15 Δεκεμβρίου, 2016

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Η εφημερίδα ‘Τα ΝΕΑ’ προχώρησε στην αποκάλυψη, του νέου σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΗΠΑ, Βρετανία και ο ΟΗΕ επικουρικά, έχουν εκπονήσει φόρμουλα που θα εφαρμόζει συναινετική και συμβιβαστική λύση για το εδαφικό, τις εγγυήσεις και το πολιτειακό.

Το αγλλοσαξωνικό σχέδιο ουσιαστικά αποτελεί ένα ευέλικτο τρόπο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας/εγγυήσεων, όπου τόσο η τουρκική, όσο και η τ/κ πλευρά εμφανίζονται ανένδοτες, καθώς και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εμμένει στο σύστημα εγγυήσεων «σε βάθος 15ετίας», με επαναξιολόγηση αναλόγως των δεδομένων που θα έχουν προκύψει τότε.

Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτεται έχει τα εξής στοιχεία, που χρήζουν της προσοχής μας.

1. Πρόνοια για «περιορισμένου χρόνου και έκτασης» εγγυοδοσία, σε σχέση μόνο με το τουρκικό σκέλος του διζωνικού κρατικού μορφώματος που θα προκύψει ως ομοσπονδιακός συμβιβασμός.

2.Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας «θα περιοριστεί δραστικά», τόσο σε αριθμούς όσο και σε οπλικές δυνατότητες. Αλλά και όσον αφορά τη διασπορά τους.

3.Το σύνολο σχέδιο της εγγυοδοσίας και οι λειτουργικές του παράμετροι θα συναρτηθούν προς «ουσιαστική επιτήρηση» από μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ή ενδεχομένως και νατοϊκών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϋποθέσεις και λόγους τυχόν επεμβατικής ενεργοποίησης.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η πληροφορία, πως η ελληνική πλευρά θεωρεί ως προαπαιτούμενο για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν (ως εγγυήτριες δυνάμεις η Ελλάδα και η Τουρκία).

Φαίνεται πως η ελληνική διπλωματία θεωρεί πως μπορούν να καμφθούν οι αντιδράσεις (που σίγουρα θα προκύψουν) από την πλευρά της Τουρκίας. Κατά πόσον αυτό θα είναι καλό, είναι άγνωστο στην παρούσα φάση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: