05 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας συναντάται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, προκειμένου να βρεθεί λύση στα αιτήματα των ναυτικών, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Αισιόδοξος ότι μετά τη συνάντηση θα λήξει η απεργία εμφανίστηκε ο Π. Κουρουμπλής. Χιλιάδες μαθητές έχουν εγκλωβιστεί στην Κρήτη.

-Διαδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρσωη οκτώ ετών από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν προγραμματιστεί την Τρίτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Υπό τον φόβο επεισοδίων, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να κατεβάσει στους δρόμους της Αθήνας περίπου 3.000 αστυνομικούς. 

-Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, συνεχίζοντας τις επαφές του στην Αθήνα. Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, ζητώντας αλληλεγγύη από την Ευρώπη, τόσο για την οικονομία όσο και για το προσφυγικό.

-Οι διαπραγματευτές για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αρχίζουν σήμερα Δευτέρα τις συναντήσεις τους να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα έως τις 9 Ιανουαρίου, όταν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στη Γενεύη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταρτίσει πρόταση για την επιστροφή της Μόρφου. Τι προβλέπει.

-Επίθεση στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ, Τάσου Ταστάνη, πραγματοποίησαν άγνωστοι το βράδυ της Κυριακής στη Γλυφάδα. Έσπασαν το αυτοκίνητό του, έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και πέταξαν μπογιές. «Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους είναι απομονωμένοι από το μαζικό κίνημα και δεν τρομοκρατούν, ούτε εκφοβίζουν κανέναν» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κόσμος:Τη Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα ώρα Γαλλίας, ο Μανουέλ Βαλς θα ανακοινώσει επισήμως αυτό που όλοι λίγο έως πολύ αναμένουν και ακόμη περισσότερο οι ψηφοφόροι της γαλλικής Αριστεράς: την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2017. Ο γάλλος πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει επίσης την παραίτησή του, προκειμένου να αφοσιωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Ιανουάριο.

-Η παραίτηση του Ρέντσι δεν εξέπληξε κανέναν στην Ρώμη, όμως τώρα όλα είναι ανοικτά - κανένα σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είχαν ποντάρει πολλά στο «όχι» ζητούν να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους: Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι καταρτίζει την «ομάδα του για τη μελλοντική κυβέρνηση του M5S» ενώ ο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας ζητά εκλογές αμέσως. Η μπερλουσκονική Δεξιά κρατά αποστάσεις ενώ τo κόμμα του Ρέντσι αναζητεί κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.

-Ο ισπανικός νότος, κυρίως η Μάλαγα και το Κάντιθ χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Άλλα 83 άτομα απεγκλωβίστηκαν από σπίτια χάρη στην παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

-Μετά από μία εξοντωτικά μακρόσυρτη προεκλογική εκστρατεία, η Βιέννη εμφανίζεται ανακουφισμένη βλέποντας την «καλή Αυστρία» (όπως χαίρονται να λένε τα πρωτοσέλιδα) να επικρατεί στην προεδρική κάλπη. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα του Μπέλεν-μεγαλύτερο μάλιστα από ό,τι πριν- όμως όλοι, πολιτική ηγεσία και ΜΜΕ, τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός: Η ακροδεξιά πήρε κάτι λιγότερο από τις μισές ψήφους και έχει πιστοποιημένη τη δυναμική της όποτε στηθούν οι επόμενες κάλπες.

-Πριν ακόμη ανέβει στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε αντιπαράθεση με την Κίνα: Αφού προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μετά το τηλεφώνημά του στην πρόεδρο της Ταϊβάν, επανήλθε μέσω Twitter και ομοβροντιά σχολίων που επικρίνουν την στάση της Κίνας τόσο στη νομισματική πολιτική όσο και στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Κι όλα αυτά με το χαρακτηριστικό του στιλ.

Οικονομία:Το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup. Προσερχόμενοι οι Μοσκοβισί και Σαπέν δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πρόοδος, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται να συναφθεί κάποια μεγάλη συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε παρέπεμψε εκ νέου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

-Την ανάγκη γρήγορου σχηματισμού «λειτουργικής κυβέρνησης» στην Ιταλία, μετά την παραίτηση Ρέντσι, υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο κρατά χαμηλούς τόνους για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ευρωζώνη. «Πρέπει να είμαστε ήρεμοι με την Ιταλία, δεν υπάρχει λόγος ευρω-κρίσης» τόνισε.

-Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης με την αγορά να ακολουθεί την ανοδική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες φαίνεται ότι είχαν προεξοφλήσει το «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και διαπραγματεύονται με κέρδη.

-Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

-Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Αθλητισμός:Το δράμα της Σαπεκοένζε, που «αφανίστηκε» στην αεροπορική τραγωδία της Κολομβίας, φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Η τελευταία κακή είδηση αφορά τον τερματοφύλακα της βραζιλιάνικης ομάδας, Τζάκσον Φόλμαν, έναν από τους τρεις παίκτες, που επέζησαν της συντριβής του αεροσκάφους. Ο 24χρονος Βραζιλιάνος γκολκίπερ, υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού.

-Η αρχική επιθυμία έγινε πράξη και το Καυτανζόγλειο θα είναι κλειστό για τους φιλάθλους των δυο ομάδων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση Ηρακλή- ΠΑΣ Γιάννινα, που διεξάγεται σήμερα (19:30).

-Μία περίεργη ρήτρα, που υπήρχε στο συμβόλαιο του Μάριο Μπαλοτέλι με την Λίβερπουλ το 2014, αποκάλυψαν τα Football Leaks και είχε σχέση με την συμπεριφορά του. Όπως σημειώνεται στον Ιταλό επιθετικό δόθηκε ένα επιπλέον κίνητρο, το οποίο τελικά δεν αξιοποίησε, για να βάλει επιπλέον στην τσέπη του σχεδόν ένα εκατομμύριο λίρες ή διαφορετικά 1,19 εκατ ευρώ, στο τέλος κάθε σεζόν.

-Η Ρεν επικράτησε εντός έδρας με 2-0 της Σεντ Ετιέν σε αναμέτρηση για την 16η αγωνιστική του Championnat. Η Μαρσέιγ με τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο πήρε εύκολη νίκη απέναντι στην Νανσί με 3-0. Η Νις ξαναβρέθηκε μόνη στην κορυφή του Σαμπιονά, καθώς η Τουλούζ αποδείχθηκε χαμηλό εμπόδιο για την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Λουσιέν Φαβρ τελείωσε το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, όταν σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (23΄ - 27΄) σκόραρε δύο γκολ με τους Πλεά και Μπελχαντά, για να βάλει την «πινελιά» του ο Σερί, που διαμόρφωσε το τελικό σκορ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: