14 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δημοσιεύματα που αφορούν σε χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από φαρμακευτική εταιρεία.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) και στόχος είναι να καθοριστεί η γραμμή πλεύσης εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της Ασφάλειας και συγκεκριμένα των εγγυήσεων.

Το «ναι» της Αθήνας σε συμβιβαστικό πλαίσιο (ως συνεγγυήτριας) και της Λευκωσίας εκ παραλλήλου, αναμένουν οι Αμερικανοί προκειμένου να οριστικοποιηθεί με δική τους διαμεσολαβητική πρωτοβουλία «συνάντηση κορυφής» Ελλάδας - Τουρκίας για το Κυπριακό. Κι αυτό, καθώς ο Ερντογάν είναι ανένδοτος όσον αφορά το κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας προκειμένου να συναινέσει σε τελική λύση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με δημάρχους.

«Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία για να εφαρμοστεί ένα νέο, διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους. Μόνο τότε, η χώρα θα έρθει σε ρήξη με το παρελθόν και η φυγή προς τα εμπρός» λέει στην RAI ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόσμος:Μέχρι τις 15 Ιουλίου 2017 παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου θα γίνουν με απόλυτη ασφάλεια.

Περάσαν 15 χρόνια από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2001 στην Αργεντινή, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, στους δρόμους έχαναν τη ζωή τους 38 άνθρωποι και ένας πρόεδρος έφευγε από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο. Αυτό το ελικόπτερο που από τότε έγινε απειλή για πολλούς, όχι μόνο στη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Για «αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους» -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εξαιτίας διαφωνιών Άσαντ και Μόσχας- καθυστερεί η έναρξη της απομάκρυνσης τόσο αμάχων όσο και αντικαθεστωτικών από το ανατολικό Χαλέπι. Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός αρνείται τις κατηγορίες για μαζικές εκτελέσεις από τις δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν κατά την ανακατάληψη της πόλης. Οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει εντελώς, αν και η έκτασή τους πλέον είναι σχετικά περιορισμένη.

Στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωβουλής φαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι παρελθόν: Τα δύο στρατόπεδα, που συνεργάζονται χωρίς κανένα να έχει πλειοψηφία, κατεβάζουν διαφορετικές υποψηφιότητες που δεν προδιαγράφουν ανέφελη ψηφοφορία. 

Το ΕΛΚ κατέληξε στον Αντόνιο Ταγιάνι (της μπερλουσκονικής FI) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν την προεδρία με τον Τζάνι Πιτέλα. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Λισαβόνα ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σουάρες, 92 ετών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου, Ζουζέ Μπαράτα, οι θεράποντες ιατροί είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του 92χρονου πολιτικού.

Οικονομία:Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) θα ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της πολιτικής απόψε, Τετάρτη, με μια αύξηση των επιτοκίων να φαίνεται σχεδόν βέβαιη, ενώ θα δημοσιοποιήσει νέες προβλέψεις αξιολογώντας κατά πόσο άλλαξαν οι οικονομικές προοπτικές μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 634,25 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,85%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,15 εκατ. ευρώ.

Ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους έστω και στο «παραένα» από το υπουργείο Οικονομικών καθώς τελικά συμπεριέλαβε διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - και άρα θα έχουν το αφορολόγητο φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, φοιτητές ή όσοι έχουν λάβει περιστασιακά εισοδήματα μέσα στο 2016.

Το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 δηλαδή μετά το τρίτο πρόγραμμα, κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν την Τρίτη την «Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης». Σε αυτό το πλαίσιο, αναρτήθηκε η ελληνική σημαία στη Γουόλ Στριτ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης των εργασιών του NYSE.

Αθλητισμός:Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα, που βρίσκεται ανάμεσα στην λίστα των 100 πρώτων συλλόγων στην Ευρώπη, σχετικά με τον αριθμό των παικτών που αγωνίστηκαν στις εθνικές τους ομάδες, τα παιχνίδια και τον χρόνο συμμετοχής τους, μέσα στο 2016.

Το δεύτερο πιάτο της 3ης αγωνιστικής της β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο... σερβίρεται σήμερα, Τετάρτη, με επτά αναμετρήσεις. Από τους «μεγάλους» αγωνίζονται η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και χρειάζονται και τυπικά έναν βαθμό για να εξασφαλίσουν μαθηματικά την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του θεσμού.

Με γκολ του Άσλεϊ Γουίλιαμς στο 86' η Ένερτον επικράτησε με 2-1 της Άρσεναλ στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Premier League και έκανε... δώρο Χριστουγέννων στην Τσέλσι που παρέμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας με ένα ματς λιγότερο από του Κανονιέρηδες. 

Το σκορ για την Άρσεναλ είχε ανοίξει ο Αλέξις Σάντσες στο 20' για να ισοφαρίσει ο Κόλεμαν στο 44' πριν από την ανατροπή του σκορ από τον Γουίλιαμς. Νέα ήττα για την πρωταθλήτρια Λέστερ που παραπαίει εντός των συνόρων, αυτή τη φορά από τη Μπόρνμουθ, χάρη σε τέρμα του Μαρκ Πόου στο 34'.

Το όνειρο του Μουρτάζα Αχμάντι να συναντήσει το «είδωλό» του έγινε πραγματικότητα. Ο εξάχρονος, ο οποίος συγκέντρωσε επάνω του όλα τα φώτα μέσω του διαδικτύου φορώντας ένα μπλουζάκι του Λιονέλ Μέσι φτιαγμένο από πλαστική σακούλα, εκπλήρωσε τη μεγαλύτερη ίσως επιθυμία που είχε στο πολύ μικρό διάστημα που βρίσκεται στη ζωή. Να συναντήσει από κοντά τον κορυφαίο παίκτη της Μπαρτσελόνα και για πολλούς του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: