17 Δεκεμβρίου, 2016

ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην κεντρική Τουρκία. Στους 13 ο αριθμός των νεκρών ως αυτή την ώρα. 48 ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν. Έκρηξη κοντά στο πανεπιστήμιο του Ερσιγές στην επαρχία Καισάρειας της κεντρικής Τουρκίας το πρωί σήμερα.

Η οποία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 νεκρούς και 55 τραυματίες. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκρηξη συνέβη ένα τέταρτο πριν τις 09.00, τοπική ώρα, όταν παγιδευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε λεωφορείο.

Την ώρα της έκρηξης το λεωφορείο βρισκόταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι και μετέφερε στρατιώτες εκτός υπηρεσίας. Ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά προσέγγισε και εξερράγη, ακριβώς δίπλα στο λεωφορείο. Πενήντα-πέντε από τους τραυματίες της επίθεσης κατά λεωφορείου στην Καισάρεια νοσηλεύονται, ενώ 12 από αυτούς βρίσκονται στην εντατική. 

Η κατάσταση της υγείας έξι τραυματιών είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, που δηλώνει ότι η Τουρκία θα εκδικηθεί. Το γαλλικό πρακτορείο κάνει λόγο για νεκρούς και τραυματίες, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
 
Το ανώτατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε προσωρινή απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών για το περιστατικό της έκρηξης. Το περιστατικό έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά τη διπλή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο και προκάλεσε το θάνατο 44 ατόμων, ενώ τραυμάτισε άλλους 100.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το περιστατικό, ενώ όπως αναφέρει η Daily Sabbah και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη και συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βεγίσι Καϊνάκ, είπε ότι η επίθεση μοιάζει πολύ με τη διπλή βομβιστική επίθεση στο στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Θα πολεμήσουμε αυτούς τους δειλούς με εθνική κινητοποίηση», αναφέρει ο υπουργός.

H έκρηξη είναι πιθανό να πυροδοτήσει θυμό στην Τουρκία που έχει πληγεί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων την τελευταία χρονιά. Για κάποιες από αυτές έχουν αναλάβει την ευθύνη κουρδικές οργανώσεις. Για τη συγκεκριμένη επίθεση δεν υπάρχει για την ώρα ανάληψη ευθύνης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: