18 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή στην Κύπρο 561.376 εκλογείς για να αναδείξουν με την ψήφο τους νέους δημάρχους και κοινοτάρχες, όπως και τα μέλη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπολύει με δήλωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή Κυβέρνησης με εθνική συνεννόηση» υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Ειδική εξόρμηση για τη βεβαίωση επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων οργάνωσε το περασμένο διήμερο στο Λεκανοπέδιο η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Διενεργήθηκαν συνολικά 5.639 έλεγχοι σε οδηγούς και βεβαιώθηκαν 2.448 παραβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ 189 παραβάτες είχαν και ποινικές κυρώσεις. 

Συνελήφθησαν κατά την αυτόφωρη διαδικασία 104 οδηγοί για διάφορα αδικήματα του K.O.K., καθώς και 15 οδηγοί ταξί για επέμβαση στο ταξίμετρο και την ταμειακή μηχανή.
«Κατασκευάζει εχθρούς και διχάζει τον ελληνικό λαό μήπως με αυτόν τον τρόπο διασωθεί» δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του, ο Βασίλης Κικίλιας. 

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε πορεία εκλογών, πως ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το έδαφος της πολιτικής του απόδρασης και ότι η ανάκαμψη της χώρας περνάει μέσα από την εκλογική και ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πενταμελής σπείρα που είχε ρημάξει καταστήματα και επιχειρήσεις στην πόλη της Μυτιλήνης εξαρθρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από την Αστυνομία. Έως τώρα εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές-διαρρήξεις που διαπράχθηκαν το τελευταίο εικοσαήμερο. Η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, ενώ μεγάλο είναι και το ύψος των φθορών που οι δράστες προξένησαν.

Κόσμος:Η Κίνα θα επιστρέψει το αμερικανικό υποβρύχιο drone που κατάσχεσε την περασμένη Πέμπτη στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσαν τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Πεκίνο, με την κινεζική πλευρά να κάνει λόγο για υπερβολική παρουσίαση της υπόθεσης από τους Αμερικανούς.

Την παράταση ώς τις 2 Ιανουαρίου 2017 για την απόσυρση του χαρτονομίσματος με την μεγαλύτερη ονομαστική αξία στη Βενεζουέλα (100 μπολιβάρ) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, του οποίου η αιφνίδια απόφαση για την απόσυρση του χαρτονομίσματος προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας, οργισμένες διαδηλώσεις και λεηλασίες εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Τον γερμανό Γκρέγκορ Γκίζι, συνιδρυτή και πρώην επικεφαλής του Die Linke, εξέλεξε το 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς νέο πρόεδρο του κόμματος για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Οι σύνεδροι εξέλεξαν ακόμα τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος που συμπληρώνουν την προεδρία. Πρόκειται για τον γάλλο Πιερ Λοράν, για την ισπανίδα Μάιτε Μόλα, την βουλγάρα Μαργαρίτα Μίλενα και τον ιταλό Πάολο Φερέρο. Ο Γκρέγκορ Γκίζι διαδέχεται τον Πιερ Λοράν και δεν είχε συνυποψηφίους.

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και απαιτεί να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης πληθυσμών από το Χαλέπι και την προστασία αμάχων που παραμένουν στην πόλη.

Οι διαπραγματεύσεις για να ξεκινήσει η παγωμένη απομάκρυνση από το συνεχίζονται με δυσκολία μεταξύ συριακού καθεστώτος, αντικαθεστωτικών και των διεθνών παραγόντων στη σύγκρουση -και στην παρούσα φάση, σημαντικότερος για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία θεωρείται το Ιράν. 

Οι διαφορετικές πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αναστολής ενώ όσοι έχουν μείνει στο Χαλέπι περιμένουν μέσα στο κρύο τα λεωφορεία να ξεκινήσουν. Ο ΟΗΕ καλεί σε δραματικούς τόνους «να μην γίνονται όμηροι οι κάτοικοι».

Οικονομία:Η σημαντική αύξηση στη χρήση καρτών πληρωμής μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών τον Ιούλιο του 2015 εκτιμάται ότι επιδρά θετικά στην πορεία των εσόδων από ΦΠΑ, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητά του. Αντιθέτως, οι πρόσφατες αυξήσεις των συντελεστών εκτιμάται ότι ασκούν αρνητική επίδραση στα έσοδα ΦΠΑ, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Aλλάζουν όλα από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017 και των επόμενων ετών θα συνδέεται υποχρεωτικά με δαπάνες που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. 

Το ύψος των δαπανών αυτών θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος. Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση βάσει τις οποίας καθορίζονται οι ημερομηνίες καταβολής των μηνιαίων συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικά, για τον Ιανουάριο 2017.

Οι συντάξεις θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου 2016 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους εντασσόμενους φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και στις 22 Δεκεμβρίου 2016 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους λοιπούς εντασσόμενους φορείς και το Δημόσιο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε πως ο λεγόμενος «μποναμάς» προς τους συνταξιούχους «περιπλέκει τα πράγματα» για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. 

Λέγοντας πως δεν θα μιλούσε πάντως για «αδιέξοδο», εκτίμησε πως συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «τους επόμενους μήνες» και πως η απόσταση «δεν είναι τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να γεφυρωθεί». Τα πυρά του εναντίον των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ, εξαπέλυσε ο Πιερ Λοράν, πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Ο γάλλος πολιτικός, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καταδίκασε τη στάση ορισμένων συντηρητικών της ΕΕ που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος. «Αρκετά με τον εκβιασμό! Αρκετά με την πίεση! Αρκετά με τον εξευτελισμό!» τονίζει ο κ. Λοράν.

Αθλητισμός:Ένα γκολ του Σαούλ Νίγκεθ στο 59ο λεπτό έφτανε για να χαρίσει στην Ατλέτικο Μαδρίτης τους τρεις βαθμούς απέναντι στην αξιόμαχη Λας Πάλμας, στο «Βιθέντε Καλντερόν» για την 16η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. 

Οι «ροχιμπλάνκος» πλησίασαν την τέταρτη Βιγιαρεάλ στον ένα βαθμό, αλλά απέχουν ακόμη αρκετά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σαν... σίφουνας πέρασε η Βιγιρεάλ από την έδρα της Σπόρτινγκ Χιχόν, την οποία και νίκησε 3-1.

Η Γιουβέντους άνοιξε κι άλλο τη διαφορά από τους διώκτες της στο καμπιονάτο, μετά τη νίκη επί της Ρόμα στο Τορίνο με 1-0, χάρις στο «χρυσό» γκολ του Ιγκουαΐν και σε συνδυασμό με την εντός έδρας ισοπαλία της Μίλαν στο «Σαν Σίρο» απέναντι στην Αταλάντα.

Ανήμπορος να συγκρατήσει τα δάκρυά του, αλλά αποφασισμένος να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση εμφανίστηκε ο Άλαν Ρούσελ, ένας εκ των τριών παικτών που επέζησαν από το τραγικό δυστύχημα της 28ης Νοεμβρίου, όταν συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της Σαπεκοένσε για τον τελικό του Copa Sudamericana με την Ατλέτικο Νασιονάλ.

Ακάθεκτη συνεχίζει η Τσέλσι την πορεία της στην Premier League, καθώς πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Κρίσταλ Πάλας και έτσι παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας και μάλιστα σε μια αγωνιστική (17η), όπου οι διώκτες της έχουν δύσκολες αποστολές, με την Άρσεναλ να αγωνίζεται στο Μάντσεστερ κόντρα στη Σίτι και τη Λίβερπουλ στο παραδοσιακό ντέρμπι με την Έβερτον.

Εξαιρετική υπήρξε η αντίδρασης της Λειψίας μετά την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα, την περασμένη αγωνιστική. Οι «νεοφώτιστοι» νίκησαν 2-0 τη Χέρτα και ξαναβρέθηκαν μόνοι στην κορυφή, με την Μπάγερν να έχει παιχνίδι λιγότερο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: