27 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σοκαριστικό θέαμα αντίκρυσαν το πρωί της Τρίτης διερχόμενοι στην εθνική οδό Ηρακλείου-Μοιρών στην Κρήτη: Σορός άγνωστου άνδρα είχε πολτοποιηθεί, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ο οδηγός εγκατέλειψε το θύμα. Εκτιμάται ότι τη νύχτα μπορεί να χτύπησαν κι άλλοι οδηγοί τη σορό λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

Το πλοίο ALCATRAS με σημαία Τουρκίας προσαράξει τη Δευτέρα σε αβαθή στη νήσο Κω και σε απόσταση περίπου 100μ. από την ακτή. Το πλοίο και το πενταμελές πλήρωμα παραμένουν στο σημείο, καθώς λόγω καιρού δεν έχει επιτευχθεί η απομάκρυνσή τους.

Σε εκ νέου διάλογο κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την Τρίτη. Ο κ. Αποστόλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν έστω και μικρές παρεμβάσεις στο ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού και επανέλαβε πως από τις αλλαγές στη φορολογία θα επιβαρυνθεί μόνο το 1,5% των αγροτών, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάσκεψη της Γενεύης, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου «είναι καθαρή». Προσέθεσε δε ότι αυτή που θα υπογράψει θα είναι η νέα ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που θα δημιουργηθεί.

Συνεχίζεται ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Την Πρωτοχρονιά και στις 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Κόσμος: Η Μόσχα αντιμετωπίζει ως «εχθρική ενέργεια» την απόφαση των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην προμήθεια όπλων στους σύρους αντικαθεστωτικούς, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε πως η κυβέρνηση Ομπάμα «επιχειρεί να περιπλέξει την κατάσταση στον κόσμο προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο».

Έξι αγνοούμενοι, εκ των οποίων ένα μωρό, καθώς και σκηνικό βιβλικής καταστροφής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν την Κεντρική Αυστραλία τις προηγούμενες ημέρες. Δεκάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμύρων, ενώ συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τον μονόλιθο Ουλουρού, τον φημισμένο «κόκκινο βράχο», ο οποίος μετατράπηκε σε καταρράκτη.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε πως εντοπίστηκε το πρώτο από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που είχε πέσει ανήμερα Χριστουγέννων στη Μαύρη Θάλασσα. Το κουτί θα σταλεί στη Μόσχα για εξέταση, ενώ στη θάλασσα συνεχίζονται οι έρευνες για την περισυλλογή και των υπόλοιπων σορών των 92 επιβαινόντων. Καθηλώνονται μέχρι νεωτέρας όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έφτασε το πρωί στη Χονολουλού, την πρωτεύουσα της Χαβάης, στο πλαίσιο μιας διήμερης επίσκεψης κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στο Περλ Χάμπορ συνοδεία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Θα είναι η πρώτη φορά που ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το σημείο, που έχει συνδεθεί με την επίθεση που έβαλε τις ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και ο Ομπάμα από τη Χιροσίμα, ο Άμπε δεν αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη.

Μετά την δυσφορία του Ισραήλ απέναντι στον ΟΗΕ για το ψήφισμα εναντίον του εποικισμού -χάρη στην αποχή των ΗΠΑ- στο χορό των επικρίσεων απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη μπήκε και ο εκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε προσπαθήσει εμμέσως να αποτρέψει το ψήφισμα. «Ο ΟΗΕ έχει φοβερές προοπτικές, αλλά αυτήν την στιγμή είναι μόνο ένα κλαμπ συζήτησης και καλοπέρασης» έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» την κατάσταση.

Οικονομία: Πόσο στοίχισε το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε η κυβέρνηση και πόσο το ξεμπλοκάρισμα των διαβουλεύσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Η απάντηση βρίσκεται στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Αρκετά μεγαλύτερη τρύπα από τις εκτιμήσεις της Ρώμης βλέπει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στην ιταλική Monte dei Paschi, με την Φρανκφούρτη να θεωρεί πως το προβληματικό ίδρυμα έχει κεφαλαιακή ανάγκη 8,8 δισ. ευρώ. H ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την διάσωσή της, συστήνοντας ταμείο για το τραπεζικό σύστημα το οποίο φτάνει 20 δισ. ευρώ.

Αυστηρότερος γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο κόφτης της ρύθμισης εκατό δόσεων για όσους φορολογουμένους καθυστερούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους. Βαρύς είναι ο φορολογικός λογαριασμός που πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή έως την Παρασκευή. 

Συνολικά, οι φορολογικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Νέο κύμα φόρων και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, έρχονται από την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιανουαρίου 2017. Ποιες είναι οι καινούριες επιβαρύνσεις.

Αθλητισμός: Ούτε η Μπόρνμουθ μπόρεσε να βάλει «φρένο» στην ξέφρενη πορεία της Τσέλσι προς τον τίτλο. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε επιβλήθηκε με 3-0, πανηγύρισε την 12η σερί νίκη της και ξέφυγε με 10 βαθμούς από τις Άρσεναλ (ο Ζιρού λύτρωσε στο φινάλε τους «κανονιέρηδες» με τη Γουεστ Μπρομ) και Λίβερπουλ, που υποδέχεται αύριο στο «Άνφιλντ» τη Στόουκ Σίτι.

Την ανοδική της πορεία συνέχισε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που με το 3-1 επί της Σάντερλαντ στο «Ολντ Τράφορντ» έφτασε στην 3η διαδοχική της νίκη, ενώ διατήρησε το αήττητο για 9η αγωνιστική και συγκεκριμένα από τις 23 Οκτωβρίου ήταν είχε συντριβεί από την Τσέλσι με 0-4.

Την επιθυμία να ανανέωσει την συνεργασία του με την Μπαρτσελόνα για όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε επίπεδο ικανό ν΄ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των Καταλανών, εξέφρασε ο Αντρές Ινιέστα.

Το ιστορικό ρεκόρ της Αρσεναλ με 14 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα Αγγλίας, αρχίζει να... τρίζει επικίνδυνα. Η Τσέλσι υποδέχεται τη Δευτέρα την Μπόρνμουθ με στόχο το «12 στα 12» και φυσικά τη διατήρηση της διαφοράς των έξι βαθμών από τη δεύτερη, Λίβερπουλ.

Οι «κόκκινοι» παίζουν επίσης εντός έδρας με την Στόουκ την Τρίτη, ενώ ανήμερα της Boxing Day (26/12) ξεχώριζε η αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Λέστερ με την Εβερτον αφού οι «Αλεπούδες» αρχίζουν πλέον να καίγονται για νίκες και βαθμούς. 

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παίζει - επιτέλους- σαν ομάδα Μουρίνιο και ψάχνει την 5η διαδοχική της νίκη, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι αγωνίζεται στην έδρα της ουραγού Χαλ και η Αρσεναλ υποδέχεται τη Γουέστ Μπρομ.

Τις ευχές τους για τα Χριστούγεννα έδωσαν οι παίκτες και η ΠΑΕ Ολυμπιακός μέσα από την επίσημη σελίδα των «ερυθρόλευκων» στο Facebook. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν τις ευχές του, ενώ κάποιοι από τους ξένους προσπάθησαν να... μιλήσουν ελληνικά!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: