15 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Παράθυρο για πρόωρες εκλογές άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν υπερψηφίσει στη Βουλή τον μποναμά Τσίπρα. Επιπλέον, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των θεσμών στις εξαγγελίες, υποστήριξε πως «περισσότερο μετρά η άποψη των Ελλήνων».

 Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, μετά την έντονη αντίδραση των θεσμών στην πρωθυπουργική εξαγγελία για την 13η σύνταξη και την κυβερνητική πρωτοβουλία για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης.
   
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την παροχή προς τους συνταξιούχους. Αφού υπενθυμίζει ότι στο 3ο μνημόνιο οι όποιες πρωτοβουλίες συμφωνούνται με τους δανειστές, ξεκαθαρίζει: «Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους». Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία.
   
Βλάβη παρουσιάστηκε στο αεροσκάφος της γραμμής με το οποίο ταξίδευαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προς το Βερολίνο. Το αεροπλάνο επέστρεψε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».
  
Οι κόκκινες γραμμές και η τακτική Λευκωσίας και Αθηνών στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

Κόσμος: Δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις, η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Μπράουναου. Στόχος είναι το σημείο να αλλάξει ριζικά ώστε να πάψει να γίνεται σημείο αρρωστημένου «προσκυνήματος» νεοναζί -το πώς δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
   
Στο χειμαζόμενο Χαλέπι, το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε τελικά η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων και αντικαθεστωτικών όμως από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως η διαδικασία βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί: Η πρώτη οχηματοπομπή δέχθηκε πυρά από καθεστωτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Η συμφωνία είχε γίνει αντικείμενο δύσκολων διαβουλεύσεων μεταξύ Δαμασκού, Ρωσίας, Τουρκίας, αντικαθεστωτικών αλλά και του Ιράν, την στήριξη του οποίου έχουν σιιτικές ομάδες που πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ. 

Ο αρχικός οδικός χάρτης των διαβουλεύσεων για το Brexit βρίσκεται, μαζί με το προσφυγικό, στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Συνόδου, με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να πρόκειται στη συνέχεια να αποχωρήσει από το τραπέζι ώστε να συντονιστούν, χωρίς αυτήν, οι υπόλοιποι «27».

Την ίδια στιγμή, η Ευρωβουλή ζητά ρόλο στις διαβουλεύσεις ενώ ο βρετανός πρέσβης στην ΕΕ φέρεται να διαμήνυσε στο Λονδίνο πως η διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει μία δεκαετία -και ακόμη και τότε, να αποτύχει.
   
Μια νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία θέλει να κάνει η Ιαπωνία στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Πούτιν στη χώρα. Η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων - μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Ειρηνικού - είναι το ένα θέμα, αλλά το βασικότερο είναι οι Κουρίλες Νήσοι.
   
Συνεχίζοντας την υπόθεση με τις εκτιμήσεις της CIA για «ρωσικό δάκτυλο» στο χάκινγκ στο Δημοκρατικό Κόμμα πριν τις εκλογές, το αμερικανικό κανάλι NBC επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι μιλούν για προσωπική καθοδήγηση από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αρχικό κίνητρο, υποστηρίζεται, ήταν η προσωπική βεντέτα του με την Κλίντον, στη συνέχεια όμως η επίθεση εξελίχθηκε σε εκστρατεία υπονόμευσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Οικονομία: Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου μετά τη διακοπή τη συνεδρίασης, η οποία προήλθε από παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που ζήτησε αναβολή προκειμένου να εξετασθούν περαιτέρω οι υποψήφιοι.
   
Υπό το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τα μηνύματα των θεσμών για τη «13η σύνταξη», ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα μεταβεί στο Βερολίνο την Παρασκευή, με στόχο «πολιτική λύση» για την β' αξιολόγηση. 

Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί -μεταξύ άλλων- με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αύριο με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
   
Σχέδια μελετά η ΔΕΗ υπό την πίεση των χρεών, τον ανταγωνισμό των ιδιωτών και το άνοιγμα της αγοράς: Από την έκδοση μηνιαίων λογαριασμών, πώληση πελατών για τον έλεγχο του περιορισμού μεριδίου, έως και νέες εκπτώσεις στους συνεπείς.
  
Οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι εξοργισμένοι με την απόφαση του Eurogroup να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκιά της την Τετάρτη και άφησε να εννοηθεί ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω το 2017, τη χρονιά που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόμενος να αυξήσει την ανάπτυξη προωθώντας φοροαπαλλαγές, αύξηση των δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς και απορρύθμιση σε άλλους.

Αθλητισμός: Θα το πάρει τελικά το κορίτσι... Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια σχέσης, ο Λιονέλ Μέσι αποφάσισε να «αποκαταστήσει» την αγαπημένη του Αντονέλα Ροκούσο και τη νέα χρόνια θα ντυθεί γαμπρός, όπως αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ του Μπουένος Αϊρες.

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα είναι δέκα χρόνια με τη σύντροφο του κι έχουν αποκτήσει δύο αγόρια. Η αναμέτρηση του Απόλλωνα Σμύρνης με τον Παναθηναϊκό, που φιλοξενείται στις 19:30 στο «Γεώργιος Καμάρας» της Ριζούπολης, ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής της β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.
   
Απίστευτη σεζόν διανύει ο Νίκος Καρέλης. Ο 24χρονος επιθετικός πήρε από το... χεράκι τη Γκενκ και την οδήγησε στους ημιτελικούς του κυπέλλου Βελγίου με χατ-τρικ στο 3-1 στην έδρα της Σαρλερουά. Μια νίκη που ήλθε στην παράταση με τον Καρέλη να σκοράρει στο 69΄ το 94΄ και το 116΄ ενώ για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει ο Βίλεμς στο 83'.
   
Δέκα συνεχόμενες νίκες έχει πλέον η Τσέλσι που επικράτησε 1-0 της ουραγού Σάντερλαντ στο «Stadium of Light» και ξέφυγε με έξι βαθμούς, στην κατάταξη της Premier League. Ο Σεσκ Φάμπρεγας πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 40ο λεπτό για τους «μπλε» που πλέον κυνηγούν το ιστορικό ρεκόρ της Αρσεναλ με 14 σερί νίκες από το 2008.

Στη δεύτερη θέση η Λίβερπουλ (εύκολα 3-0 τη Μίντλεσμπρο εκτός) συγκατοικεί πλέον με την Αρσεναλ. Οσο για τη Μάντσεστερ Γιουναίτεντ, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς με υπέροχο γκολ στο 88΄ έγραψε το 1-2 στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: