοιτητές με διαμονή» και κάλεσε τους βουλευτές να πραγματοποιηθεί μία ακόμη κοινή συνεδρίαση, που θα παρουσιαστεί το έργο της Εκκλησίας, για να μάθει και η ομογένεια πώς αξιοποιείται η προσφορά τους. 

«Μπορούμε να δούμε πως κινείται όλο αυτό το έργο. Θα πάρουμε στοιχεία ποιοι μας βοήθησαν και μας βοηθάνε να αντιμετωπιστεί ο όγκος υποχρεώσεων. Οι ομογενείς με ένα δολάριο βοηθούν. Η ομογένεια στέλνει τον ιδρώτα τον κόπο της και βοηθά. Και πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν πάει στράφι ο κόπος τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, επίσης, στην εκκλησιαστική περιουσία και τα δεκάδες οικόπεδα που έχουν απαλλοτριωθεί ή δεσμευτεί από το δημόσιο, εξηγώντας πως η πρότασή του είναι πως οι ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας – Κράτους πρέπει να είναι «διακριτοί αλλά καθαροί» και επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία.
 
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η Εκκλησία δεν έχει την φράση χωρισμός στην ποιμαντική της, γιατί δεν διώχνει. Όποιος θέλει φεύγει μόνος του. Εμείς δεν διώχνουμε και δεν διαγράφουμε κανένα και αν θέλει να γυρίσει εδώ είμαστε να τον αγκαλιάσουμε. Δεν υπάρχει για εμάς χωρισμός».

 Τι απάντησε για τους ιεράρχες που επιδίδονται σε κηρύγματα μίσους  
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε έντονο διάλογο με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία η οποία τον κάλεσε να πάρει θέση για ορισμένους ιεράρχες που επιδίδονται όπως είπε σε κηρύγματα μίσους.

«Η Εκκλησία είναι ο δημοκρατικός χώρος. Κάθε ένας πρέπει να έχει τις απόψεις του και να τις λέει» είπε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος για να αντιδράσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακόμα και αν οι φωνές είναι μίσους;».

«Νομίζετε ότι δεν εκπροσωπούν αυτοί ανθρώπους;» ανταπάντησε ο Αρχιεπίσκοπος με την κυρία Καββαδία να επιμένει: «Τι σχέση έχουν τα κηρύγματα μίσους με το χριστιανικό μήνυμα αγάπης;».

«Θα του πω ότι είναι λάθος γραμμή αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι» εξήγησε ο προκαθήμενος της εκκλησίας.
 
Τι είπε για τον ελληνισμό της διασποράς 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από το βήμα της Γερουσίας αναφέρθηκε «στον ενοποιητικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η Εκκλησία μας, εντός και εκτός των εδαφικών συνόρων του ελληνικού Κράτους» σημειώνοντας πως: 

«η Εκκλησία μας ως γνήσιος θεματοφύλακας τόσο της πνευματικής όσο και της γλωσσικής – και ευρύτερης πολιτιστικής – μας κληρονομιάς, μέσα στον πανανθρώπινο προσανατολισμό της, λειτουργεί συγχρόνως ως εγγυητής και της ενότητας, αλλά και της ιδιοπροσωπίας της εθνικής μας ταυτότητας στην οικουμενική προοπτική μιας ευμετάβλητης παγκοσμιότητας. 

Μιας ενότητας και μιας ιδιοπροσωπίας, που μέσα στην πορεία της ιστορίας του Γένους μας, αγωνίζεται διαχρονικά να κρατιούνται και συχνά να θαυματουργεί και μάλιστα ενίοτε μέσα σε αντίξοες χωροχρονικά συνθήκες.

Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της αισιόδοξης δυναμικής της εθνικής μας ταυτότητας αποτελεί ασφαλώς ο Ελληνισμός της Διασποράς, ο οποίος έχοντας ως κεντρικό σημείο αναφοράς του την Εκκλησία και με εφόδια την πίστη, την γλώσσα και τις παραδόσεις των πατέρων του, έχει κατορθώσει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να μεγαλουργήσει και υλικά και πνευματικά».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διασποράς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου υπογράμμισε τον «ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον ελληνισμό της Διασποράς» και σημείωσε πως στον οδικό χάρτη των 16 βημάτων που έχει αποφασίσει η Επιτροπή να ακολουθήσει για την ενδυνάμωση των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς είναι «ο διακριτός ρόλος της Εκκλησίας στην επιβίωση και την προοπτική του απανταχού Ελληνισμού».

O υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε τον σημαντικό διαχρονικό αλλά και τον επίκαιρο και πολυδιάστατο ρόλο της Εκκλησίας για τον ελληνισμό και την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στην Ομογένεια. 

Θετικές αναφορές και από τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τον εθνικό και οικουμενικό ρόλο που έχει διαδραματίσει και μπορεί στο μέλλον να διαδραματίσει ακόμα εντονότερα, ειδικά κάτω από τις τρέχουσες διεθνείς συνθήκες, η Εκκλησία.

Παρών και ο διάδοχος του Ν.Φίλη υπουργός Κ. Γαβρόγλου.Παράλληλα υπογράμμισαν όχι μόνο τις σχέσεις που ενδυναμώνει η Εκκλησία μεταξύ του απόδημου ελληνισμού των πέντε ηπείρων με την μητέρα πατρίδα αλλά και μέσα στην Ελλάδα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: