02 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επίθεση στο Ποτάμι, το οποίο κατηγόρησε πως φυλλορροεί λόγω της έλλειψης κοινωνικής αντιστοίχισης, εξαπέλυσε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. Υποστήριξε επίσης πως η πρόταση Θεοδωράκη για πρόταση μομφής γίνεται επειδή «στον κόσμο αυτά αρέσουν», αλλά σε μία συζήτηση στη Βουλή «θα τους πολτοποιήσω».

Επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Στη διάρκεια της επίσκεψή του, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον Φρανσουά Ολάντ. Συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό.

Τη Λέσβο επισκέπτεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο νησί, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.  Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Κόσμος:Μια εκ βαθέων συζήτηση με Ισπανούς δημοσιογράφους είχε ο Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαδρίτη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην Τουρκία και το προσφυγικό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άνοδο του λαϊκισμού. «Το πρόβλημα είναι ότι τον χρησιμοποιούν παραδοσιακά κόμματα για να τραβήξουν ψήφους» σημειώνει και εξηγεί τι συμβαίνει τελικά...

Ο «μεσιέ νορμάλ» Φρανσουά Ολάντ, που κατάφερε να γίνει ο γάλλος πρόεδρος με την ασυνήθιστα χαμηλότερη δημοτικότητα για ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων, αποχαιρέτησε την πολιτική σκηνή στο Παρίσι με την απόφασή του να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα. Πίσω του αφήνει κόμμα και κεντροαριστερή βάση σε ερείπια, και τώρα οι Σοσιαλιστές καλούνται να βρουν έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι σε Λεπέν και Φιγιόν. 

Το όνομα που έρχεται πρώτο στο μυαλό όλων είναι ένα. Στην τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση πριν την κάλπη της Κυριακής, οι δύο διεκδικητές της αυστριακής προεδρίας έδωσαν μία από τις πικρόχολες στιγμές αυτής της (παρατραβηγμένης) εκστρατείας: Ο ανεξάρτητος Μπέλεν και ο ακροδεξιός Χόφερ αντάλλασσαν προσβολές και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για ψέματα, σε μία σύγκρουση που ταίριαζε στην πόλωση που έχει φέρει η κάλπη στην Αυστρία. 

Στήθος με στήθος εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις τους δύο υποψηφίους. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν επιδεινώσει την καταστροφική πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο Great Smoking Mountains του Τένεσι, στοιχίζοντας μέχρι στιγμής τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους. Η φωτιά έχει απανθρακώσει χιλιάδες εκτάρια ενώ εκατοντάδες κτίσματα έχουν καεί.

Αναστολή συμμετοχής Βενεζουέλας στην Mercosur αποφάσισαν τα υπόλοιπα μέλη της εμπορικής ζώνης, της μεγαλύτερης της Νοτίου Αμερικής. Το Καράκας, δεν έχει τηρήσει συμφωνίες της ομάδας που αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, όπως και τη «ρήτρα Δημοκρατίας».

Οικονομία:H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) πέραν του Μαρτίου 2017, ωστόσο σκέφτεται να στείλει μήνυμα την επόμενη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ότι θα υπάρξει ένα τέλος στο πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές εν γνώσει των συζητήσεων.

H Ελλάδα θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για τα πιθανά σενάρια για τον ΔΕΣΦΑ, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την αζέρικη Socar. Στο μεταξύ, η Socar είπε ότι η αποτυχία στις συζητήσεις για τον ΔΕΣΦΑ δεν θα επηρεάσει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα και την περιοχή.

Η Βρετανία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας συνεισφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των επιχειρήσεων στις αγορές της Ένωσης, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν μπορεί «να υπάρξει επιλογή» και ότι «η νέα κατάσταση για την Βρετανία δεν μπορεί να είναι καλύτερη ή φθινότερη από ότι για χώρες εντός ΕΕ».

Σημαντικές απώλειες σημείωσε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποκύπτοντας στην ευρωπαϊκή αβεβαιότητα, ενόψει του ιταλικού δημοψηφίσματος, αλλά και στις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 614,61 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,25%.

Την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με σημαντικούς εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στις Βρυξέλλες.

Αθλητισμός:Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, το έργο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο 48χρονος προπονητής θα δώσει τις πρώτες του οδηγίες στους «πράσινους» ποδοσφαιριστές αφότου θα έχει βέβαια την πρώτη γνωριμία μαζί τους και ξεναγηθεί στο «Γεώργιος Καλαφάτης».

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, όπως ανακοινώθηκε και είσημα από την «πράσινη» ΠΑΕ. Ο Έλληνας τεχνικός συμφώνησε σε όλα με τον Γιάννη Αλαφούζο και πιάνει άμεσα δουλειά στο «τριφύλλι» υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους, λίγες ώρες μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Αντρέα Στραματσόνι.

Εύκολη αποστολή για τον Ολυμπιακό στα Χανιά, όπου επικράτησε με 4-0 του Πλατανιά για την 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδος. Ζωντανή στη διεκδίκηση της πρόκρισης έμεινε η Ξάνθη, αφού σε αγώνα για τον 4ο όμιλο, επικράτησε στα Πηγάδια 3-1 της Καλλονής.

Ο Λεβαδειακός επικράτησε εύκολα 3-1 του Πανσερραϊκού στη Λιβαδειά και ανέβηκε στην κορυφή του 8ου ομίλου με τέσσερις βαθμούς. Στα Τρίκαλα ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 0-0 με την ομώνυμη για τον 1ο όμιλο, ενώ στο «Ελ Πάσο», η Καλλιθέα νίκησε με 1-0 τον Ατρόμητο και έβαλε φωτιά στον 7ο όμιλο. Η διοργανώτρια αρχή και η Νοva φαίνεται ότι βρήκαν σημείο επαφής στις διαφορές τους, όπως προέκυψε μετά το διοικητικό συμβούλιο στη Super League την Πέμπτη. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συνδρομητική πλατφόρμα συμφώνησε να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, δηλαδή 4,2 εκατομμύρια ευρώ συν το ΦΠΑ του Οκτωβρίου (900.000 ευρώ) σε πέντε δόσεις, ως το τέλος της περιόδου. Επίσης, προς εξομάλυνση οδεύει και το θέμα με τις ρήτρες που ήθελε να ενεργοποιήσει η Nova λόγω της αναβολής των τριών αγωνιστικών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: