22 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στόχος επίθεσης έγινε τα ξημερώματα κατάστημα, καφέ-μπαρ, στα Πατήσια, επί της Λεωφόρου Ιωνίας 178. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στις 00.40, άγνωστοι που επέβαιναν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ κατά του καταστήματος και κατόπιν διέφυγαν.

Όλοι οι Έλληνες θ' αγωνιστούν να διασφαλίσουν, «στην Ελλάδα μας και τον Λαό μας το μέλλον που τους αρμόζει· τονίζω δε, εκ νέου και μ' έμφαση, ότι θα το πράξουμε στο πλαίσιο της αδιαπραγμάτευτης συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επιστολή του προς τους Έλληνες της διασποράς με την ευκαιρία των εορτών.

Χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης επικρατούν σήμερα, Πέμπτη. Στην Αττική ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις προβλέπονται στην Πάρνηθα και την Πεντέλη. Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται.

Με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, για δεύτερη φορά φέτος, συνεδριάζει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Στο λιμάνι της Χίου προσέκρουσε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Νήσος Μύκονος» που εκτελούσε το δρομολόγιο Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ικαρία-Μύκονος-Σύρος-Πειραιάς. Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, απαγορεύτηκε ο απόπλους του.

Κόσμος:Η επίθεση στο Βερολίνο έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για το αντιμεταναστευτικό μήνυμα του AfD και του παράλληλου κινήματος «εναντίον της ισλαμοποίησης», του Pegida.

Όμως το γνωστότερο πρόσωπο του δεύτερου, ο περιβόητος Λουτς Μπάχμαν, έχει γίνει θέμα για κάτι άλλο: Μία ώρα μετά την επίθεση έγραψε στο Twitter πως ο «δράστης» ήταν Τυνήσιος. Το πρόβλημα είναι ότι η αστυνομία είπε δημόσια ότι καταζητείται Τυνήσιος την επόμενη ημέρα...

Με τις Αρχές της Γερμανίας και των γειτονικών χωρών να βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τον Ανίς Αμρί, τον Τυνήσιο που καταζητείται για την βάρβαρη επίθεση στο Βερολίνο, περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν του βγαίνουν στη δημοσιότητα: Σύμφωνα με αναφορές από τη Ρώμη, ο καταζητούμενος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Ιταλία για τέσσερα χρόνια, από το 2011, για εμπρησμό κέντρου υποδοχής στη Λαμπεντούζα πριν εξαφανιστεί.

Αυστηρότερους νόμους, όσον αφορά την πώληση φαρμακευτικών ή καλλυντικών παρασκευασμάτων που περιέχουν πάνω από 25% αλκοόλ, εξετάζει η ρωσική κυβέρνηση μετά τη μαζική δηλητηρίαση στην πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας. Συνολικά, 117 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν, εκ των οποίων οι 71 έχασαν τελικά τη ζωή τους, αφότου ήπιαν λάδι μπάνιου αντί βότκας, η τιμή της οποίας είναι πλέον απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές.

H Αργεντινή και η Χιλή είναι από τις χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπου στελέχη των δικτατοριών της δεκαετίας του 1970 και 1980 πήγαν φυλακή για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Στη Χιλή, μια ομάδα καταδικασμένων για αυτά τα εγκλήματα ζητά συγγνώμη, ψάχνοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Αναζητώντας ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Ρουμανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) καταλήγει στην Σεβίλ Σαϊντέχ: Είναι έμπιστη του αρχηγού του κόμματος (ο οποίος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός) και αν πάρει τη θέση θα γίνει όχι μόνο η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργός στη χώρα.

Οικονομία: Με δύο νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλύνει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα βάρη των τραπεζών που εμποδίζουν τη χορήγηση ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Στην συγκυρία που βρισκόμαστε είναι καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και της μείωσης της ανεργίας. Οι ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις απαρτίζουν την ραχοκοκακλιά της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης» επισήμανε ο διευθυνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λ.Φραγκιαδάκης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΕΤΕπ για την υπογραφή συμφωνιών με τις συστημικές τράπεζες για την χρηματοδότη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Η αγορά υποχωρεί προς τις 630 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 630,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,28%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,15 εκατ. ευρώ.

Χαιρετισμό απηύθυνε το πρωί της Πέμπτης στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds) ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για θετικό μομέντουμ στην οικονομία που δεν πρέπει να χαθεί.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος οι φορολογούμενοι που είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ενώ με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν, σύμφωνα με απαντητική επιστολή που έλαβε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία από το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αθλητισμός:Από την 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης που διατηρεί η FIFA, αποχαιρετά το 2016 η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έμεινε σταθερό στην συγκεκριμένη θέση με 674 βαθμούς, ενώ στην πρώτη τριάδα βρίσκονται η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Γερμανία. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία παρέμεινε στην 8η θέση της κατάταξης και το Βέλγιο έμεινε στην 5η θέση.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο Ογκνιέν Βράνιες που θα είναι -εκτός απροόπτου- το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ για την περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Βόσνιος αμυντικός θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα μεταβεί στα γραφεία της ΠΑΕ μαζί με τον εκπρόσωπό του για να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες και να πέσουν οι υπογραφές.

Η Νις άφησε βαθμούς στο «Matmut Atlantique» εναντίον της Μπορντό (0-0), αλλά παραμένει στην κορυφή της Ligue 1 μετά τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της αγωνιστικής περιόδου. Ακολουθεί με διαφορά δύο βαθμών η Μονακό που ξεπέρασε εύκολα 2-0 το εμπόδιο της Καέν στο «Λουϊ ΙΙ» ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν που διέλυσε 5-0 τη Λοριάν στο Παρίσι.

Με έντεκα ονειρεμένα λεπτά αποζημίωσε η Ιντερ τους οπαδούς της για όσες... πίκρες τους κέρασε μέσα στο 2016. Στο τελευταίο ματς της χρονιάς οι «νερατζούρι» νίκησαν 3-0 τη Λάτσιο στο Σαν Σίρο, με όλα τα γκολ να σημειώνονται στο β΄ ημίχρονο και συγκεκριμένα στο διάστημα 54΄ έως 65΄.


Δεν υπάρχουν σχόλια: