16 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το προσφυγικό φέρεται να επέκρινε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη σύνοδο του ΕΛΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη δυσαρέσκειά της. 

Η κ. Μέρκελ, που φαίνεται να συντάσσεται με τη γραμμή Σόιμπλε, φέρεται, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, φέρεται να αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας ιδιαίτερο αυστηρό τόνο, στις καθυστερήσεις στην επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία, αποδίδοντας αποκλειστική, σχεδόν, ευθύνη στην Ελλάδα.  Μάλιστα, το ύφος της, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέπληξε τους παρόντες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Πάντως, αυτή η τοποθέτηση της κ.Μέρκελ δεν δημιουργεί καθόλου θετικό κλίμα ενόψει του γεύματος που θα έχει αύριο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο: Ένα από τα βασικό θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο ηγετών είναι το προσφυγικό, πέρα από την ελληνική οικονομία. 

Με μία πρώτη αξιολόγηση από την Τρόικα που δόθηκε στα μέλη του ESM, «τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων.

Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018 παρόλο που αυξάνουν το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον.

Τα μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: